Osiguranje poljoprivrednih useva.

Da li ćete osigurati neke useve ove godine

• Ukupno glasača
    151
presušili su krediti, treba se privikavati da će ovoga biti sve češće

Prosleđujem dopis koji smo malopre dobili u zadruzi, upućeno Upravi za agrarna plaćanja.

Sad mi je sve jasnije. Oni eAgrar (programsku platformu veoma dobro plaćenu) ne mogu da usklade sa zakonom, pa onda pokušavaju da nas prepadaju da nećemo dobiti pare za osiguranje ako promenimo setvenu strukturu. Krše zakon i teraju i nas da činimo prekršaje! Ne daju nam da brišemo parcele koje više ne obrađujemo, da menjamo strukturu i obnovimo gazdinstvo u ovoj godini. Nekome ne treba hitno, ali nekome to sada znači (kredit, IPARD i slično)....Sve zbog skupo plaćenog programa i zbog njihove loše organizacije, a verujem i zbog nestašice para.

Nadajmo se da će nam dozvoliti posle ovoga da slobodno menjamo kulture u 2025. godini i da nam neće braniti da obnavljamo gazdinstvo, zbog kašnjenja javnog poziva i zbog kašnjenja u obradi. Treba samo da znamo da nemaju zakonski osnov da zabrane obnovu!

Ovde možete pročitati dopis

Poslednja izmena:
Da li se nekome status zahteva promenio iz "primljen" u "prihvaćen" i da li je nekome stiglo rešenje za osiguranje u e-sanduče?

Kod mene stoji status "primljen", podneo sam zahtev odmah na pocetku, nema resenja, osim onog obavestenja na a4, sto su slali svakom ko je podneo zahtev.
Razmislicu dvaput da li cu ponovo osiguravati

ako imaš veće parcele na jednom.mestu jako je veliki rizik ne osigurati ih ,ne pitaj me kako znam

U zadruzi kod nas su zvali kontakt centar danas i posle konsultacija su dobili informaciju da slobodno možemo da menjamo kulture i radimo obnovu gazdinstva, bez obzira što zahtev za osiguranje nije obrađen. Navodno, promena kultura i obnova neće uticati na obradu zahteva za osiguranje (što je i normalno!)

Da li ima neko još ovu informaciju? Da li može još neko proveriti?

E-agrar mora zvanično da se izjasni o ovom problemu. Zvao sam ih prošle nedelje i dobio obaveštenje da ne menjam setvenu strukturu. Sada kažu da menjamo, mnogo je kontradiktornih uputstava za kratko vreme.

Ne menjam nista dok mi ne legnu novci...

Sent from my SM-A525F using Tapatalk
Ti onda pričekaj, ako im ne veruješ...

Prošle godine podnošenje zahteva za subvencije po hektaru počelo je 1.februara.
Ako i ove godine bude taj termin, ti nećeš moći da podneseš zahtev za subvencije, ako budeš čekao...a ne znaš koliko ćeš morati da čekaš....

Prvo moraš promeniti kulture pa obnoviti gazdinstvo.

Nikako ne podnositi zahtev za subvencije po hektaru sa kulturama od prošle godine, to je već provereno. Za to ide pasivan status!

Nemaju pravo da nam zabranjuju da menjamo kulture i da obnavljamo gazdinstvo u ovoj godini, jer je javni poziv za osiguranje kasnio i zbog toga i obrada, koja će biti ko zna kada...

Zvali smo ponovo da potvrdimo, rekli su da možemo menjati slobodno kulture i da to neće uticati na osiguranje.

Proveri i ti, nazovi kontakt centar.

Problem je u tome što e-agrar suviše često menja uputstva koja su u suprotnosti jedno sa drugim. Kako možemo biti sigurni da sledeće nedelje neće reći da struktura ipak ne treba da se menja. Svi osećamo nedostatak poverenja prema instrukcijama koje dobijamo. Nema smisla da se igramo gluvih telefona sa call centrom neophodna je zvanična objava na njihovom sajtu.

Otkud to da ne moze da se obnovi gazdinstvo pre menjanja setvene strukture. To nema veze nikakve
Pročitaj IZJAVU koju imaš na eAgraru pre nego što klikneš na dugne OBNOVI.
Izjavljuješ pre obnove da su svi navedeni i upisani podaci u Registru tačni i istiniti!

Moraš promeniti kulture kad obnoviš PG. Ako ne promeniš kulture, i obnoviš PG, i još ako podneseš zahtev za hektare sa prošlogodišnjim kulturama, ode ti u pasivan status.

Bitno je da ne podneseš zahtev za hektare sa starim kulturama. Kad si kliknuo na dugne obnovi, da li pre promene ili posle, je nebitno.

Poslednja izmena:
Problem je u tome što e-agrar suviše često menja uputstva koja su u suprotnosti jedno sa drugim. Kako možemo biti sigurni da sledeće nedelje neće reći da struktura ipak ne treba da se menja. Svi osećamo nedostatak poverenja prema instrukcijama koje dobijamo. Nema smisla da se igramo gluvih telefona sa call centrom neophodna je zvanična objava na njihovom sajtu.
Zvanična objava postoji, i to da je počela obnova, što znači da možemo menjati kulture. Nigde zvanično ne piše da ne menjamo kulture zbog zahteva za osiguranje, zar ne?

Kulture nisam menjao,menjacu ih kad prodje osiguranje. A necu konkurisati za subvenciju dok promenim setvenu strukturu. Setva je tek za 2 meseca,jos ne znam gde cu sta da sejem,tako da ne vidim problem.

I nigde u toj izjavi ne pise da ne mozes da obnovis ako nisi promenio setvenu strukturu,sta ako neko radi mono kuluturu.
U izjavi se odnosi na tacnost ugovora i vazenje ugovora,da nema falsifikata itd.
A setvena struktura moze da se menja tokom cele godine,osim u slucaju gde se osiguravaju usevi.🤣

I nigde u toj izjavi ne pise da ne mozes da obnovis ako nisi promenio setvenu strukturu,sta ako neko radi mono kuluturu.
U izjavi se odnosi na tacnost ugovora i vazenje ugovora,da nema falsifikata itd.
A setvena struktura moze da se menja tokom cele godine,osim u slucaju gde se osiguravaju usevi.🤣
Zavisi kako ko pročita i koliko razume.
Za početak je dobro da bar znamo koja nam je mejl adresa...

Ne vidim razlog zbog čega se buniš i zbog čega se bojiš. Ako ti sutra preko kontakt centra kaže da obrišeš parcelu koju obrađuješ, ti ćeš je obrisati i nećeš se buniti?

Ako misliš da su tačne informacije da ne smeš menjati kulture u ovoj godini, dok se ne reši zahtev za osiguranje iz prošle godine, slobodno radi kako god želiš 🤣

Samo ti kažem dobronamerno. Nek ti @Srđan01 kaže ako meni ne veruješ, da slobodno mogu da se menjaju kultrure i da te promene neće uticati na podneti zahtev za osiguranje.

U ponedeljak krecu sa isplatama,info od coveka iz Dunava
Ma gde kreću...prvo zahtev treba da se obradi, tj. da bude prihvaćen...pa se čeka 3 dana da ti stigne rešenje u sanduče, pa još 2 dana da se odrekneš žalbe, pa od tada 7 dana do isplate, što znači da se prva isplata od momenta prihvatanja zahteva može očekivati tek za 2 nedelje...
Objavljena je Uredba, to jeste tačno, ali daleko smo mi od isplata...
Sećam se onih informacija iz novembra od "čoveka iz Dunava" da će biti javni poziv još u novembru...😂

Nazad
Vrh