Orezivanje voća

Imam junsku ljepoticu na sijancu.
Svaka sorta se da obuzdati i uvesti u pristojnu rodnost pravilnom pomotehnikom i ishranom. Samo je ptrebno utrositi odredjenu kolicinu rada na sadnici. A kad izracunam cijenu 2,5 kg Regalisa po hektaru, cak mi dodje jeftinije da to uradim nego da prscem.
Umalo zaboravih. Imam i bonitu na sijancu. Vjeruj mi, i jedna i druga su "gore" od drustvenke i pastorcice.

Kolega Vocare , postavio sam dve tri strane u nazad slike iz mog vocnjaka, pa ako imate malo vremena da pogledate i prokomentarisete, o rezidbi , hvala

Kolega Vocare , postavio sam dve tri strane u nazad slike iz mog vocnjaka, pa ako imate malo vremena da pogledate i prokomentarisete, o rezidbi , hvala
Prvo sto upada u oci je urednost u vocnjaku i, ocigledno, sa vase strane ozbiljan pristup svemu.
Medjutim,
Ja ovdje vidim dva glavna pomotehnicka promasaja:
1. Lose povijanje grana.
2. Los rad sa provodnicom.
Mozda ste vec pisali koji je medjuredni i redni razmak, koji uzgojni oblik zelite i koja je podloga, ali ja sam novi na forumu, pa nisam informisan. A volio bih znati. Takodje bih trebao znati koji sortiment imate.
Trebao bih i te informacije. Onda cu vam moci reci sta bih ja uradio.

Imam junsku ljepoticu na sijancu.
Svaka sorta se da obuzdati i uvesti u pristojnu rodnost pravilnom pomotehnikom i ishranom. Samo je ptrebno utrositi odredjenu kolicinu rada na sadnici. A kad izracunam cijenu 2,5 kg Regalisa po hektaru, cak mi dodje jeftinije da to uradim nego da prscem.
Umalo zaboravih. Imam i bonitu na sijancu. Vjeruj mi, i jedna i druga su "gore" od drustvenke i pastorcice.
Sve je to meni jasno ali nekada jednostavno ne stigneš zelenu jer uz krušake imam i jabuke na 106 i još posao.

Sve je to meni jasno ali nekada jednostavno ne stigneš zelenu jer uz krušake imam i jabuke na 106 i još posao.

E onda prijatelju koristis Regalis sa svim njegovim nedostatcima ili platis nekoga da uradi posao umjesto tebe.
Ili eventualno, smanjis povrsinu. Salim se, naravno.
Ja se,jednostavno, jezim od hemije i nastojim je maksimalno izbjeci.

Је ли друштвенка пуно бујна?
Vrsta: Kruška (Pyrus communis L.)
Porijeklo: Francuska
Dozrijevanje: krajem mjeseca rujna
OPIS SORTE: Stablo je bujno, uspravnog rasta, dobre rodnosti. Plod je srednje ve-
lik do velik, nepravilnog konusno-kruškolikog oblika. Kožica ploda je zelenkasto-
žute boje sa prelivenim crvenilom sa sunčane strane te ponekad prošarana hrđa-
stim točkicama. Meso ploda je sočno, aromatično, slatko, topivo u ustima i jedna
je od najkvalitetnijih zimskih sorti.
Toliko uspravno raste otklon grana mora se obavezno raditi i baš na njoj najviše upotrbljavam regalis,jer smanjuje rast mladica i radi bočni otklon.
Mladice znaju narast i do 2 metra na vrhu a na povijenim granama oko 1 metar i koliko god rezao zelenu ono još više raste.
@vocar amater kada uđete jedno u Eu onda cete viditi što je to redukcija preparata za zaštitu,sve su iz eu po novom više nitko ne može kupit nikakvo sredstvo bez odslušane škole i iskaznice.
Jedino srrdstvo hobi koje se može kupit na slobodno je zasada sumpor.
I sam znaš što znaći Movento u kruškama a nije registrirano kod nas i ne može se kupit.

Prvo sto upada u oci je urednost u vocnjaku i, ocigledno, sa vase strane ozbiljan pristup svemu.
Medjutim,
Ja ovdje vidim dva glavna pomotehnicka promasaja:
1. Lose povijanje grana.
2. Los rad sa provodnicom.
Mozda ste vec pisali koji je medjuredni i redni razmak, koji uzgojni oblik zelite i koja je podloga, ali ja sam novi na forumu, pa nisam informisan. A volio bih znati. Takodje bih trebao znati koji sortiment imate.
Trebao bih i te informacije. Onda cu vam moci reci sta bih ja uradio.

ispostovana preporuka djubrenja vestackim djubrivom pre sadnje , jesenas izvucen stajnjak samo u redove ,oko 16t na 0.5ha novog vocnjaka i ove starije kruske su dobile stajnjak isto u redove , azot radim u dva puta ,prvi ureea 100-150gr i druga sa sanom ili anom .

