Pčelarstvo za početnike

Nadam se da nisam duplirao video snimke, ja lično se interesujem već godinu-dve ali zasad nemam uslova ni gde da se bavim istim ali se nadam da će uskoro i to doći.

Jedan rođak me nagovara da pocnem sa pcelama malo, 2-3 kosnice, totalni sam laik sto se pcelarstva tiče pa se bojim da necu znati oko toga, inače volim med, kupujem ga :)

@alen1972,ako imas interesovanja i bar malo da te zanima uzimaj.Par kosnica ti je dosta za pocetak i za svoje potrebe,neces se pokajati veruj mi.Samo povedi nekoga ko zna kad budes kupovao pcele ili kupi od nekog postenom,srecno.

Sećam se kako su stari govorili, da su za početak najbolja tri roja. Ali u varijanti da jedan kupiš, drugi dobiješ na poklon a treći ukradeš. Ne znam na koju foru, ali tako sam čuo ... :sta: ...
P.S. Komšija, ako se odlučiš za ovu opciju, nemoj reći da sam te ja nagovorio ... :osmeh: ...

zbog tog trećeg nestaju masovno košnice po Srbiji. Kupi jedan jedan poklon a jedan će ti mentro pokloniti. nemoj da kradeš nećeš se ovajditi

A to bi mi ovaj rođak našao gde da uzmem, pa možda bi uzeo 2 za početak, ovaj rođak bi mi pomogao u početku sta i kako, imam i kupinjak pa bi bilo lepo i zbog toga da imam.

I ja planiram na prolece kupiti 3 roja, kako sma citao na netu ima u varvarinu roj od 2 kg kosta oko 20e , covek ima mnogo pcela tako d aima i rojeva, ja sma takodje laik ali pokusacu.

Poruka je bila šaljiva naravno, samo što očito to poneko ne razume, ili ne želi. Svaka krađa je sama po sebi greh za čoveka koji veruje. Nažalost, krade se sve i svašta pa ne sumnjam i košnice.
-"alen1972"-... Kod nas postoji jako pčelarsko društvo, članovi često održavaju sastanke, seminare, druženja i slično. Raspitaj se i siguran sam da ćeš naići na pomoć i savete u vezi realizacije tvoje ideje.

Poslednja izmena:
Zeleo bih da pocnem sa pcelarstvom,iskljucivo iz hobija ,to planiram zadnjih 10god. ,ali nisam mogao od posla ,sada se ukazala prilika za to ,u mom selu imam par pcelara verujem da bi mi pomogli ,ali me zanima vas savet koju kosnicu odabrati za sto laksi rad i pocetak ,i sta je od opreme potrebno za osnovni rad pored vrcaljke i samih kosnica...

Mozes li nam dati blizu informaciju ili kontakt tog coveka iz Varvarina ako ti nije problem

0638691978. covek se zove dragan iz varvarina. a vidim da je izbacio da su svi paketni rojevi prodati za ovu godinu, kao i na db ramovima. sve rezervisano. tako da mmoracu neku drugu opciju.
Jel moze neko da mi kaze jel pametnije kupiti celu pcelu koja kod mene kosta 150e ili poceti sa paketnim rojevima.

Najbolje kupiti celo drustvo u prolece donece ti med a posle meda razrojis na dva dobra roja i kad preracunas jeftinije ti ispadne tako nego paketne da kupujes.

- - - - - - - - - -

Da si mi blize ja bih ti dao 2- 3 roja, pošto obadvojca smo i ovčari i hrabro napred u svijet pčelarstva srečno

Druze imam ja vec pcele godinama ali bih da prosirim malo ove godine

Cuo sam da je vise od 90% meda na trzistu med samo u imenu, jedva da ima 10% pravog, organskog meda, kao sto se nekad proizvodio. Da li znate nekog u okolini Nisa ko ima pravi med na prodaju?

kolege, nabavio sam nekoliko kosnica i trenutno sam u fazi prikupljanja opreme. konkretno, zanima me kakvu vrcaljku da trazim. gledao sam po oglasima, imaju nove dvoramne od 80 evra, cetvororamne 120, drvene, prohrom, pocincani lim, polovne, nove... sta mi preporucujete, sta nudi najbolji omjer cijene i kvaliteta?

Nazad
Vrh