Oranje

MTZ-892 je stari nečišnjak :)osmeh:) i on je najmanje potrošio. Razlika je bila 2,5 i 5 l/h. Poslije smo otokarili veću pogonsku remenicu na malčeru da bi skinili ulazni broj okretaja kardana u cilju smanjenja broja okretaja motora. Na taj način smo značajno smanjili potrošnju kod plavaca.

Cici pokusacu snimiti. Ali uvek sam u nocnoj smeni. Hoces izvana ili iz kabine?

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Interesuje me iz kabine slucaj kada je podesen da ore brzinom ( lupam sada ) 7-8 km/h i ide na malim obrtajima a naidje na mnogo tezu zemlju. Interesuje me sta ce da uradi da smanji brzinu i da ostane na istim obrtajima ili ce da poveca obrtaje i ostati na istoj brzini u km/h?

- - - - - - - - - -

Da, je, a zašto ne naprave prezentaciju u oranju takve zemlje i ujedno mjere potrošnju goriva?

Bila je prezentacija u Melencima pre 2-3 nedelje gde su orali traktori slicne snage sa istim plugom na istu dubinu. U pitanju su veci traktori i vukli su Lemken variopal 9 od 6 brazdi.

Ucesnici su bili Fendt 936 ( vario menjac ), John deere 8320R ( powershift menjac ) i Claas Axion 930 ( CVT menjac ). Orali su 5 krugova sto je iznosilo 1.1 Ha i merena je kolicina goriva koje su potrosili. Naravno pre pocetka oranja su napunjeni do cepa. Ako ima zainteresovanih postavicu snimke od svih traktora sa tog takmicenja.

Evo nesto od powershifta. Prosecna potrosnja na svom oranju ove godine 13-14l po kj. Gruberisane strnjike, sojista,kukuruzista, repista, oranja od 25-30 cm, zahvat pluga od 40 do 50 cm po glavi, sve na obrtajima od 1650-1700 kao i pri ostalim poslovima gruberisanje,tanjiranje. Prateci kompjuter sto pokazuje potrosnju na vecim njivama, u pojedinim delovima njive gde se teze ore, dolje popne se i na 17 l a negde padne na 11.
i da kazem da smo skoro sve poslove zetva kukuruza,soje, vadjenje repe odradili po suvom tako da nije bilo ugazeno osim par kukuruzista.

@cicimoric
Ovako. Svaki brend ima neku svoju specificnost. U klasov cvt nisam upoznat. Kod steyr-a je to reseno sto imas 6 tempomata za nekih vrednosti brzine. I to 3 su za napred a 3 za nazad. Iz recimo drugog tempomata za napred on ide u drugi tempomat za nazad. I nije pravilo da koliko ide napred toliko i nazad. Svaki se steluje zasebno.
Steyr kad mu se zada 8 km/h ta vrednost stoji. A pomeranjem rucice dzojstika ka napred dobija od 0 do 100% te zadate brzine. (Kao hidro na kombajnu) taj hod dzojstika ima onda funkciju ubrzavanja ili usporavanja traktora do zadate vrednosti. Na tempomatu mogu staviti odmah max brzinu od 43 km/h i iz mesta ubrzavam pomeranjem tog dzojstika ka napred. E sad u radu, on pod opterecenjem nikad nemoze da ostvari 100% zadate brzine. Ukoliko zadam 8 u oranju obicno bude od 6.8 do 7.3 u zavisnosti od opterecenja iugazenosti njive. Pored svega toga postoji min i max gas. I u tom rasponu gasa traktor radi. I njega nece preci. Mi mu zadamo maksimum od oko 1450 rpm. I on varira od 1430 do 1450. Preko neide. I onda ubrzava ili usporava do zadate brzine. A nju uvek stavimo malo vecu, tako nam je receno, da se on trudi i bori da izvuce maksimum. Ukoliko podignem gornji gas on se vrti brze i priblizava se zadatom tempomatu. Ali recimo kad je neka srednja ugazenost njive on digne brzinu na recimo 7.4 sto da kazem je samo 0.4 vise od neke srednje vrednosti koju ostvaruje s 1450 rpm. Pa sad po nekoj logici (moguce da gresimo) sto da se motor vrti 200 do 300 obrtaja vise za samo 0.3 ili 0.4 vise.

