Oranje

Danger slobodno pisi , ja nisam uspio sa 1221 potrositi manje od 15l/kj inace pio je vise , dubina solidna:)

Kod nas je srednje teska zemlja za obradu tako da sam se neprijatno iznenadio pri kraju sezone kad smo orali njivu od 2 ha sa 820 rm i 892 rm,uslovi slicni kao na ovim snimcima takmicenja u mucenju traktora.892 je podigao temperaturu do skoro 100 c,dok je stariji 820 drzao na oko 90 c.Zanimljivo je da sam svuda pratio sa zmajevkama kombajn i kipovao u hodu sem na ovoj njivi i svuda se lakse oralo a ugazilo se,verovali ili ne zato sto sam dao drugaru da izbalira kukuruzovinu.

Kod mene se kretalo 16lit po lancu. A kod zemljista koje je uzeto na licitaciji ( 3 godine nije orano,samo su tanjirali), 19lit po lancu.

Danger znao sam na sta ciljas kad je pocelo ovo veceras. Zatosam te i zvao. Cucemo se od ponedeljka. Panaidji malo. Cisto da vidis. Samo da znas da nisam ja kriv ako ti se ovo svidi i posle zamrzis ruse. Nemoj mene kriviti :)

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

nemogu da primim k srcu nikako da uradis 14kj u 4 parcele za 8 sati na gotovo,nemo se ljutis,da je 5 brazdi ok al 4.......
a ruse nemam razloga da mrzim,takav je kakav je,meni odgovara a nekazem da nema boljih

Ne znam kakav mjenjac ima danger u rusu al vjerujem da ima nesto bolje nego 820... nekakav mjenjac Radne-rikverc da ne mora traziti brzine...
.

To samo onaj ko ne tera rusa bi tražio brzine ,ovi što ih imaju to rade jako dobro i brzo nema tu šta da se traži ruka sama ide...Sećam se svog prvog radnog dana sa 820 i drljačom na njivi.Bilo je upoznavanja sa menjačem, malo krrr krrr i što kažeš traženja brzine,samo taj dan sutra već ko da smo dugogodišnji tandem ,vidi se da ga ne voziš inače bi drugačije pisao

Sekunde ,minuti..gospode,pa ja jedva cekam da neko naidje pa da pricam malo sa njim,ugasim traktor, popusimo po par cigara. Ako ore komsija preko puta ili pored moje njive,slatko se ispricamo, a bez cokanja ne idem na njivu...aj zdravo

nemam bas vremena da ti stopam 8 sati oranja pa da to posle moram jos ovde pisati da se brukas samo.......:osmeh:
inace sam poznat po tome sto volim da lazem. I to onako debelo.
Mozda bi ti teze palo da moras priznati da je to stvarno tako. Pitaj nekog ozbiljnijeg od mene. Bice prilike na prezentacijama.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Na IMT se mora stati da se salta 1<->R dok kod vecine traktora zapadne orjentacije ne mora kad ides iz radnih grupa u rikverc grupe.

Pod trazenje brzina ne mislim da ju doslovce trazis nego ako je mjenjac kao na 820 onda rikverc nije u liniji s brzinom u kojoj se ore, dakle moras mjenjac pomicati i lijevo-desno a nije jedno nasuprot drugog i tu se gubi vrijeme u okretanju. Malo po malo i nakupi se...

Sto se tice oranja i price s komsijama ove godine me to kostalo cjeli dan oranja. Prvi dan naidje komsija, stane na uvratinu, ugasi traktor i gleda kako orem. Red je stati... Popijem pivo s covjekom, malo popricamo i gas dalje. Svaki dan naidje netko... Ljudi svoje poorali pa mene obilaze. Makar da su povukli plug pa da obidju koji krug ;)

To sa kvacilom se radi kad stajes i na kocnicu (pod uslovom da ti radi ista) tako da ne gubis nista, sve to zavisi koliki si maher i koliko imas volje za radi, dal si trom il si cigra!
Ili kao @danger stajes na svaki kraj da opajas traktor :haha:

Pisao sam vec,vecina mojuh drugara tera 577,to samo izleti iz brazde i u letu uleti u brazdu,bez okretanja na uvratinama i tu dobiju dosta na ucinku dok ja za njima sa rusvajom dok dignem plug(moram da drzim rucicu,nece da se zaglavi) pa dok se izmanevrisem u rikverc pa napred,pa mi jos neradi fina hidraulika pa bar 2 3 sek izgubim dok na pocetku nastelujem dubinu, oni mi pobegnu..opet ja imam veci ucinak,vucem tri brazde..kad se potrefi da smo svi jedan iza drugog u brazdi niti me stizu nesto posebno nit ja njima mogu da pobegnem,brzina oranja je tu negde..al me u okretanju usiju samo tako..al mora neko da brani obraz ruskih orackih snaga..

- - - - - - - - - -

Ucinak sa 4 traktora zna da bude i 7 kj na dan...kafana kafa rakija, pa svako malo se stane da se slika za fejs,pa rakija,pa dorucak,pa rakija,pa pisanje,pa rakija..jebes ti onda okretanje bez manevra i sve te mudrolije..bar se zezamo ako nista drugo..

pa misli se i o tome....dodjem pred kraj dignem plug,namotavam levo i izlazim dokle mislim da je dovoljno(unapred),prebacivam u rikverc i krecem istog momenta nazad,dok se krecem unazad levom rukom manevrisem volanom a desnom rukom(bez istezanja ramena i naginjanja) pritiskam rucku i okrecem plug dok je traktor u pokretu,plug je okrenut rucka menjaca prebacena u prednji hod i ulazi se u brazdu pusta plug i nastavlja oranje........koliko sam ja to sad izgubio vremena
Isto radim i još zapalim cigaretu u manevrisanju,ko ne veruje može da gleda i uči.
Ove godine poorano 5 kj sa 1221 sipan pun pre polaska i u povratku sipan pun ravno 44 l,jedini problem bio je parkiran različito u oba ptavca pa ne verujem da sam realno izmerio:haha:

Nazad
Vrh