Kolega Dragojlo, hvala na sugestiji.
Pa vidi ovako. U principu dobro je odredjena rezidba, s tim da nemas jasno definisanu situaciju vezanu za uzgojni oblik.
Prirodna tendencija NS rodne je da formira piramidalnu krunu, tako da mislim da od istog ne treba da odustajes.
Mislim da moras malo bolje da oteses vodilju, da na njoj budu samo kratke rodne grancice i da ti vrh bude sto slobodniji, jer pod teretom roda on ce se saviti i nastace deformacija uzgojnog oblika. Pod piramidalnom krunom se podrazumeva da imas 3 sprata, nekad i 4. Ja sam malo odstupio od te teritorije, tj pravim ostru granicu medju spratovima, uvek gledam da ostavim neki manji prirast izmedju onih velikih grana na kojima se nalazi velika vecina roda. Gornje spratove nemoj tako ostro orezati, ostavi da i gore bude roda. Te gornje grane moraju da budu krace, da ne bi bilo pojave samozasenjivanja, tj da donje grane ne bi oskudevale u svetlosti.
Ako ikako mozes uradi savijanje grana koje si ostavio, tj da ih dovodes u sto horizontalniji polozaj, nekih 60-65 stepeni u odnosu na vodilju. Na taj nacin ces imati manje pucanje grana, a time i manju pojavu rana i mogucnosti kojekakvih zaraza. Posto imas svega nekoliko stabala, prilikom zrenja, ako se jako saviju podupri ih necim da ne dodje do pucanja.
Ako treba jos nesto, pitaj!