Ima ovde mnogo ozbiljnih ljudi, sa kredibilitetom, koji su ovo izjavili, a ti radi kako hoćeš... Sigurno da postoje motori koji više ili manje trpe takav režim rada..
Нема кредибилитет везе са инжењерингом.
Не говоримо о орању на лер гасу, већ "да не треба остављати мотор да ради на лер гасу јер је некоме зарибао". То нема везе са памећу. Мотор који зариба на леру, није исправан мотор.
Мотор који ради на леру је растерећен, битно је само да има довољан притисак уља за подмазивање (код неких мотора чак и 1 bar). Оптерећења која добија од алтернатора, пумпи, климе, механичких губитака су већ надокнађена занемарљиво већом потрошњом када их не би било.
Ja sam od veoma iskusnog kamiondzije cuo pre dosta godina da je motor zaribao jer je radio u leru tokom noci zbog grejanja u kabini.
Мој отац је био камионџија преко 30 година, што га не оправдава да ишчупа термостат из трактора јер је "боље да је мотор што хладнији".
Значи, то што је искусан возач, не говори колико добро познаје моторе СУС.
И не треба увек: Ако је Бабо тако радио, тако је исправно.
Zato kod nas nema ler,smonica,a ispod 40cm žuta glina,samo vatra.Pre dve godine orali neku njivu koju gazili ovi iz ED,pa to je zlo,još gazili popreko tamo gde se kran motao kad udariš u njegov trag,ni pun gas ne pomaže
A još sve u brdu,manjem ili većem.
Ништа ватра, него шалтај у нижу брзину.
Ako nisi probao ovu glupost onda nemoj ni komentarisati ali no.
Да ли то треба да значи да нпр. Фендта 1050 треба терати на 2.200 обртаја? Или су Њемци идиоти што у орању ради на 1.300÷1.400 обртаја?
Различити типови мотора - различита експлоатација.
Сваки мотор има своје дијаграме снаге и обртног момента у односу на број обртаја. Када мотор постигне свој максимални обртни момент, сви обртаји 10% преко тога су бацање горива (пара).
Да пробам да објасним: Да би се уврнуо вијак (шраф) у тврдо дрво, немојте гледати колико аку бушилица има волти, већ којим обртним моментом располаже.
...Ево нпр лично ја...дувам гуме ван препоруке произвођача и никад ми ни једна није пукла са стране те њихове приче о потрошњи налегању итд ја то не ебем за суву шљиву кад ја њу напичим добро нема једа...на приколици имамо фабричке гуме од 82 год....
Те гуме које пуцају, нису гуме, то је пластика. Што су ти гуме тврђе у орању, тањирању, спремању - то ти је проклизавање веће.
Ти то можда ни не приметиш, али бациш гомилу горива без везе и изломиш кичму јер осетиш сваки грумен који прегазиш. Тврђе гуме једино за транспорт по асфалту!
Са друге стране, већа је сила којом делујеш на тло и више га сабијаш.
Поента је да силу (масу трактора, машине, приколице...) поставиш на што већу површину, како би смањио притисак на тло.
Што на велике комбајне, тракторе, приколице итд. постављају гусенице? Прво не тоне, друго не проклизава.
Уздравље!