Šta se dešava u slučaju da ja odlučim da mi setvena struktura bude identična kao i prošle godine?Da li sam uradio nešto nelegalno i kakve sankcije mogu da snosim,i da li je to osnov da ostanem bez subvencije na osnovnu biljnu proizvodnju?To za brisanje parcela mi je ok i logično,moje je moje a tvoje je tvoje...ni kupac ni prodavac nisu krivi što ovi kreteni kasne sa konkursom 3 meseca.Pozdrav
Pa naravno da nisi u prekršaju. Odlučio si se da ti ostaje ista kultrura i to ćeš i sejati, ili je recimo u pitanju višegodišnji zasad.
Prekršaj bi bio da imaš npr. 10 parcela i da ostaviš sve isto, a to neće tako biti na terenu. Dešava se da neki upišu povrće svake godine zbog bolje kreditne sposobnosti ili zbog nekog konkursa, a uopšte nemaju povrće. Isto tako, mnogo je onih koji neće da menjaju setvenu, jer tu "ima posla", pa ostave tako isto, ne sluteći da će biti sutra u problemu ako im dođe kontrola.
Pa tako su neki godinama uzimali pare za šume i neobrađeno zemljište, pa čak i za objekte, jer su upisivali da je sve obradiva površina i nisu menjali kulture. Moj komšija je dobio pasivan status još prošle godine, zbog pola hektara šume, a on upisao obradivu površinu.
A ima i onih koji bi stalno da menjaju setvenu, iako je Pravilnikom definisano da svaku promenu treba prijaviti u roku od 30 dana. Ajde, jasno mi je za preseljavanje, ali kako objasniti kad neko menja 6 puta setvenu u toku godine sa 6 različitih kultura. Izađe jedan konkurs, on usklađuje setvenu tom konkursu...treba mu povrća u konkursu, on upiše bez razmišljanja...izađe drugi konkurs, treba mu malo krompira ili kukuruza šećerca, on obriše ono povrće koje zapravo ni nema i upiše lagano krompir...i tako u godini 6 puta...i kad kazu da će kažnjavati, i treba, i to žestoko!
Svrha obnove, između ostalog, jeste prijava odnosno ažuriranje podataka, pa tako i biljnih kultrura, i većinom ne ostaje isto stanje, jer posle kukuruza ide soja, posle soje kukuruz i tako....
Ove godine ćemo podnositi zahteve za seme i nećeš moći da ostvariš povraćaj za seme, ako nemaš upisanu tu kulturu za koju si kupio seme u određenoj površini.
I obnova je počela od 01.01. i u toku obnove slobodno možemo menjati kultrure i prijavljivati sve promene (brisanje, dopisivanje). Ne može kašnjenje Uprave i bilo koji konkurs čiji zahtevi nisu obrađeni da utiču na prava koja imamo vezano za obnovu.
Podneti zahtevi za osiguranje biće obrađeni prema podacima koji su bili u eAgraru u momentu podnošenja zahteva i ne treba sad bežati od menjanja kultura, brisanja parcela i obnove, jer je to naše pravo koje nam niko ne može i ne sme oduzeti i povrediti!