Pretezno je viljamovka ,od oprasivaca imam santa mariju ,konferans i karmen ,nesto malo butire.
Podloga sejanac ,razmak 2.4x3.5 ,uzgojni oblik vreteno ,mada imam jedan deo od 100kom gde ispravljam vazu u vreteno ili kosu palmetu ,jos uvek se mucim sa tim..

Viljamovka je vodeca sorta, sejanac, razmak izmedju redova je 3.5m a izmedju stabala 2.4m , uzgojni oblik vreteno. Oprasivaci santa marija, karmen , konferanas, manji broj butire
Najveci problem mi je sto ne dobijam obrastanje grana oko ostabla, vec dobijem par grana na mestu prekracivanja provodnice.
Provodnicu prekracujem na nekih 40-50 cm , sadnice sam prekratio na 80ak cm i dobio negde par grana za prvi sprat , posle samo provodnica po tri puta prekracena za godinu dana , a grana skoro da i nemam , na karmen je ovo najizrazenije, bukvalno nema bocne grane , samo ide u visinu , koliko god da joj secem i prekracujem provodnicu

Nemojte mi persirati , mlad sam ja ( bar se tako osecam :osmeh: ) 32 god..

Viljamovka je vodeca sorta, sejanac, razmak izmedju redova je 3.5m a izmedju stabala 2.4m , uzgojni oblik vreteno. Oprasivaci santa marija, karmen , konferanas, manji broj butire
Najveci problem mi je sto ne dobijam obrastanje grana oko ostabla, vec dobijem par grana na mestu prekracivanja provodnice.
Provodnicu prekracujem na nekih 40-50 cm , sadnice sam prekratio na 80ak cm i dobio negde par grana za prvi sprat , posle samo provodnica po tri puta prekracena za godinu dana , a grana skoro da i nemam , na karmen je ovo najizrazenije, bukvalno nema bocne grane , samo ide u visinu , koliko god da joj secem i prekracujem provodnicu

Nemojte mi persirati , mlad sam ja ( bar se tako osecam :osmeh: ) 32 god..

Crni kanacki, ko te nagovori na taj medjuredni razmak? To je tvoj najveci problem. I zasto nisi isao manji razmak u redu?
Koju klasu sadnice si imao? Je li bila razgranata?

- - - - - - - - - -

I koje vreteno na 2,4 metra?

I koje vreteno na 2,4 metra?

Modifikovano vreteno :osmeh:
Zajebe se konj, a ne magarac.. ko me nagovorio ? Strucnjak do strucnjaka , sto vise slusam sve manje znam .. salu na stranu , sta je tu je, ako imate neki savet za trenutno stanje , napisite, da menjam medjureni razmak sad ne mogu, jedino da ubacim po jednu na dunji izmedju ovih na sejancu :osmeh:
Sadnice su uglavnom bile bez prevremenih grana, a koje klasa? pa valjda prve , sve u rasadnicima je prva klasa

Modifikovano vreteno :osmeh:
Zajebe se konj, a ne magarac.. ko me nagovorio ? Strucnjak do strucnjaka , sto vise slusam sve manje znam .. salu na stranu , sta je tu je, ako imate neki savet za trenutno stanje , napisite, da menjam medjureni razmak sad ne mogu, jedino da ubacim po jednu na dunji izmedju ovih na sejancu :osmeh:
Sadnice su uglavnom bile bez prevremenih grana, a koje klasa? pa valjda prve , sve u rasadnicima je prva klasa
Joj pacenice, pa cime ces to raditi kad poraste? Kakav traktor imas? Znas li ti sta je sijanac? Da je bar 4,5 metara razmak, dalo bi se rijesiti. Gola sadnica nije prva klasa. Odoh zapaliti jednu od muke, pa cu nastaviti pisati. Otpade mi prst. . Nemoj jos na spavanje.

- - - - - - - - - -

Modifikovani k.... na skoro 2,5 m.

- - - - - - - - - -

Na 2,4 m trebas neko pravougaono stablo.grane izmedju stabala trebaju biti barem 1 metar, a u redove ne smiju prijeci 0,6 metara. Pod islovom da to uspijes, to sigurno nije nikakvo vreteno. A kruska ima nakaradnu naviku da raste jednako na sve strane. Ako prikracujes grane, one zadebljaju. Ako posadis jos po jednu izmedju moras biti malo veci macak da se izboris s tim. A svejedno ti ostaje problem medjureda i pojavljuje se problem naslona ako sadis na dunji.

