Orezivanje voća

nego i da kazem moje sadnice su dvogodisnje

- - - - - - - - - -

ali postavljam do kraja aprila sigurno

Netreba stavljati creva kap po kap u prvoj godini ako se tada pusta voda koren otaje tu gde jeste ,jer ima hrane vode pa nema potrebe da se širi

Može li mi ko reći da li je ova kajsija dobro orezana?
q04pckq.jpg

UNe2Z80.jpg
6860nGu.jpg
8VocuEU.jpg

Na prvoj slici se vide 3 starije grane koje direktno ulaze u krosnju tj. rastu prema unutra.
Starije su i ja sad ne bi nista dirao do 8 mj.

U pravu je Knez, ali generalno super si to odradio ::super::

Sad ne diraj ništa a onda tako negde oko avgusta tj posle berbe poskidaj koje idu na unutra i gore na vrhovima prevedi na neku spoljnu tj nakon što se budu razgranale, ti preseci tačno iznad neke koja ide na spolja, što otvorenijim uglom, da ne ide na gore, tako ćeš zaustaviti dalji porast na gore.

Takođe ćeš videti koje imaju preveliku dužinu da bi nosile rod pa ih prekrati, takva je čini mi se na prvoj slivi ova najniža što ide na desno.

Vidim ( ako dobro vidim :osmeh: ) da dole ima par tanjih a duzih grana. Skrati ih ( makar i na ustrb roda ) da ti ne bezi rod na kraj a i da bi grane ojacale. Ostace ti od roda povijene na dole pa ces ih na kraju morati skroz otseci jer ce ti smetati.
Kao sto je i Knez rekao imas gore par unutrasnjig grana koje bi trebalo izvaditi ali nemoj ni preterivati sa otvaranjem vaze da ne bude na kraju rascepljena jer ce i od roda da se otvori.
Ovo je ustvari lickanje i doterivanje inace u sustini nije lose ::super::

Šta je gibereline? Mogao bih to da probam za moj problem sa kruškom?
Našao sam na nekom rumunskom sajtu da su to (je to) fitohormon ali me interesuje jel ima više vrsta ili je jedna?

Šta je gibereline? Mogao bih to da probam za moj problem sa kruškom?
Našao sam na nekom rumunskom sajtu da su to (je to) fitohormon ali me interesuje jel ima više vrsta ili je jedna?

Giberelini jesu biljni hormoni (jedna grupa) koji se cesto koriste u vocarstvu. Neki smatraju da je nemoguce postici ozbiljne prinose kruske bez njihove primjene. Ja se sa tim ne slazem. Naveo sam slucajeve kad ih koristim za "vjestacku oplodnju" i u slucaju fetelove za karakteristicno izduzivanje ploda. Neki ih koriste poslije mraza, ali su ucinci diskutabilni.
U svakom slucaju giberelini "rade" u odredjenim uslovima. Van tih uslova su beskorisni ili bitno smanjenog efekta.

Ljudovi, cuo sam da ne sme motornom testerom da se orezuje voce? Ulje sa lanca ga isusuje! A isto tako sam cuo da ljudi savetuju da ako orezujete motorkom da istocite ulje iz rezervoara, sipate jestivo ulje, promuljate pa opet prospete i onda naspete jestivo uljhe u motorku i tako orezujete? Ovo propasti motorku, znam, ali da li je tacna informacija?

Nazad
Vrh