Oranje

Jesi li video negde da ferguson ne moze da vuce dvobrazne plugove?jesi li imao priliku da vidis i da probas.
Ne planiram se nesto duze uplitati u pricu, zanimljivije mi je dok samo citam🍿... Ali eto, imao sam prilike da budem prisutan, ferguson sa 2 brazde kopao u mestu pod blokadom plug zaboden na oko 20-25cm. (IMT 755.2 VK) Prekacen na jednu brazdu (nzm koji je plug, neki stari plavi) isao do 20, max 25cm po negde i to 3. sporom isto pod blokadom. Ima tu i ovoga sto @sremac84 kaze, los momenat, ali ne bi taj poorao sa dve brazde to kako valja ni tacno u 12.

Kod nas u Sumadiji dijalket se razlikuje u precniku od 15kilometara, Jagodinci imaju svoj repertoar kao i mi u Rekovcu, Kragujevac ima isto neke razlike,Krusevac takodje.Od Nisa na dole svi vec znamo da je ogromna razlika ali se razumemo.Kod mene se koriste reci, Asov, Budak,Smonica, zemlja se meri u hektarima i arima a ne u KJ i Lancima i i td. Sada ja treba da kazem da je to pravilno a da KJ nije ili da smolnica nije smonica!?Svi se mi jasno ovde razumemo ali neki ljudi teze da su oni sve u pravu e to nije u redu.Na osnovu snimaka i slika povrsno je odrediti necije znanje a jos gore je ponizavati druge.

Druze nisam ja nikog ubedjivao,sta je gramaticki ispravno,sam sam rekao da se izgovara i ovako i onako i da u tome ne vidim problem.Kod vas u Vojvodini neki koriste izraz saditi umesto sejati,sto svakako nije gramaticki ispravno pa opet smo svi razumeli sta je pisac hteo reci.Sremac84 je u svom postu to lepo obrazlozio i slazem se sa njim.Dalje nebih, jer ovako mozemo do sutra da se prepucavamo na istu temu i ispravljati jedni druge sta je ispravno.

Ne planiram se nesto duze uplitati u pricu, zanimljivije mi je dok samo citam🍿... Ali eto, imao sam prilike da budem prisutan, ferguson sa 2 brazde kopao u mestu pod blokadom plug zaboden na oko 20-25cm. (IMT 755.2 VK) Prekacen na jednu brazdu (nzm koji je plug, neki stari plavi) isao do 20, max 25cm po negde i to 3. sporom isto pod blokadom. Ima tu i ovoga sto @sremac84 kaze, los momenat, ali ne bi taj poorao sa dve brazde to kako valja ni tacno u 12.
Ja stvarno tebi verujem da si to video ali ja znam da se meni nebi nikada u zivotu desilo ma gde orao da moram da prekacim plug zato sto se ukopavam u mestu, pa nije tolika razlika izmedju dvobraznog i jednobraznog, postoji valjda i hidraulik, fino podesavanje, kakvi su ti plugovi i zasto mora 25cm?jel moze 20?

Ima jedno godinu dana kako ne koristim fejs. Na dobroj zemlji sam dva puta postavljao nesto, tad su mi se komentari tako smučili da nikad više ništa nisam postavio. Mislim da je pojam "smonica" najzastupljenija reč u toj grupi...
Ja sam jedno vreme pisao tamo izbacio po nesto, ali tamo je veliki priliv velikih umova koji te na kraju nateraju da odes sam u tri lepe.Tesko je sa ljudima,jer ako se nekom nesto desilo onda je to tako kod svih ali ja nebih to rekao.

Kod mene u selu ima i lake i teške zemlje. Većina ljudi ore sa 539 i plugom 755. Ne rade ljudi mnogo zemlje pa gledaju da ugrabe idealan momenat za oranje, i ide to. Gde je baš teška zemlja, treća spora i na 20 cm dubine. Takvu zemlju nema ni svrhe nešto duboko orati.