- - - - - - - - - -

g Voćar amater šta je po vamo pogrešno u radu sa provodnicom ?

Ne postoji pravilo na koliko prikratiti provodnicu. To zavisi od mnogo faktora. Jedna od najcescih gresaka je vrijeme rada neke operacije. Grijesi se kod izolacije provodnice,kod izbora provodnice, kod prikracivanja...
Ovdje je provodnica ostavljena preduga i nije na vrijeme izolovana. Takodje, nije pinsirana.

- - - - - - - - - -

Kanacki,
imas li ti m... , petlju?

- - - - - - - - - -

Ako imas,posadi jos po jednu izmedju na sijancu, pa drzi sve to na normalnom vretenu.

- - - - - - - - - -

Vrsta: Kruška (Pyrus communis L.)
Porijeklo: Francuska
Dozrijevanje: krajem mjeseca rujna
OPIS SORTE: Stablo je bujno, uspravnog rasta, dobre rodnosti. Plod je srednje ve-
lik do velik, nepravilnog konusno-kruškolikog oblika. Kožica ploda je zelenkasto-
žute boje sa prelivenim crvenilom sa sunčane strane te ponekad prošarana hrđa-
stim točkicama. Meso ploda je sočno, aromatično, slatko, topivo u ustima i jedna
je od najkvalitetnijih zimskih sorti.
Toliko uspravno raste otklon grana mora se obavezno raditi i baš na njoj najviše upotrbljavam regalis,jer smanjuje rast mladica i radi bočni otklon.
Mladice znaju narast i do 2 metra na vrhu a na povijenim granama oko 1 metar i koliko god rezao zelenu ono još više raste.
@vocar amater kada uđete jedno u Eu onda cete viditi što je to redukcija preparata za zaštitu,sve su iz eu po novom više nitko ne može kupit nikakvo sredstvo bez odslušane škole i iskaznice.
Jedino srrdstvo hobi koje se može kupit na slobodno je zasada sumpor.
I sam znaš što znaći Movento u kruškama a nije registrirano kod nas i ne može se kupit.

Iskreno se nadam da nikad necemo uci u EU. A sa psilom, Bogu hvala, jos uvijek uspijevam izaci na kraj bez moventa. Vrlo cesto ne koristim ni vertimec.

Друштвенка је права крушка за мене. Бујна је, а плод укусан. Ја садим крушку за своје потребе тако да ћу свакако посадити неколико комада и то још ако буде на сијанцу. Повијање грана сам научио. Лакше ми је повити гране него од кржљавих крушака направити бујне.
Имам киферов сијанац на дуњи МА или МЦ и кржља. Зато ћу посадити друштвенку на сијанцу или бар на БА 29.

Ne postoji pravilo na koliko prikratiti provodnicu. To zavisi od mnogo faktora. Jedna od najcescih gresaka je vrijeme rada neke operacije. Grijesi se kod izolacije provodnice,kod izbora provodnice, kod prikracivanja...
Ovdje je provodnica ostavljena preduga i nije na vrijeme izolovana. Takodje, nije pinsirana.

Ne postoji pravilo , ali sigurno postoje neke smernice i detalji na koje treba obratiti paznju ?!
Ne sumnjam u vasu strucnost i razumem da je tesko preko slika objasniti i pojasniti , bez uvida konkretonog stanja u vocnjaku , ali sve sto ste do sada napisali svodi se na to da vi znate i da je sve komplikovano , da vidite puno gresaka u nasim vocnjacima , a nista konkretno ne pisete ..
Produznicu prekratiti na toliko i toliko , u to i to vreme je najbolje da se uradi. Kod izbora provodnice obrati paznju na to i to , izoluj je ili ne , kod prikracivanja treba obratiti paznju na to i to ....
Ako se to recima ne moze napisati i objasniti ne vidim svrhu nase prepiske ovde i mog registrovanja na forum , ako ste ovde samo da ukazujete na greske bez konkretnih odgovora ja se iskljucujem iz dalje komunikacije.

Postavili ste slike bolesti kruske, niste odgovorili koje su to bolesti , sad ste napisali da protiv buve ne koristite ni vertimec i da uspesno izlazite na kraj sa njom i sad na pitanje KAKO ? verujem da ce odgovor biti to je komplikovano i zavisi od mnogo faktora..

