OVNOLIKI KUNICI

20085893.jpg

E ovo je pravi primerak svoje vrste i mislim da bi svaki ozbiljniji kunicar pozeleo ovakvog decka za priplod!
Sta da ti kazem da si malo blize ................oteo bi ga :osmeh:

:ppozdrav::({" title=":prijateljski pozdrav:">

Čini mi se da je kunić neproporcijalan u odnosu tela i glave, tačnije telo ja kratko i preširoko a glava premala , presuva za ovnolikog kunića toga uzrasta sa ne izraženim potezom profila glave tipičnim za ovnolikog kunića

Moguce da vama na osnovu ovih slika zenkica deluje tako,ali s obzirom da se radi o jedinki koja nije zavrsila razvoj u potpunosti mene glava i ne brine toliko.Za ovih 19 stranica nisam zapazio da je neko postavio zenku sa "izrazenim potezom profila glave",vec su to uglavnom fotografije muzijaka koji su i po prirodi nesto robusniji. Sto se tela tice, ne znam na osnovu cega zamerka "kratko i presiroko" kada i u samom standardu stoji ovaj citat- "Tipično ovnoliki kunić deluje zbijeno.Njegova pripadnost orijašima proističe više od njegove širine,nego od dužine." U svakom slucaju hvala na komentaru.

Pozdrav za ljubitelje ovnolikih... Slucajno dobih ovu zenkicu ovnolikog, staru cetiri mjeseca.. Pa me interesuje, dali vredi nesto, ako vredi da joj trazim mladozenju..:osmeh:

Pozdrav Goran..

Trenutno ih ima oko cetrdeset komada ,starosti izmedju 15 dana i dva meseca .
Nesto me aparat zeza (jede baterije) ali gledacu da to ovih dana resim:osmeh: bice bice!!!
:ppozdrav:

Ima tri dana da gledamo slike sad kad Gajo ubaci svih cetrdeset i to od svakog bar po dve fotke :osmeh: Pozdrav za odgajivace!

Staff,nema potrebe za ljutnju .Iskreno nisam od onih koji za nešto što mi se ne sviđa mogu suprotno da kažem pa to se nekom sviđalo ili ne .Tačno je da u svakome standardu za ovnolikog kunica piše da je zbijen ali ne piše da ima šaranasta leđa , osim toga olkreni par strana pa pogledaj idealnu građu kunića pa kada nađeš ovakva leđa pošalji sliku.Ovo ispod su ženke približne starosti , aparat nije baš ispravan tako da je boja katastrofa ali oblik se vidi pa uporedi

img4740q.jpg

img4734b.jpg

img4732hs.jpg

img4729q.jpg

- - - - - - - - - -

Staff,pročitaj
REŠKA - DISKVALIFIKACIJA KUNIĆA SA OBAVEZNIM UPISIVANJEM GREŠKE NA OCJENDBENOM KARTONU
[TABLE="align: center"]
[TR]
[TD]
sudenje_kunica_1.jpg
[/TD]
[TD="width: 443"]
sudenje_kunica_3.jpg
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TR]
[TD]
sudenje_kunica_2.jpg
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[TR]
[TD]
sudenje_kunica_4.jpg
[/TD]
[TD="width: 210"]
sudenje_kunica_5.jpg
[/TD]
[TD="width: 123"]
sudenje_kunica_6.jpg
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

sudenje_kunica_zuto.jpg
LAGANE GREŠKE:

TIJELO
Manje odstupanje od idealnog tipa, nježno građeni mužjak, grubo i snažno građena ženka, manje odstupanje u proporcijama.Veliki trbuh kod srednjih pasmina, veliki trbuh kod velikih pasmina, jači čvor pod bradom mužjaka.
GLAVA
Šiljata njuška, usko čelo, loš nosni profil.
UŠI
Tanke uši s lakšim povredama, loše zaobljene, lagano nagnute, slabo obraštene.
PREDNJE I STRAŽNJE NOGE
Slabe i tanke prednje noge.
LEĐNA LINIJA
Slabo mišićava leđa, malo nesimetrična leđna linija.
8. Malo izbočene lopatice.
16. Predugačka i labava koža.
17.,18.,19. Malo krivi ili igrajući rep.

sudenje_kunica_crveno.jpg
TEŠKE GREŠKE:

