Oranje

Ok je ako su zemlje lake za oranje pa da skine nešto od posla. Ali ovoliko mučenja sa ovako teškim oranjima nije mi jasno zašto toliko jurite. Ok imate puno zemlje treba sve to postići. Zato ste ceo dan tu kod kuće - većina - (niste negde u firmi) i možete da orete od jutra do sutra. Pogotovu što imate i jake i velike traktore (neko i po dva tri i više) dobre plugove više brazdi i prevrtače. Prijatelji moje samo polako. Biće kiše i nakvasiće se zemlja pa će vam biti i lakše i lepše. I biće vremena da sve to i izmrzne i da se spremi do setve.

A šta ako se nakvasi previše? Svedoci smo da nam vremenske prilike idu iz ekstrema u ekstrem... Pa bude blata, proklizavanja, lepi...

A sa druge strane, kad dodje januar i praznici, više volim da vreme provodim sa svojima kući i sa prijateljima nego da se drndam po njivama...

Zato sad gas!

Malo slika iz oranja kod mene. Suvo je, a kiše nema ni u najavi. Najteže se oru sojišta.

bOXVWa4.jpg

y1gtylY.jpg

EIpDuej.jpg

yzZO571.jpg

AMlAAZp.jpg

Darko Dren ali i ako se okiša opet se stigne. Malo mraza i to ide. Pa koliko je samo ovde bilo postavljenih slika iz oranja po snegu. I kažu da nema boljeg oranja od tog. A i ovi sa veći, jačim i težim mašinama i ne osete kad je malo više vlažno. Problem je za nas sa malim traktorima. Dakle biće vremena i koliko vidim neće se baš toliko okišati. Daj bože da bude nekih kiša.

Orao sam prošle godine po kiši, snegu, mrazu i to je teško njesra od posla.Bez obzira koliki su traktor i plug oranje po suvom je iz raja izašlo a ko voli da se kalja i smrzava neka ga.Meni je ostalo još 5 k.j i puca top pa idem na mobu da orem do besvesti.

Mislite li da se može okaljati posle ove suše. Kod nas nema mnogo oraca. Jedan dan orali zet i ja i za mene je to do daljneg. Puklo par šrafova, potrošnja ruska, grudve prilično velike, čak i rusku gvoždjuriju dižu u brazdi. Jeste složeno oranje ali nije to to. Grudve i na prilično lakoj zemlji.

Nazad
Vrh