Oranje

Ispravno je i smolnica i smonica,zavisi od kraja do kraja kako se gde izgovara.Kod mene je smolnica i asov je arsov i tako se izgovara.Bilo je i ranije polemike na temu smolnice i podjebavanja u temi oko toga.Mogu reci samo jedno,ko tu zemlju nije orao u njenom najgorem obliku nezna sta je muka,pa jos brdo pa na stranu.Ako nadjem neku sliku ubacicu,ili clan vasovac ako cita temu nek ubaci koju,imao je finih slicica.Smolnica je zemlja koja kad se dobro natopi postaje glina i u takvim uslovima je skoro nemoguce izorati pogotovu ako je ugazena.Ostala mi je jedna parcela oko 1h nepoorana i uzmem od drugara Fiata 85-90 i imt757, deo parcele koji je bio na ravnom izorem lepo,drugi deo ide uzbrdo nagib jedno 30% obrnem 2 kruga i nece uzbrdo proklizava ceo traktor u mestu.Okrenem lepo samo na jednu stranu,uzbrdo prazan nizbrdo vucem plug i zavrsim oranje.Sreca da je traktor imao reverzer pa je islo dosta brzo.
To nešto kao ono Irak i Iran?

Cemu podjebavanje Radoslave?Lepo sam objasnio da se kod nas tako izgovara a negde drugacije.Pravilno je asov mi ga izgovaramo arsov i sta je problem?Ljudi u okolini Nisa i Leskovca imaju svoj dijalekt i jel treba da ih po**bavamo zbog toga?

Znam da je vama u ravnici smesno sta ovo "brdjani" kucaju oko teske zemlje,smooolnice i ostalo.Slazem se da preteruju,ali stvarno ima parcela boze sacuvaj i verujem da vecina vas uopste ne moze zamisliti kako to izgleda obradjivati.Gledao sam ovaj klip od Radoslava "ekstremno oranje" vidi se da je veliki breg,ali posle brega je dole ravnica,parcela prava velika i lepog oblika.Mozes joj raditi sta hoces.
Kada sam radio onu uslugu coveku imao je parcelu koja je veci nagib nego ova na njegovom snimku i onda na sred brda u donjem delu krece urvina,suma i potok znaci nema zaustavljanja na ravnom okretanja pluga i ulaska u novu brazdu.Nego se sve to radi na sred ogromnog brda.Jd od 150ks samo skace i kliza levo desno.Kad malo vise cimnem podigne prednji kraj metar u vis. To da neko snima pa da vidite sta je ekstremno oranje i da se krstite.Ja takve parcele vise ne radim,sve sam otkazao i uzimam samo ravno ili blagi pad.Ovo bila usluga u sklopu drugih parcela pa sam morao i to da odradim. Evo slicice kakvog je oblika parcela.

136116988_164527442130503_2043220535051562631_n.png

Cemu podjebavanje Radoslave?Lepo sam objasnio da se kod nas tako izgovara a negde drugacije.Pravilno je asov mi ga izgovaramo arsov i sta je problem?Ljudi u okolini Nisa i Leskovca imaju svoj dijalekt i jel treba da ih po**bavamo zbog toga?
Ne treba ali ti ne razumeš šta znači ispravno...Kod mene 90% starijih kaže aFtobus ali svi znaju da je ispravno autobus. Niko neće pokušati da te ubedi da je aFtobus ispravno.

Nije mi jasno cemu tolika podjebavanja od nekih koji neznaju jasnu sliku?Mozemo da se salimo na bilo koji nacin ali ovde pojedini clanovi pokusavaju da nekog naprave budalom ocigledno.

Poslednja izmena:
Evo ga jedan tip smonice, kako je kod nas zovu ovo je bilo pre 4-5godina, ove godine iston je bio tu kukuruz, nagib je izuzetno veliki, ljudi u selu mi se smeju kada radim tu parcelu, verovatno ocekuju da se nesto desi, ove godine sam je obrao beracom sa fergusonom islo je taman ma ivici, inace nikakvu korist nemam od ove njive ali u sklopu placa je pa da ne uraste.kod nas nije svusa brdovito, nije ekstremno brdo vec umereno.Zemljiste je u vecini tesko, narocito ako se ugazi lil izore kada je blato.Pisao sam i ranije, ima zemlje gde mozes orati i drvenim plugom ali kod nije to slucaj i od svega je najvaznije orati kada su dobri uslovi.Nije presudna snaga traktora jer gde nece ono nece.

