A koliko cesto ti mozes da budes tamo? tj. trebao bi redovno da obilazis kosnice, barem vikendom, i ja pocinjem sa pcelama ali sam dosta ucio, imam dobru literaturu, mogu i tu da ti pomognem ako ti treba, najbolja knjiga o pcelarstvu ti je "Prakticno Pcelarstvo" od Vojina i Dusana Todorovica, bar tako kazu oni najiskusniji, ima preko 400 strana i super je, ima svega, od anatomije pcela i matica i trutova pa sve do povoljnih vetrova za medenje biljaka...cak i svi nacrti sa dimenzijama za kosnice, ramove, i sve ostalo. ja je imam u pdf-u.
Inace trebao bi pored pcelinjaka da imas i pojilo za pcele, da ne moraju daleko da idu zbog vode, To mozes lako da izvedes da buretom koje podignes na par blokova, nekih max pola metra u vis i stavis slavinicu na bure i pustis da kaplje nanize preko neke daskice pa da se sve sliva u neki sud. Inace voda bi trebalo da bude sveza, znaci kad god dodjes ti dospes ili zamenis ako je uzelenela, jer ja nikako nebih dozvolio da idu na pojilo po tim kanalima jer sam inace i pecao po takvim kanalima i znam u kakvom su stanju, tu se peru i prskalica kad prskaju voce, baca otpad, otrov i sve ostalo.
@Hobby, nije to njima problem, one u centru pariza imaju parkove i parkove, samo sto su veliki gubitci pcela na saobracajnicama. A inace negde sam citao da pcele znaju i do 17km da odu daleko u pasu.