TIJELO
13. Nije u tipu, veliko odstupanje u proporcijama od idealnog tipa.
GLAVA
Izrazito muška glava kod ženke i obrnuto.
UŠI
1. Viseće uši.
2. Savinuti vršci ušiju.
PODBRADAK
3. Kosi podbradak kod svih pasmina.
4. Dvostruki spojeni podbradak kod svih pasmina.
Podbradak patuljastih pasmina kod kunica i mužjaka nije dozvoljen.
PREDNJE I STRAŽNJE NOGE
5. Spuštena stopala prednjih nogu (platfus).
6. X prednje noge.
7. O prednje noge.
LEĐNA LINIJA
8. Jako izbočene lopatice.
9. Izbočena leđna linija.
10. Ulegnuta leđna linija sa izbočenim lopaticama.
11. Odsječen zadnji kraj.
12. Strmi zadnji kraj.
14. Široko držeče zadnje noge koje nisu priljubljene uz tijelo (obično je to displazija kukova) sa jako stršečim kostima.
15. Jako stršeče kosti sa ulegnučem leđne linije.
17.,18.,19. Krivi rep od korijena zaokrenut na lijevu ili desnu stanu, slomljen rep.
Kod suđenja tipa i oblika tijela važan je vizualni pregled tijela koji kod svih pasmina ima oblik valjka. Kod velikih pasmina se duljina tijela mjeri u centimetrima a kod svih pasmina se mjeri duljina ušiju.Svi ti dobiveni podaci se upisuju u ocjendbeni karton u rubrici pozicije tip i oblik tijela.Kod uočavanja laganih i teških grešaka se svaka greška opisuje na ocjendbenom kartonu.
Na temelju grešaka koje su prikazane zelenim,žutim i crvenim oznakama na crtežima možete sa dosta sigurnosti ocjeniti vašeg kunića.Ako vaš kunić ima sve oznake zelene znači da zaslužuje najveću ocjenu za tip i oblik a to je 19 bodova.

Pozdrav za sve ljubitelje ovnolikih kunica evo i ja malo da se prikljucim sa slikama davno nas nije bilo pa za prvu priliku dva muzjaka jedan od 9-mes a drugi 4,5 mes..

Ovaj od 9 meseci je prelep :bravo:dok ovaj od 4.5 meseca ima potencijala i treba jos da se razvija ali cini mi se da ce i on biti kao i ovaj od 9 meseci.
Svaka cast:ppozdrav:

Gospodine Gajo interesuje me da li mogu da nabavim patuljaste ovnolike kunice, jer imam jednu zenku koju sam kupio u Pet centru u Beogradu braon bele boje. Inace yivim u Beogradu i dryim par patuljastig kunica, ali mi sada treba muyijak patuljasti ovnoliki. Pozdrav i uputite me na nekoga ko moze da mi pomogne!

Gospodine Gajo interesuje me da li mogu da nabavim patuljaste ovnolike kunice, jer imam jednu zenku koju sam kupio u Pet centru u Beogradu braon bele boje. Inace yivim u Beogradu i dryim par patuljastig kunica, ali mi sada treba muyijak patuljasti ovnoliki. Pozdrav i uputite me na nekoga ko moze da mi pomogne!
Dobro dosao na forum!
Poslao sam ti privatnu poruku.
Pozdrav

Pozdrav ljudi! Nije me bilo "sto godina", jedno sam vrijeme mirovao, mijenjao adrese, bio bez kunića... E sada sam nabavio ovnolike, u madagaskar boji. Problem je što mužjak neće da "skače". Totalno je nezainteresiran... Ovo mi se sa kalifornijskima i šarcima koje sam prije držao nije događalo. Znala je ženka štrajkati, ali bećar nikada!!! Dal da ga mjenjam ili...

Ovisi kako misliš "mirna rasa"? Dok sam držao kalifornijske uvjerio sam se da su to baš industrijski kunići - za meso, kao i brojleri. Mirni, gotovo uplašeni. Za razliku od njih šarci su bili dosta umiljati i druželjubivi. Sad imam već neko vrijeme ovnolike i umiljati su gotovo kao kućni ljubimci... Možda i ovisi od kunića do kunića, ali moj je dojam da su vrlo druželjubivi... Ispravite me ako griješim.

Ovisi kako misliš "mirna rasa"? Dok sam držao kalifornijske uvjerio sam se da su to baš industrijski kunići - za meso, kao i brojleri. Mirni, gotovo uplašeni. Za razliku od njih šarci su bili dosta umiljati i druželjubivi. Sad imam već neko vrijeme ovnolike i umiljati su gotovo kao kućni ljubimci... Možda i ovisi od kunića do kunića, ali moj je dojam da su vrlo druželjubivi... Ispravite me ako griješim.

Mislim da mi budu ukras u dvoristu kao kucni ljubimci par komada koji ne beze i ne divljaju. Koja je cena takvih kunica?

Kod nas idu od 60-ak kn po mjesecu starosti pa naviše. Mislim na provjerene uzgajivače. To ti je otprilike od nekih 8 eura pa naviše. Iako ima i jeftinijih, ali kako kažu, koliko para toliko muzike...

Nazad
Vrh