Osiguranje poljoprivrednih useva.

Da li ćete osigurati neke useve ove godine

• Ukupno glasača
    151
Ti onda pričekaj, ako im ne veruješ...

Prošle godine podnošenje zahteva za subvencije po hektaru počelo je 1.februara.
Ako i ove godine bude taj termin, ti nećeš moći da podneseš zahtev za subvencije, ako budeš čekao...a ne znaš koliko ćeš morati da čekaš....

Prvo moraš promeniti kulture pa obnoviti gazdinstvo.

Nikako ne podnositi zahtev za subvencije po hektaru sa kulturama od prošle godine, to je već provereno. Za to ide pasivan status!

Nemaju pravo da nam zabranjuju da menjamo kulture i da obnavljamo gazdinstvo u ovoj godini, jer je javni poziv za osiguranje kasnio i zbog toga i obrada, koja će biti ko zna kada...

Zvali smo ponovo da potvrdimo, rekli su da možemo menjati slobodno kulture i da to neće uticati na osiguranje.

Proveri i ti, nazovi kontakt centar.
ja treba 30 hektara da izbrisem iz eagrar, ne radim vise tu zemlju, sva je osigurana bila, ne zelim nista da rizikujem, opet ponavljam kad plate osiguranje onda cu se zabaviti sa egrarom obnovom gazdinstva i setvenom strukturom, a za to je bio rok prethodnih godina i do 31.3.....

Ako misliš da su tačne informacije da ne smeš menjati kulture u ovoj godini, dok se ne reši zahtev za osiguranje iz prošle godine, slobodno radi kako god želiš 🤣
Bas zato sto ne mislim i ne verujem. Jedni kazu moze da se menja,drugi kazu ne moze. A sve informacije dobijene od ljudi iz E-Agrara. Nema potrebe da budes ironican,ja se ne bunim,samo sam rekao da nema logike da stave nekog u pasivan status ako je obnovio gazdinstvo pre nego sto je promenio setvenu strukturu.

ja treba 30 hektara da izbrisem iz eagrar, ne radim vise tu zemlju, sva je osigurana bila, ne zelim nista da rizikujem, opet ponavljam kad plate osiguranje onda cu se zabaviti sa egrarom obnovom gazdinstva i setvenom strukturom, a za to je bio rok prethodnih godina i do 31.3.....
Kako ja da upišem tih 30 hektara, ako su kod tebe? A trebaju mi hitno... Razmislite malo...

Slobodno možeš i treba da izbrišeš te parcele. Ti imaš i obavezu da ih odjaviš.

U momentu podnošenja zahteva za osiguranje sve je bilo ok. Ne možeš ispaštati ti zbog zakasnelog javnog poziva, pa tako i zakasnele obrade. Apsolutno imaš prava da menjaš kultrure i da brišeš parcele koje si osigurao, a koje više ne obrađuješ.

Molim @Srđan01 da ovo proveri i potvrdi...

Ja pored mojih gazdinstava imam i komsije koje su u godinama i onda i njima cinim,vodim im e-agrar. Kad sve ukupno preracunam imam oko 600 parcela, i ne bi mi bas bilo lepo da promenim setvenu strukturu i da posle opet moram da je vracam. Zato sam i cekao da neko da proverwnu informaciju,da li moze da se menja struktura dok je status za osiguranje primljen

Nije mi jasno cemu tolika zurba oko izmena setvenih struktura. Ima vremena za to. Pogotovu za ove koji imaju osigiranje a nije im isplacena subvencija. Kad im je vec tako nakaradan sistem onda bolje da se saceka. A i nije mi logicno da se ne prihvati osiguranje. Ima sve zabelezeno u setvenoj strukturi za 2024 i sta je od toga osigurano i sta je sve proslo i u osiguranju i u eagraru. Ali avaj sistem je nakaradan. Zato je bolje sacekati, a moze se menjati onda samo parcele koje nisu osigurane, to za ove koji imaju mnogooo parcela.