Ja sam svestan da se znanje placa i spreman sam da platim koliko god da kosta , da ste blize, pozvao bih vas u svoj vocnjak bez obzira na cenu , ovako ostaje nam samo ovaj forum gde se trudimo da jedni drugima kroz ove postove , slike, iskustva jedni drugima pomognemo , koliko je to moguce na ovaj nacin.

Opet ponavljam , ne sumnjam u vasu strucnost i znam da je vocarstvo komplikovana disciplina, da treba mngo znanja i iskustva i da je izuzetno tesko to znanje preneti preko tastature, ali sam isto tako ubedjen da se nesto od toga moze i napisati i objasniti na ovaj nacin , ostaje samo da li neko to hoce ili ne .

Ne postoji pravilo , ali sigurno postoje neke smernice i detalji na koje treba obratiti paznju ?!
Ne sumnjam u vasu strucnost i razumem da je tesko preko slika objasniti i pojasniti , bez uvida konkretonog stanja u vocnjaku , ali sve sto ste do sada napisali svodi se na to da vi znate i da je sve komplikovano , da vidite puno gresaka u nasim vocnjacima , a nista konkretno ne pisete ..
Produznicu prekratiti na toliko i toliko , u to i to vreme je najbolje da se uradi. Kod izbora provodnice obrati paznju na to i to , izoluj je ili ne , kod prikracivanja treba obratiti paznju na to i to ....
Ako se to recima ne moze napisati i objasniti ne vidim svrhu nase prepiske ovde i mog registrovanja na forum , ako ste ovde samo da ukazujete na greske bez konkretnih odgovora ja se iskljucujem iz dalje komunikacije.

Postavili ste slike bolesti kruske, niste odgovorili koje su to bolesti , sad ste napisali da protiv buve ne koristite ni vertimec i da uspesno izlazite na kraj sa njom i sad na pitanje KAKO ? verujem da ce odgovor biti to je komplikovano i zavisi od mnogo faktora..

Ja sam svestan da se znanje placa i spreman sam da platim koliko god da kosta , da ste blize, pozvao bih vas u svoj vocnjak bez obzira na cenu , ovako ostaje nam samo ovaj forum gde se trudimo da jedni drugima kroz ove postove , slike, iskustva jedni drugima pomognemo , koliko je to moguce na ovaj nacin.

Opet ponavljam , ne sumnjam u vasu strucnost i znam da je vocarstvo komplikovana disciplina, da treba mngo znanja i iskustva i da je izuzetno tesko to znanje preneti preko tastature, ali sam isto tako ubedjen da se nesto od toga moze i napisati i objasniti na ovaj nacin , ostaje samo da li neko to hoce ili ne .

Dragi moj prijatelju.
Oni koji me znaju, znaju da nista ne krijem. Najveci problem u ovoj komunikaciji je moja informaticka nepismenost i tipkanje jednim prstom.
Drugi problem je moje radno vrijeme, koje pocinje zorom i zavrsava mrakom. Ne radim samo na velike praznike. Jedva stignem da se naspavam.
Treci problem je sto svaka sadnica ima neke svoje specificnosti, pa je i rad na njoj drugaciji.
Cetvrti problem je sto nijedna godina nije ista, pa samim tim se i ponasanje biljke razlikuje skoro svake godine.
Nisam rekao da je nesto toliko komplikovano da se ne moze shvatiti, ali znam da je tesko shvatiti dok to ne vidite svojim ocima.
Ocekujete od mene da kazem nesto sto je pravilo.
Jedino pravilo je da nema striktnih previla. Morate posmatrati vocku. Morate na osnovu njenog izgleda i svoga iskustva pokusati predvidjeti kako ce se ona dalje ponasati.
Na kraju krajeva, postoji i glasovna komunikacija. Mogli smo se cuti pa onda vi ono sto vam kazem pretocite u tekst. Meni coravom i sa telefona je to prilicno komplikovano.

Sve ja to razumem u potpunosti , hvala vam sto ste se ponudili da se cujemo , nadam se da cemo to i uraditi , dogovoricemo se oko toga u nekom narednom periodu , kada i vi i ja budemo imali malo vise vremena, a ja cu to onda probati da prenesem ostalim clanovima foruma, ako je moguce.

Sve ja to razumem u potpunosti , hvala vam sto ste se ponudili da se cujemo , nadam se da cemo to i uraditi , dogovoricemo se oko toga u nekom narednom periodu , kada i vi i ja budemo imali malo vise vremena, a ja cu to onda probati da prenesem ostalim clanovima foruma, ako je moguce.

Moze danas, moze na Blagovijesti, moze na Veliki Ptak, moze na Vaskrs.

Nazad
Vrh