Oranje

.[/QUOTE]
Ucinak sa 4 traktora zna da bude i 7 kj na dan...kafana kafa rakija, pa svako malo se stane da se slika za fejs,pa rakija,pa dorucak,pa rakija,pa pisanje,pa rakija..jebes ti onda okretanje bez manevra i sve te mudrolije..bar se zezamo ako nista drugo..[/QUOTE]
Glavno je rakijanje jer bez njega nema ni oranja...koga sad ceka taj posao nek ni ne pomislja da bez rakije seda u dutru.

Tako je jedne godine kolega iz susjednog sela rekao iz sale meni i jos jednom trecem kolegi: kad ste vec svoje poorali, mogli bi meni doci pomoci. Stos je da je ovaj tad radio nekih 3-4 jutra zemlje s 539 se to kod nas poore doslovce iz hobija...

I tako nas dvojica prihvatimo salu i dodjemo mu pomoci okrenuti tu silnu zemlju ;) Isli smo na 3 ili 4 njive i poslije svake njive kod njega kuci na gemist. Njih 2 s 539 i dva OLT slavonca orali glavnice a ja s 549 iza njih i na kraju mene naglavili da orem uvratine i vadim jarke.

Malo za reci da se to pooralo doslovce iz zajebancije ali je uspomena ostala dok sam ziv...

r7m4j9.jpg

Mene ceka 15ha valjda ce do nove pasti, nesto mi se ne pocinje...Kada me vide kolege u ataru bas se obraduju, znaju da je pljoska uvek u pripravnosti, pogotovo radnici kod gazdurina, njima je zabranjeno da nose alkohol.

Ja se nudim rođaku da mu orem on neće,čeka da popravi traktor,a do sada nije ništa radio. Inače ja bi mogao orati dan noć ,nikakav problem meni je to duševni odmor posle današnje svakodnevnice:ppozdrav:

Mene ceka 15ha valjda ce do nove pasti, nesto mi se ne pocinje...Kada me vide kolege u ataru bas se obraduju, znaju da je pljoska uvek u pripravnosti, pogotovo radnici kod gazdurina, njima je zabranjeno da nose alkohol.
Zabranio bi im i ti kad bi ti parkirali traktor u kanal ili prevrnuli par prikolica.Alkohol posle posla moze a kod mene ga pre posla popiti nece.Ni ja nisam pametan kad popijem....

Jesmo slavonci i rakijasi svi ali velika vecina ljudi sto znam popije kad dodje kuci ili kad nista ne radis. Prije jela jedna-dvije caske i to je TO... Ako preterujes i s vodom bude ti zlo, kamo li da nece od alkohola ;)

Zabranio bi im i ti kad bi ti parkirali traktor u kanal ili prevrnuli par prikolica.Alkohol posle posla moze a kod mene ga pre posla popiti nece.Ni ja nisam pametan kad popijem....

Pa i rujana kad su pravili misliš da su bili trezni, kako onda potrpuno trezan čovek i da ga vozi.Tek kad malo popiješ skontaš šta je konstruktor mislio i hteo.

Eee ala si me nasmejao..rusa tek pijan naucis da teras i ores sa njim..treznom ne bi objssnio da si pita..moram da im crtam kako idu brzine..

- - - - - - - - - -

Dok se moj pokojni deda pitao njemu je rus imao 6tu i tri trece brzine..budi bog snama..

Eee ala si me nasmejao..rusa tek pijan naucis da teras i ores sa njim..treznom ne bi objssnio da si pita..moram da im crtam kako idu brzine..

- - - - - - - - - -

Dok se moj pokojni deda pitao njemu je rus imao 6tu i tri trece brzine..budi bog snama..

Nemoj me krivo shvatiti al sam se bas fino nasmijao sad.

Netko je napisao da rus ima samo dvije brzine:

ZELJENU i TREFLJENU

Ajd da se "ubacim"...
Imam Vladimireca T25, Mali Rus kako ga od milošte zovu,svaka brzina koja ide u napred a ima ih 6,mogu i u nazad, plus 2 specijalne I i II,kardanske, koje mogu napred ali ko kornjača, i ne mogu unazad...Možeš misliti šta će im 6 unazad,to je oko 25km na sat pod punim gasom u rikverc...Probao sam jednom,ne mogu traktor terati u pravcu unazad pomenutom brzinom...

Sremac84, da znaš da je tako i bilo...:haha:
Znači, fraklić rakije u sebe, pa u traktor na neki posao...
huh.gif

Montoya, to znam za volan, ali ne znam kako bi sedeo neko sa 60-70kg i kako bi dohvatao kočnice i nožni gas, sve je naopako...
Inače moj je sa dve palice menjača, jedna je samo za brzine, dok je druga birač, tzv. brze-spore, i tom istom palicom je i samo napred-ler-nazad...
Zgodna stvar u oranju, izlazim iz brazde na bregu, kako je već kod mene, polugom hidraulika uvis, da podignem plug, puštam polako kvačilo i onda kočnicu, pa ga držim tako "pod vagom", onda gas i okret, na putu, samo palicu ošinem u desno, i ide u rikverc tom brzinom kojom sam orao, najčešće drugom, a ponekad i 3.-om, onda opet ošinem palicu reverzera u levo za napred, ne dirajući onu drugu palicu brzina, i onda u brazdu, u hodu vatam ručicu hidraulike skroz na dole jednim potezom, u "plivajući", i teraj!!!

Nije to samo kod njih nego i ovde u srbiji sve zavisi od sela do sela ima gde su tolko zaostali da žene samo znaju u kuhinji a muškarci u traktor a ima gde i žene rade sa traktorom, to sve zavisi ko kolko poštuje poslove drugih, a ima i do navike koja ne navikne da radi možeš raditi šta hoćeš tako će i ostati.

Nazad
Vrh