Sad konacno da ti odgovorim na pitanje. Obrtaje nece probiti iz ogranicenja a borice se za brzinu. U principu radi s dve promenjljive stvari. Obrtajima i brzinom.
Kad recimo spustim plug i gurnem dzojstik do kraja napred (a jako je ugazeno i tvrdo) on pocne da ubrzava i motor i menjac svojom nekom dinamikom (koja je dosta spora za te uslove) tu onda oseti otpor. Par puta sam mislio da ce se ugasiti traktor. Kao da gubi obrtaje motora. Naglo uspori menjac (da se presabere) i onda mu prvo da gas 1400 rpm pa onda tek ubrzava menjac do brzine koju moze ispostovati.
Pokusacu to snimiti pa cu okaciti.

Okaci sve s tog takmicenja. I napisi ako znas podatke. Tj rezultate potrosnje.

Nije mi jasno kako motor radi na tako malom gasu.
Kod mene Zadrugar ima dva johana 8210 I 8110 I oba kad rade teske poslove rade na preko 2000 obrtaja. Isto tako I ja na mojoj 47mici. Potrosnja nam je ove godine ista oko 14-15 l/kj. Njihov jedan ima 15000 , a drugi oko 5000 rs I oba rade odlicno.

Nije mi jasno kako motor radi na tako malom gasu.
Kod mene Zadrugar ima dva johana 8210 I 8110 I oba kad rade teske poslove rade na preko 2000 obrtaja. Isto tako I ja na mojoj 47mici. Potrosnja nam je ove godine ista oko 14-15 l/kj. Njihov jedan ima 15000 , a drugi oko 5000 rs I oba rade odlicno.

jedan kolega ima 8200, i kaže što da radio s njim, po satu mu troši 40 litara, al napravi dosta posla......najviše ga muči potrošnja u transportu, ako zakači 2 zmajevke, kaže opet 40l na sat, i to duplo izađe od traktora od 100ks koji bi opet mogao povući te 2 prikolice bez problema......ima oko 20000 sati, a kupljen sa 15000 sati, na 18000 malo osvježen motor, radio na kombinatu

Ove godine repište se oralo samo tako.

210ngk1.jpg

Kukuruz je vršen po malo vlažnijem tako da se nije tako ljepo oralo, a naj masnije je bilo zaoravanje Facelije koja je posijana na strnjak za zelenu gnojidbu. Jako dobro je svojom masom zadržala vlagu što za ovu godinu i nije bilo baš poželjno.

Ovo je oranje mađarskog pluga Helti SPB Titan-Z. Crtalo, pretplužnjaci visoki za kukuružnjak, povišenja i produžetci dasaka. Bio je raširen na 17", dubina čestitih 30 cm, brzina oranja 6,5-7 km/h, 170 zelenih konja ispred pluga. Oran strnjak, prethodne godine neorano.

2yo37lh.jpg

Dojmovi dosta dobri. Lagano se vuče, jako dobro zaorava masu, ostavlja široko dno brazde. Probao sam vuć 3 brazde isti takav plug sa svojim plavcem u kukuružnjaku i tu se pokazao odlično što se tiče zaoravanja. Na istoj njivi di je radio Helti 4 brazde isproban i novi Lemken J7 4 brazde vario rešetkasta daska (ona malo zavrnutija, ne znam koji model). Gazda kaže da se mađar nijansu lakše vuče. Cijena "prava sitnica" u odnosu na zapadnu konkurenciju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh