Oranje

данас поорао 1 ха залединчена њива има бар три године, у питању је гајњача, доњи део иловак, у гајњачи се просипа, а у иловаку цепа, има влаге, данас сам видео 10ак трактора што је код нас реткост обично само ја лудак витлам по њивама, а остали ту и тамо понеко :haha:

после је ишао одмах сетвоспремач и испало је супер

Juče sam poorao parcelicu od 0,16 ha. Bila je pšenica, strnište poprskano totalom, ugareno na 20-ak centimetera, podrljačeno a onda izvučeno 10 prikolica zgorelog stajnjaka. Išlo je nekih 30-cm.(jednobrazni oltov alkar) bez problema i mislim da sam razbio plužni djon. Nije moja njiva, zakup...

Uslovi za oranje su uzasni,tako da sam zadovoljan kako je poorano.Gornji sloj zemlje vlazan od kise koja je pala a dole trvrdo kao beton,samo slajfuju tockovi.

Imao sam ja malog obrtaca za rakovicu. Bilo je to jedne godine kad sam iso kuci na prinudni odmor (nisam imao posla) . E te zime sam ja probao obrtac na Rakovicu 60. Rakovica je imala 36god , a obrtac bar duplo vise. Imao je klirens nizi nego lemind i nije spadao u plugove koji oru duboko. Mucila se rakovica snjim, na 20 cm jedva ga vukla. Zato sto su mu daske bile dosta uvijene i lepo je okretao zemlju i imao je predpluznike. Bio je dosta duzi unazad nego Lemind i to je stvaralo ogromno opterecenje na hidraulik i posle kraceg vremena puko mi dihtung poklopca i gumica. Mozda bi bolje bilo da sam imao tocak, ali ni tada nebi mogao da ore duboko , jer Rakovica nije sposobna za obrtaca. Njega je vukla 3com sporom na 20cm , a Leminda 1vom na 30cm i lemind je imao veci zahvat.

Moje misljenje je da nemoze Rajka da vuce obrtaca. Ali vec Rakovica 76 ??

Isao danas da ustelujem plug, i malo se "zaorao"...Skinuo sam 6 kj, totalno neplanirano. Nije skoro islo ovako lepo! Na 25 cm sam isao 5 brzohodnom (MTZ 820, i V&N L 950 2x40). Potrosnju nisam merio tacno, ali tu je oko 11 l/kj. U petak nastavljam, ali 3x35

Nazad
Vrh