Oranje

A kako kad po ceo dan gaziš silažu i miliš na ler gasu?
Maticu verujem da znas koja firma u Decu ima onog matorog JD od 200 i kusur konja, u par godina dve generalne zbog silaze tj gazenja iste na leru par dana za redom.
Koliko sam shvatio majstore koji su ga radili krivac slabo podmazivanje i ako je traktor ima normalan pritisak ulja.

Не памтим да сам прочитао већу глупост овде на форуму, од ове за рад мотора на лер гасу...
До сада на топ листи је водила она: "Рус воли гас до пања и то у свакој операцији", али ова је надмашила.

Rad na leru nije za duži posao. Jedino kod kalanja drva traktor radi na lergasu, ali i onda ga nakon sat, dva malo ispušem držeći gas minutu na iznad polovice. Također nisam pristaša korištenja punog gasa. Kod lakših radova, držim na 200-300 okretaja iznad onih na kojima daje najveći okretni moment, a kod težih na okretajima za 540E kardana. Iznad toga idem samo u transportu po asfaltu. Ako nije opterećen, možda mu puni gas ne smeta, ali to je sigurno nepotrebno rasipanje goriva.

Zato kod nas nema ler,smonica,a ispod 40cm žuta glina,samo vatra.Pre dve godine orali neku njivu koju gazili ovi iz ED,pa to je zlo,još gazili popreko tamo gde se kran motao kad udariš u njegov trag,ni pun gas ne pomaže :D A još sve u brdu,manjem ili većem.

Jcb sa perkins motoron kad je krcio salas radi na 1500rpm bez obzira koliko su panjevi mali/veliki. Razlog je sto Jcb za 4cx prepoeucuje te obrtaje kao optimalne za hidraulicnu pumpu tj snabdevanje cilindara uljem i za dugovecnost motora. Kad spartam radio sam na 1200rpm iako traktor moze ds to vuce i na 1000rpm. Jedino kada tovarim viljuskaron radim na leru uzimanje i spustanje palete a ako vozim 10-20m paletu odmah dajem gas preko 1000rpm. Za oranje su mi preporucili 1800rpm a tolerancija je 1700-2000rpm

Nisam pisao konkretne okretaje jer je to različito za različite traktore. Kod mene bi to konkretno iznosilo:
ler gas - 1000,
najveći okretni moment - 1200,
540E kardana - 1890,
puni gas - 2600.

Kod mene su traktori napravili na tisuće sati u leru sa sadilicom za povrće, jer s njom treba voziti čim sporije. Na 539 smo prčkali po polužju gasa da mu još smanjimo ler, jer je on dosta brz u prvoj sporohodnoj, pa se motor mora okretati čim sporije.Na Zetorima su znale blicati kontrolke alternatora... Nikad nije bilo problema.

Не памтим да сам прочитао већу глупост овде на форуму, од ове за рад мотора на лер гасу...
До сада на топ листи је водила она: "Рус воли гас до пања и то у свакој операцији", али ова је надмашила.
Ako nisi probao ovu glupost onda nemoj ni komentarisati ali no.

A 533 on padne do 400 s njim sadim jer je 39 brz zelje.
Glupo je pričat kad je topal ler ne škodi.
Ako je dobar motor ako nema pritisak to je nešto drugo.

Осећај је чудо ко га има има ко нема нема и крај уопште за све машине.Што би рекао мој матори 72-год мораш га осетити ко то нема не вреди...чак шта више и те препоруке произвођача у већини случајева немају везе са мозгом ал ајд.Ево нпр лично ја...дувам гуме ван препоруке произвођача и никад ми ни једна није пукла са стране те њихове приче о потрошњи налегању итд ја то не ебем за суву шљиву кад ја њу напичим добро нема једа...на приколици имамо фабричке гуме од 82 год....

Ima ovde mnogo ozbiljnih ljudi, sa kredibilitetom, koji su ovo izjavili, a ti radi kako hoćeš... Sigurno da postoje motori koji više ili manje trpe takav režim rada..

Нема кредибилитет везе са инжењерингом.
Не говоримо о орању на лер гасу, већ "да не треба остављати мотор да ради на лер гасу јер је некоме зарибао". То нема везе са памећу. Мотор који зариба на леру, није исправан мотор.
Мотор који ради на леру је растерећен, битно је само да има довољан притисак уља за подмазивање (код неких мотора чак и 1 bar). Оптерећења која добија од алтернатора, пумпи, климе, механичких губитака су већ надокнађена занемарљиво већом потрошњом када их не би било.

Ja sam od veoma iskusnog kamiondzije cuo pre dosta godina da je motor zaribao jer je radio u leru tokom noci zbog grejanja u kabini.