Nije mi jasno cemu tolika zurba oko izmena setvenih struktura. Ima vremena za to. Pogotovu za ove koji imaju osigiranje a nije im isplacena subvencija. Kad im je vec tako nakaradan sistem onda bolje da se saceka. A i nije mi logicno da se ne prihvati osiguranje. Ima sve zabelezeno u setvenoj strukturi za 2024 i sta je od toga osigurano i sta je sve proslo i u osiguranju i u eagraru. Ali avaj sistem je nakaradan. Zato je bolje sacekati, a moze se menjati onda samo parcele koje nisu osigurane, to za ove koji imaju mnogooo parcela.
Nije u pitanju žurba zbog nekog hira, već zakonsko pravo. Evo ja sam obrisao parcelu koju više ne obrađujem, a koju sam obrađivao prošle godine. Novi zakupac je insistirao da upiše parcelu kod sebe, zbog registracije novog gazdinstva. Promenio sam i sve kultrure na gazdinstvu i izvršio obnovu.

Ako bude isti termin javnog poziva za hektare kao prošle godine, od 1.februara će početi podnošenje zahteva, pa ću moći bez čekanja i bez problema podneti zahtev.

Zahtev za osiguranje biće obrađen i prihvaćen prema parcelama i kulturama koje su bile upisane u gazdinstvu na dan podnošenja zahteva za osiguranje!

Nije u pitanju žurba zbog nekog hira, već zakonsko pravo. Evo ja sam obrisao parcelu koju više ne obrađujem, a koju sam obrađivao prošle godine. Novi zakupac je insistirao da upiše parcelu kod sebe, zbog registracije novog gazdinstva. Promenio sam i sve kultrure na gazdinstvu i izvršio obnovu.

Ako bude isti termin javnog poziva za hektare kao prošle godine, od 1.februara će početi podnošenje zahteva, pa ću moći bez čekanja i bez problema podneti zahtev.

Zahtev za osiguranje biće obrađen i prihvaćen prema parcelama i kulturama koje su bile upisane u gazdinstvu na dan podnošenja zahteva za osiguranje!
Šta se dešava u slučaju da ja odlučim da mi setvena struktura bude identična kao i prošle godine?Da li sam uradio nešto nelegalno i kakve sankcije mogu da snosim,i da li je to osnov da ostanem bez subvencije na osnovnu biljnu proizvodnju?To za brisanje parcela mi je ok i logično,moje je moje a tvoje je tvoje...ni kupac ni prodavac nisu krivi što ovi kreteni kasne sa konkursom 3 meseca.Pozdrav

Šta se dešava u slučaju da ja odlučim da mi setvena struktura bude identična kao i prošle godine?Da li sam uradio nešto nelegalno i kakve sankcije mogu da snosim,i da li je to osnov da ostanem bez subvencije na osnovnu biljnu proizvodnju?To za brisanje parcela mi je ok i logično,moje je moje a tvoje je tvoje...ni kupac ni prodavac nisu krivi što ovi kreteni kasne sa konkursom 3 meseca.Pozdrav
Pa naravno da nisi u prekršaju. Odlučio si se da ti ostaje ista kultrura i to ćeš i sejati, ili je recimo u pitanju višegodišnji zasad.

Prekršaj bi bio da imaš npr. 10 parcela i da ostaviš sve isto, a to neće tako biti na terenu. Dešava se da neki upišu povrće svake godine zbog bolje kreditne sposobnosti ili zbog nekog konkursa, a uopšte nemaju povrće. Isto tako, mnogo je onih koji neće da menjaju setvenu, jer tu "ima posla", pa ostave tako isto, ne sluteći da će biti sutra u problemu ako im dođe kontrola.
Pa tako su neki godinama uzimali pare za šume i neobrađeno zemljište, pa čak i za objekte, jer su upisivali da je sve obradiva površina i nisu menjali kulture. Moj komšija je dobio pasivan status još prošle godine, zbog pola hektara šume, a on upisao obradivu površinu.
A ima i onih koji bi stalno da menjaju setvenu, iako je Pravilnikom definisano da svaku promenu treba prijaviti u roku od 30 dana. Ajde, jasno mi je za preseljavanje, ali kako objasniti kad neko menja 6 puta setvenu u toku godine sa 6 različitih kultura. Izađe jedan konkurs, on usklađuje setvenu tom konkursu...treba mu povrća u konkursu, on upiše bez razmišljanja...izađe drugi konkurs, treba mu malo krompira ili kukuruza šećerca, on obriše ono povrće koje zapravo ni nema i upiše lagano krompir...i tako u godini 6 puta...i kad kazu da će kažnjavati, i treba, i to žestoko!

