Oranje

Taj snimak gde @zeljkoo ore vidi se da je plitko za ono sto se smatra dubokim oranjem kod nas. Potom niko ne kaci 2 brazde na 533/539. 558 kolilo god imao kila je mnoooogo ozbiljniji traktor od 533/539. Poorao sam sa 558 i 757.20 dosta hektara/jutara sa jako dobro znam sta moze. U poslednje vreme traktori 80-90ks su cesce agregirani sa 2 brazde nego sa 3. Eventualno se ako podese na 40-45cm zahvata tj ako plug je stelujuci.

Ја сам ове године прецвико коленасту на плугу кад сам кренуо загажено џомбиште да орем , пре тога орао сојише никад лакше и брже ,земља јесте чудо и то оно невиђено

Orem sa 560 i 757 plugom i nije mu lako.U 1 brzini mi je plafon 25cm,jedino ako idem ugar koji je oran momacki, onda bi i mogao koji cent dublje. Iza kombajna treca sporohodna obavezno.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Pored tako teške smolnice ja uopšte ne bih pominjao one naše ritove i slatine di nekad ne pomaže i ni prednja vuča a traktor očas posa potone do osovina.

Taj snimak gde @zeljkoo ore vidi se da je plitko za ono sto se smatra dubokim oranjem kod nas. Potom niko ne kaci 2 brazde na 533/539. 558 kolilo god imao kila je mnoooogo ozbiljniji traktor od 533/539. Poorao sam sa 558 i 757.20 dosta hektara/jutara sa jako dobro znam sta moze. U poslednje vreme traktori 80-90ks su cesce agregirani sa 2 brazde nego sa 3. Eventualno se ako podese na 40-45cm zahvata tj ako plug je stelujuci.

Ja ne mogu da procenim da l je duboko ili plitko, nema flaše u brazdi... 🙄😁

Za moj ferguson od kako je kupljen jači traktor, a to je bilo 2009., nije zakačen plug. Do tad je orao sa 755. Išlo je to, ali to nije bio posao. U lakoj zemlji je išlo bez problema, ali gde je teža zemlja tu je bilo muka da se uzore propisno.

Teske zemlje ima svugde. Deo atara ka Sonti imam parcely gde ima 3 tipa zemlje. Poslednja trecina 558 je svega 1-2x uspeo da izvuce 1bh ovavezno 3sh, a imam zemlje gde je 558 isao 1bh uz 20l/ha potrosnje. Turcin sada tu moze da ide 12.5km/h. Nekih 10ha zemlje je u pitanju i to je najlaksa zemlja u ataru.

Ne znam Željko i ne zanima me.Ja imam 5911 zetora i vukao sam leoparda NK i 756.Ne znam šta ti hoćeš sve vreme da kažeš.Samo se džaba prepiremo-to što sam video na snimcima koje si postavio nisu teške zemlje čim ideš poprilično brzo sa solidnom dubinom,malo teže u detelinu što je normalno.To je činjenica.Ne govorim o zemljištu koje ima nagibe,tu je teško orati.U to verujem.
Da li ti hoćeš da kažeš da su na snimku teške zemlje a vučeš 2 glave sa 533.Onda mi ovde,mnogi na forumu ne znamo nešto-ili da naštelujemo plug ili podesimo brzinu ili šta već.
Na mom yutub kanalu ima dosta snimaka teskog oranja, ja nemam obicaj da ubacam oranje prvom brzom jer nemam tu zemlju da bih je orao tako, jel tebi nekako jasno da izmedju ursusa 355i 360 nema bitne razlike da bi ovaj 360mogao da ore tamo gde ovaj ne moze jer je 355?Imam ursus 355 i stoji mi kod tasta, mnogo retko sa njim orem jer imamo dva fergusona sa daleko boljim hidraulikom i boljim preformansama.Ja ovde nisam ni stelovao plug, zakacio sam ga od oka, meni to nije problem jer znam taj posa odrzavao sam vinograde 50hektara, orao sam godinama, radio gusenicarom, promenio sam 5-6 traktora i ne moze da me ubedi niko da je 558 sila i tamo gde on ore ferguson ne moze, mozda negde uzbrdo ali ja svoj posao zavrsavam onako kako moze, ako je veliko brdo orem na jednu stranu i kada radim zajdeno sa velikim traktorm razlika u dubini je minimalna,stekao se utisak da ferguson ne moze da ore skoro nigde sa dve glave?to uopste nije tacno.Ne zelim ja da se dokazujem, svi ste vi bolji oraci radite puno zemlje ali koliko samo ovde ima snimaka od oranja, vecinom laka zemlja sto se jasno vidi, idu traktori kao putem, kada neko izbaci neku grdosiju sa petobraznim plugom koji ore sa 17l onda je to ok, ja bih voleo da ga vidim ovde.Kada neko izbaci manji traktor onda je to sranje, moze da vuce samo jednobrazni plug jer je zimsko oranje tacno 30cm ni manje ni vise, kao neko ko je izorao preko 1000hektara dobro znam da dubina nije svuda ista i da zavisi od terena od konfiguracije zemljista, od strukture zemljista, od predhodnih radova i td. I naravno da mi smeta kada me neko ubedjuje da moram orati jednom brazdom a to nisam video nigde u precniku od 100km, mozda samo za neke posebne potrebe.Ja licno sam izorao 3-4hektara jednobraznim leskovackim plugom kada sam prvi put kupio fergusona pre nekih 15godina, od tada sam samo jednom orao sa rakovicom neki korov secam se da nisam mogao bez tanjira, postoje i slike na mom profilu.