Znate kako, malo mi samo postalo iritantbo da uvek mora komentar na oranje "e doteraj ti kod mene u smoonicu, pa da vidim kako ćeš orati", samo to, nema veze što i moja baba vikala lerna umesto rerna.... Ko da mi u sremu nemamo jebene zemlje u donjem sremu, ili rit u banatu itd, itd, a onda na snimku sedmak vuče tri glave iz naziv oranje teške zemlje-snaga se oseća.. Ma da..

Ima velike razlike izmedju smonice i smoLnice.

Na smonici se kukuruz seje.
Na smoLnici se kukuruz sadi. :ROFLMAO:

Jedni ovako, jedni onako. U suštini razumemo se.
I meni je neobično kad čujem da neko kaže oremo "noćom"... Al ajd sad...

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Ево господо имам те Шумадијске крви па валда морам и да радим такве њиве у свим овим парцелама је брег дали на лево,десно,горе,доле нагиб и процентима не знам али знам да морам у Русу увек да имам доста горива....јер сам имао проблема пар пута Русаџије знају о чему пишем... јебено у сваком случају.Са превртачем ми је пуно лакше а док сам радио са равњаком самоубиство....

Znam da je vama u ravnici smesno sta ovo "brdjani" kucaju oko teske zemlje,smooolnice i ostalo.Slazem se da preteruju,ali stvarno ima parcela boze sacuvaj i verujem da vecina vas uopste ne moze zamisliti kako to izgleda obradjivati.Gledao sam ovaj klip od Radoslava "ekstremno oranje" vidi se da je veliki breg,ali posle brega je dole ravnica,parcela prava velika i lepog oblika.Mozes joj raditi sta hoces.
Kada sam radio onu uslugu coveku imao je parcelu koja je veci nagib nego ova na njegovom snimku i onda na sred brda u donjem delu krece urvina,suma i potok znaci nema zaustavljanja na ravnom okretanja pluga i ulaska u novu brazdu.Nego se sve to radi na sred ogromnog brda.Jd od 150ks samo skace i kliza levo desno.Kad malo vise cimnem podigne prednji kraj metar u vis. To da neko snima pa da vidite sta je ekstremno oranje i da se krstite.Ja takve parcele vise ne radim,sve sam otkazao i uzimam samo ravno ili blagi pad.Ovo bila usluga u sklopu drugih parcela pa sam morao i to da odradim. Evo slicice kakvog je oblika parcela.

136116988_164527442130503_2043220535051562631_n.png
Ukupna razlika od najviše do najniže tačke ti je 23 metra a dužina ti je 260 metara između tih tačaka. Prosečan uspon ti je 8,8%, najveći uspon na ovoj njivi sa slike je 10,6 % a složićemo se da je i dalje 12% veće od 10,6 % . Veliki pozdrav...

Razumem ja sta znaci ispravno,al se u 70% sela u Srbiji koristi izraz smolnica i svako zna na sta se misli.U svakodnevnom izgovoru svi koristimo razne skracenice koje se takodje nebi mogle smatrati gramaticki ispravnim.

Što se tiče dijalekata i izgovaranja reči, i naziva smatram da i dalje svaki kraj treba da očuva to svoje, čisto ko tradicija sa kolena na koleno... Nek neko ore sa dvoradnim plekom, ako, samo da meni ne soli pamet oko oranja... Neko mi da komentar ala rasipa ko zemlja iz saksije, to ništa ne valja... Hm, ja baš volim kad je tako, a znamo i mi u lakoj zemlji da lomimo plugove, al nije zemlja kriva, krivi smo mi što je tretiramo loše, što su vremenski uslovi loši i to se jednostavno zove "neora", ili ti loš momenat za tu operaciju...

Razumem ja sta znaci ispravno,al se u 70% sela u Srbiji koristi izraz smolnica i svako zna na sta se misli.U svakodnevnom izgovoru svi koristimo razne skracenice koje se takodje nebi mogle smatrati gramaticki ispravnim.
U celoj Srbiji se kaže rošule a nije ispravno. 95% ljudi kaže infrakt ali niko ne pokušava da ubedi nekog lektora da se to standardizuje jer većina tako kažu...

Ja jesam, još kako.. U 5 do 12 rano, u 12 I 5 kasno.. Zemlja koja traži da ubodeš momenat, inače ne da se ne da raditi, već ništa I ne rodi..

Inače mi nije bio cilj da nekog vređam, to radim samo oči u oči, od internet huliganstva mi je muka a nekad imam i dijareju, zavisi...

Nazad
Vrh