Svrha obnove, između ostalog, jeste prijava odnosno ažuriranje podataka, pa tako i biljnih kultrura, i većinom ne ostaje isto stanje, jer posle kukuruza ide soja, posle soje kukuruz i tako....
Ove godine ćemo podnositi zahteve za seme i nećeš moći da ostvariš povraćaj za seme, ako nemaš upisanu tu kulturu za koju si kupio seme u određenoj površini.

I obnova je počela od 01.01. i u toku obnove slobodno možemo menjati kultrure i prijavljivati sve promene (brisanje, dopisivanje). Ne može kašnjenje Uprave i bilo koji konkurs čiji zahtevi nisu obrađeni da utiču na prava koja imamo vezano za obnovu.

Podneti zahtevi za osiguranje biće obrađeni prema podacima koji su bili u eAgraru u momentu podnošenja zahteva i ne treba sad bežati od menjanja kultura, brisanja parcela i obnove, jer je to naše pravo koje nam niko ne može i ne sme oduzeti i povrediti!

Napiši forumašima da za osiguranje onaj ko obrađuje dokumentaciju ode na e-agrar i vidi da je za proizvodnu 2024-tu to i to bilo prijavljeno, da ne glefaju na datum obrade.
To je moje mišljenje.
Pozdravi ih sa Tajlanda.

Pozdravlja vas baderljica

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Kako ja da upišem tih 30 hektara, ako su kod tebe? A trebaju mi hitno... Razmislite malo...

Slobodno možeš i treba da izbrišeš te parcele. Ti imaš i obavezu da ih odjaviš.

U momentu podnošenja zahteva za osiguranje sve je bilo ok. Ne možeš ispaštati ti zbog zakasnelog javnog poziva, pa tako i zakasnele obrade. Apsolutno imaš prava da menjaš kultrure i da brišeš parcele koje si osigurao, a koje više ne obrađuješ.

Molim @Srđan01 da ovo proveri i potvrdi...
Da li možeš @Srđan01 da proveriš ovo?

Још се питам где нам је Славко, што га нема у дискусијама, кад он на Тајланду. Оп Ђурђа, родио кукуруз и пшеница, цена скочила, па се одмах отишло код оних девојака на Тајланд, да се мало човек опусти пред пролећне радове.
Колико сам чуо, тамо има доста и оних транс... што су пола - пола, па треба бити јако опрезан приликом случајног избора.

Pozovite 0800106107 recite vaše Ime i Prezime i BPG drugačije ne može
Zvali smo, rečeno je da mogu da se menjaju kulture i obnavlja gazdinstvo, kao i da se brišu parcele koje se obrađuju.
Zahtev za osiguranje biće obrađen na osnovu parcela i kultura koje su bile u eAgraru u momentu podnošenja zahteva za osiguranje.

Ja juče zvao uap. opet da proverim,cura mi uzela broj telefona i kaže javiće vam se neko.Nema pojma,blago rečeno...kaže nije problem što nisam menjao strukturu ako sam obnovio gazdinstvo.Status zahteva stoji nepromenjen kao i kad sam podneo.

Da li još uvek svima zahtevi stoje u statusu "primljen"? U petak će biti punih mesec dana od kada je poziv zatvoren a predmeti nisu ni pipnuti. Nemoguće da nijedan nije "prihvaćen" ili "poslat na isplatu" što znači da neki problem kod obrade definitivno postoji.

Nazad
Vrh