Poslednja izmena:
Ja njive u kojima se tone najlakse orem jer je zemlja vlazna po dubini i tu plug ide ko lud nema velikog otpora
Meni su problem njive gde voda pliva po povrsini a na dnu brazde beton, pre par dana sam postavio sliku gde je brazda puna vode.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Željko treba da shvatiš da ovde ljudi oru na 25-30cm dubine i od te dubine ne odstupaju jer je to ovde normalno i zemljište je takvo da dozvoljava i veće dubine, pre će bataliti oranje i sačekati pravi momenat ili će podići jednu glavu ili suziti zahvat po glavi a vi tamo jednostavno zbog tipa zemlje konkretno smonica orete do 20cm u vrh kape i sam si postavio snimak i tačno se vidi gde ide lakše tu ideš dublje a gde je smonica ideš pliće i opet to dobro ide a svakako nema potrebe dublje.Ovde ljudi sa 755 i fergusonom mogu da ugare (ljuštenje strnjike) i eventualno da oru za pšenicu do 20cm dubine a na 25-30 cm mogu samo da se pate i mile po njivi a to nije posao i zato rađe kače plug sa 1 glavom i zahvat 35-40cm ali pooru kako oni hoće i kako treba.
Ja potičem iz okoline Kruševca i Trstenika i dosta dobro znam kakva je tamo zemlja ali vi da vidite u pojedinim delovima Banata a ponajviše sever Banata ima zemljišta gde skine dasku pa i raonik sa pluga (pokida šrafove) koliki je otpor, to ko lepak zemlja, nemožeš vodom da je opereš, tu bez 80-100ks nemožeš orati sa 2 brazde i to zahvat 35cm po brazdi i dubina 20-25cm a brzina 4-6km. Moja zemlja spada u osrednju za obradu a kad se zagazi po mokrom ispadaju televizori i obavezno dizanje jedne glave ali zahvaljujući klimackim promenama to se sad retko dešava, 2012 (suša) ja sam pokidao gredu na dvobraznom imt 757 zbog loših uslova i odem u FOP N. Bečej po novu, ja sam bio 78-i srećni dobitnik koji je polomio gredu a pitaj boga koliko je zavareno i zakrpljeno.

Ja mislim da sam uspeo da ti malo objasnim kako to ovde funkcioniše, svugde ima muke, zemlja je čudo. :ppozdrav:
Hvala ti, razumeo sam ja.Kada radim svoje njive, trudim se da orem najdublje koliko traktor moze da vuce a da se ne namuci i vecinom ide dubina od 20-30cm kao gde bilo je i 15ove godine tamo gde je berac ugazio jednistavno bolje nije moglo.

Ja sam plug prodao,jeftinije mi je da platim ovim mazohistima koji još uvek imaju volje da sa 539 guslaju jednom brazdom.Najveca parcela mi je 2ha u komadu,u brdu da sam samo jednom prvi put kad sam orao mislio da nemaju pojma oni pre mene pa oru na jednu stranu,ja probao uz brdo išlo teško 3m posle toga kao kroz pesak,e sad mala začkoljica plug ostao 10m iza mene.

Na mom yutub kanalu ima dosta snimaka teskog oranja, ja nemam obicaj da ubacam oranje prvom brzom jer nemam tu zemlju da bih je orao tako, jel tebi nekako jasno da izmedju ursusa 355i 360 nema bitne razlike da bi ovaj 360mogao da ore tamo gde ovaj ne moze jer je 355?Imam ursus 355 i stoji mi kod tasta, mnogo retko sa njim orem jer imamo dva fergusona sa daleko boljim hidraulikom i boljim preformansama.Ja ovde nisam ni stelovao plug, zakacio sam ga od oka, meni to nije problem jer znam taj posa odrzavao sam vinograde 50hektara, orao sam godinama, radio gusenicarom, promenio sam 5-6 traktora i ne moze da me ubedi niko da je 558 sila i tamo gde on ore ferguson ne moze, mozda negde uzbrdo ali ja svoj posao zavrsavam onako kako moze, ako je veliko brdo orem na jednu stranu i kada radim zajdeno sa velikim traktorm razlika u dubini je minimalna,stekao se utisak da ferguson ne moze da ore skoro nigde sa dve glave?to uopste nije tacno.Ne zelim ja da se dokazujem, svi ste vi bolji oraci radite puno zemlje ali koliko samo ovde ima snimaka od oranja, vecinom laka zemlja sto se jasno vidi, idu traktori kao putem, kada neko izbaci neku grdosiju sa petobraznim plugom koji ore sa 17l onda je to ok, ja bih voleo da ga vidim ovde.Kada neko izbaci manji traktor onda je to sranje, moze da vuce samo jednobrazni plug jer je zimsko oranje tacno 30cm ni manje ni vise, kao neko ko je izorao preko 1000hektara dobro znam da dubina nije svuda ista i da zavisi od terena od konfiguracije zemljista, od strukture zemljista, od predhodnih radova i td. I naravno da mi smeta kada me neko ubedjuje da moram orati jednom brazdom a to nisam video nigde u precniku od 100km, mozda samo za neke posebne potrebe.Ja licno sam izorao 3-4hektara jednobraznim leskovackim plugom kada sam prvi put kupio fergusona pre nekih 15godina, od tada sam samo jednom orao sa rakovicom neki korov secam se da nisam mogao bez tanjira, postoje i slike na mom profilu.
Nisi se obratio na pravu adresu.Mi obrađujemo 11 Ha i nisam velik paor.Samo znam da između tih ursusa nema velike razlike ali da su mrcine,jesu-za svoj rang.Hidraulika je malo lošija od IMT.Imam 5911 i to su mu rođene sestre.I to što je tebi bolje orati sa slabijim traktorom,ti tako i nastavi.

Znao sam za raspravu ali me mrzilo da rasčitavam.Ali se pojavila i na drugim mestima.Širi se ko zarazna bolest.

Nazad
Vrh