Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
A da te pitam, kako mi je na lemilici (ona sa prekidacem) zica iste debljine svuda i homogena, a usija ti se samo na vrhu tj. na sredini? Isto kao i svaki drugi grejac, a tebi zica bukvalno glumi grejac. I zica je iz jednog dela, nije iz vise delova pa da mogu posebno, a ako je problem sto se brzo ugreje onda samo pomalo na zez, a moze i odozdo da se postavi kao granicnik na koji bi legao ram i automatski nebi propadao dalje kroz satnu osnovu...
Uslovi gajenja pčela u stacioniranom pčelinjaku -- Član 5
Gajenje pčela može da se vrši u stacioniranom pčelinjaku pod uslovom da:
- 1) je postavljen na udaljenosti koja mora biti najmanje:
(1) 500 metara od proizvođačkih i prerađivačkih pogona, koji vrše preradu poljoprivrednih proizvoda, odnosno 100 metara od ostalih pogona,
(2) 100 metara od autoputa, železničke pruge, aerodroma, a leta pri smeštaju pčelinjaka ne smeju biti okrenuta prema autoputu, železničkoj pruzi i aerodromu,
(3) 20 metara od objekata za boravak ljudi ili gajenje životinja,
(4) 100 metara od predškolske ili školske ustanove, internata, igrališta i drugih sportskih terena za decu i odrasle,
(5) 15 metara od kategorisanog puta, odnosno najmanje pet metara ako između pčelinjaka i kategorisanog puta postoji prepreka visine 2,20 metra (zid, objekat, gusto zasađena stabla, živa ograda, ograda bez otvora i drugo),
(6) 500 metara od susednog pčelinjaka koji ima najmanje 21 košnicu ili 200 metara od susednog pčelinjaka koji ima do 20 košnica, a koji se nalaze van naseljenog mesta,
(7) 300 metara, kao i bočno 150 metara od susednog pčelinjaka u pravcu izleta pčela, na paši ratarskih, voćarskih i industrijskih medonosnih kultura, koji se nalazi van naseljenog mesta,
(8 ) 50 metara od prvog susednog pčelinjaka, koji se nalazi u naseljenom mestu;
- 2) leta svih košnica, nukleusa i oplodnjaka ne budu direktno okrenuta prema:
(1) vratima i prozorima stambenih i poslovnih zgrada, predškolskih i školskih ustanova, internata, staja za stoku i kategorisanim putevima,
(2) međi susednog imanja, ako je pčelinjak na udaljenosti manjoj od pet metara od međe,
- 3) pčelar ima pismenu saglasnost vlasnika - korisnika zemljišta za postavljanje pčelinjaka u slučaju da pčelinjak nije postavljen na zemljištu koje je u svojini pčelara.
Izuzetno od odredbe stava 1. tačka 1. podtač. (3), (6) i (8 ) ovog člana udaljenost od susednog pčelinjaka, može biti i manja ako se pčelari susednih pčelinjaka ili vlasnici objekata za boravak ljudi ili gajenje životinja o tome pismeno saglase.
Stacionirani pčelinjak se može postaviti u zaštićenom području pod uslovima koje odredi upravljač zaštićenog područja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita prirode.
Stacionirani pčelinjak se ne može postavljati u gusto naseljenoj gradskoj zoni, osim uz saglasnost jedinice lokalne samouprave.
pozdrav biljana,evo vidim da ti dosta toga znas o pcelama,ja sam bas juce dobio kosnicu sa lanjskim rojem,i knjigu pa citam od jutros,ovako zanima me kad ce biti novi roj jer mi je prijatelj rekao da pripremim novu kosnicu za sljedeci roj,kad treba vrcati med,a kada ostaviti za zimu,i taj novi roj ako ga preselim u novu kosnicu dali ce sebi napraviti meda za zime ili ih morah dohranjivati,pogacama ili sirupom,hvala nadam se da ce prezivjeti i razmnoziti se,,,,,Za tebe je najbolje da kupiš dobra društva u drugoj polovini aprila - do prvog maja tako da te godine imaš i med i nove rojeve.Problem je samo što tad niko neće da proda , a i ko prodaje cena je dosta visoka.
Znam stariji bračni par pčelara (oboje preko 70 god.) koji smanjuju pčelinjak jer nemaju naslednika a ne mogu više da rade.Društva su im dobra , pošteni su i neće uvaliti ono što je loše.Košnice su LR ali dosta stare i neodržavane (pomenuo sam njihove godine) , ove godine u aprilu su prodavali dva LR tela puna pčela sa košnicama po 80 eura.Mislim da će na proleće imati 50-tak društava na prodaju. Žive u Beogradu ,a pčelinjak im je u Nemenikućama , što ti je blizu , pa ako si zainteresovan javi , a ja ću ti poslati broj telefona na PP
Molim za pomoc od iskusnih pcelara.
Naime,komsija prvi do mene ima 7-8 kosnica koje je postavio odmah do ograde(zicane).Ulaz u kosnice nije prema mom placu,ali kada idu na pasu prelaze preko mog placa i redovno me ujede 1-2 dok radim u vocu.Prelaze mu rojevi kod mene na lesku ,pa dolazi da ih pokupi.Od nas 3-4 koji radimo u vocu one samo mene ujedaju.Vrtemi se po kosi i ujedaju me .Kakva su moja prava u ovom slucaju,naravno da cu probati da se dogovaram sa njim.