Мој отац је био камионџија преко 30 година, што га не оправдава да ишчупа термостат из трактора јер је "боље да је мотор што хладнији".
Значи, то што је искусан возач, не говори колико добро познаје моторе СУС.
И не треба увек: Ако је Бабо тако радио, тако је исправно.

Zato kod nas nema ler,smonica,a ispod 40cm žuta glina,samo vatra.Pre dve godine orali neku njivu koju gazili ovi iz ED,pa to je zlo,još gazili popreko tamo gde se kran motao kad udariš u njegov trag,ni pun gas ne pomaže :D A još sve u brdu,manjem ili većem.

Ништа ватра, него шалтај у нижу брзину. :)

Ako nisi probao ovu glupost onda nemoj ni komentarisati ali no.

Да ли то треба да значи да нпр. Фендта 1050 треба терати на 2.200 обртаја? Или су Њемци идиоти што у орању ради на 1.300÷1.400 обртаја?
Различити типови мотора - различита експлоатација.
Сваки мотор има своје дијаграме снаге и обртног момента у односу на број обртаја. Када мотор постигне свој максимални обртни момент, сви обртаји 10% преко тога су бацање горива (пара).
Да пробам да објасним: Да би се уврнуо вијак (шраф) у тврдо дрво, немојте гледати колико аку бушилица има волти, већ којим обртним моментом располаже.

...Ево нпр лично ја...дувам гуме ван препоруке произвођача и никад ми ни једна није пукла са стране те њихове приче о потрошњи налегању итд ја то не ебем за суву шљиву кад ја њу напичим добро нема једа...на приколици имамо фабричке гуме од 82 год....

Те гуме које пуцају, нису гуме, то је пластика. Што су ти гуме тврђе у орању, тањирању, спремању - то ти је проклизавање веће.
Ти то можда ни не приметиш, али бациш гомилу горива без везе и изломиш кичму јер осетиш сваки грумен који прегазиш. Тврђе гуме једино за транспорт по асфалту!
Са друге стране, већа је сила којом делујеш на тло и више га сабијаш.
Поента је да силу (масу трактора, машине, приколице...) поставиш на што већу површину, како би смањио притисак на тло.
Што на велике комбајне, тракторе, приколице итд. постављају гусенице? Прво не тоне, друго не проклизава.

:cao: ::vino:: Уздравље!

Ма у реду је то само ја кад видим задружног масеја са таквим гумама још у страни а она жваће на фелни фала лепо ...возач каже надуване по препоруци ок.Ја радим овако и немам проблема каква потрошња итд јест да је не удобнији.Све те ствари о којима пишеш учио сам у школи тако да знам све те теорије добро жив и здрав био🍻

Svasta se moze nauciti, cuo sam od mnogih ljudi u mom kraju da nesme traktor da radi na ler dugo jer ce zaribati.To je logicno za neke ljude?Radim mehaniku godinama, nikada nisam naisao na taj slucaj, video sam razna groblja od traktora, prosle godine moj komsija nije imao dovoljno ulja u traktoru pa otisao da kosi i traktor mu zalepio, kasnije moj brat otisao kada se ohladio sipao mu ulje i nekako ga razradili i sada moze da upali ali to visae nije motor.Kada je dobar motor nema sanse da zalepi na leru, jer po logici svaki motor koji radi na leru zahteva manju kolicini ulja i podmazivanja, jer ima manji broj obrtaja i manje trenja.Moja trojka je pre 5-6godine imala ispod 0,5bari na leru i nikada nije bilo problema a ne moze ni da bude.sada je druga prica, posle generalne koristim ulje 10/40 sto nebi smelo mikako u traktore po prodavcima i po mojim ortacima, nego nebih da ovu temu kvarimo, ako je motor dobar nema sanse da mu fali bilo sta od ler gasa, opasniji je maksmalni broj obrtaja.Opet kazem sve zavisi od domacina i masine.Danas sam nesto malo orao, lepa zemlja je u pitanju, zbog bolesti nisam stigao da ubacim slike, nisam mogao da snimam ali drugi put ako da bog, ima malo materijala pa cu ubaciti kasnije cisto da vratim temu na kolosek.

mahindra4.jpg
mahindra3.jpg
mahindra-2.jpg
mahindra-1.jpg
Готово орање за ову год....умемо ми и са равњаком да пегламо овај мали трактор од 52кс како кажу, вуче овај имт 757 само тако ово је Детелина 10год дубина око 25цм, прва брза 7-8км/х мада иде фино и трећом спором око 6,5-7км/хПлуг сам наштеловао спрам трактора и ево резултат се види....

Nazad
Vrh