Ja sa fergom godinama orem moje njive sa dve brazde onaj leskovački na smicanje. Mislim da je zahvat 50 cm i idem 25-28 cm dubine, nekad i 30 cm. Pretežno je 3 SH retko kad 1 BH. Nisam zadovoljan kako brazde izgledaju ali karakteristike su takve, Zemlja osrednja, kad naiđe na malo peska zna da ga skrka i 40 cm, samo što ne nasednem sa traktorom.To sve na prosečnih 1500 obrtaja. Traje dugo ali sreća pa nemam puno zemlje za oranje 4,6 ha ukupno.;)

Smolnica ->smoonica ->smolnica
Rekao bih da se tu desila promena prelazak L u O.
U vezi imt533/539 i pluga od dve glave - toga ovde kod mene nema, nikog nikad i nigde nisam video da sa tim traktorima vuče 2 glave. Često bude da mu je teško i sa jednom brazdom.
Od mene toliko.

Ne znam za drugde ali po banatu ko je imao manji traktor u klasi fergusona taj je imao i plug od jedne glave .

Kod mene u selu ima i lake i teške zemlje. Većina ljudi ore sa 539 i plugom 755. Ne rade ljudi mnogo zemlje pa gledaju da ugrabe idealan momenat za oranje, i ide to. Gde je baš teška zemlja, treća spora i na 20 cm dubine. Takvu zemlju nema ni svrhe nešto duboko orati.
Znas i sam o cemu pricam i da bude 30cm, na prolece dok je spremis za setvu ostane neki neugazen sloj od 10cm a dole ispod beton ali sve zavisi od uslova, dobro je kada moze da izore kada je suvo, dobro je voziti stajnjak, ja sam imao 3hektara trojke i kada odes da je razores to ide super, zemlja moze da se poravi pravilnim radom.Kod mene nema ni jedan traktor jaci od 65konja, vecinom su nekada ljudi kupovali manje plugove i za velike traktore mislim da mozda ima 3-4 pluga 756 na 300 traktora, vecinom su 755 i ima nesto malo leskovackih ovi zeleni,e tu je tek muka, zakace pa kad naidju u losu zemlju samo delju dva prsta i to im dobro, ljudi nemaju dobar raonik na plugu svega sam se nagledao.treba imati cime orati, Ja sam sa nekih 15godina orao sa kultivatorom 509 dublje nego neki moji drugari sada traktorom,pucale su ruke samo tako.

Izgleda se idealizuje zemlja pi Vojvodini. Misle kad pustis u jednoj brzini da sa kraja na kraj ide tako bez pada obrtaja.
Bude i ovde koliko puta na duzini od cca 200m da se popliti i ta jedna vrazda,bude da ne moze 1BH nego mora cela njiva da ide 3BH, da u pola njive krene da se gusi i padaju obrtaji.
Sa 2 brazde samo za psenicu sam orao i to je bas plitko, tek toliko da plug ne iskace.

Smolnica ->smoonica ->smolnica
Rekao bih da se tu desila promena prelazak L u O.
U vezi imt533/539 i pluga od dve glave - toga ovde kod mene nema, nikog nikad i nigde nisam video da sa tim traktorima vuče 2 glave. Često bude da mu je teško i sa jednom brazdom.
Od mene toliko.
Koji sledeci traktor vuce plug sa dve glave i koji plug u tvom kraju?koji model? Jel neki duplak jel ja bih poklonio moj traktor ako ne moze da vuce 755 negde a na primer 560ore sa 756/757 bez problema, ako tu ne mogu da zabrazdim onda bih ga ostavio na poklon

Banat i ostala razvijena mesta koriste traktore od stotinak konja, ozbiljni proizvodjaci fergusona koriste za sitnice ili ga ne koriste, kod nas u centralnoj ne razvijenoj Srbiji mnogi obradjuju 15-20hektara sa njime evo i ja sam trenutno taj,rado bih kupio neku dobru masinu pa da ga dobro podubim ali video sam neke koji imaju bolje uslove ali im je prinos upola manji od mog pa sam odustao od svega.Tesko je uporediti svaki kraj Srbije, razlika je ogromna.

Nazad
Vrh