Oranje

Pa čekaj , kako su onda predvidjeli da se snima traktor u oranju ?? Onda moramo povesti još suvozača da iskače iz kabine , ili da on predje da sjedi na sicu , neznam kako drugačije ?'

Imam teoriju o tome koliko jede snage. Ali nigde nemamo priliku da ga uporedimo s traktorom iste snage. Slavko91 nesme na crtu.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Puno si uzorao i u odnosu na Rusa 1025 sto se tice potrosnje u istim uslovima i istoj dubini kako stoji Case, ali realno? Ja mislim da mora da pojede sigurno 5% vise, a pun smisao tog menjaca se dobija na njivi gde imas 2-3 tipa zemljista i gde ide od 7-10km/h u jednom pravcu u zavisnosti od zemlje.

Jos je uvek rus vise pooro. Ali uslovi rada nisu isti i zadata dubina nije ista. Kod rusa kad nije moglo uvek smo stelovali dubinu. Ovaj trosi od 17 do 27 po kj. 17 trosi kad ore normalne njive. Na 30 dubine. Zahvat od 18 do 20 coli po brazdi.mozda moze proci sa 15 ali na vecim njivama. Ali jako tesko. A pre 5 dana smo orali repiste najgora moguca zemlja u nasem ataru. Vadjena po blatu i izvlacena repa traktorima. Tu se telio. Brzina 4.5 na sat. Na 14 coli. Tu je trosio 25 26 lit. Svo oranje radimo na 1450 obrtaja.

Mucobieno, jel sve njive orete na 30 cm dubine. Koliko je rus duboko orao? Ima li potrebe orati 30 cm? Potrošnja je mašala, razumem u potpunosti, imamo kanda sličnu zemlju.

Jos je uvek rus vise pooro. Ali uslovi rada nisu isti i zadata dubina nije ista. Kod rusa kad nije moglo uvek smo stelovali dubinu. Ovaj trosi od 17 do 27 po kj. 17 trosi kad ore normalne njive. Na 30 dubine. Zahvat od 18 do 20 coli po brazdi.mozda moze proci sa 15 ali na vecim njivama. Ali jako tesko. A pre 5 dana smo orali repiste najgora moguca zemlja u nasem ataru. Vadjena po blatu i izvlacena repa traktorima. Tu se telio. Brzina 4.5 na sat. Na 14 coli. Tu je trosio 25 26 lit. Svo oranje radimo na 1450 obrtaja.

E baš volim kad netko napiše ovakve brojke. Obično se tu izbacuju puuno manje cifre oko potrošnje. Ne kažem da ljudi lažu, al svi se čude otkud tolka potrošnja, a malo ko je oro taku zemlju i na tu dubinu. CNH grupacija nije baš štedljiva kad su teži poslovi u pitanju, a i JD im nije dalko po tom pitanju.

Trgovci se kunu da se to moze za 30 40% smanjiti.
Probao sam na vecem gasu. Ali nema vajde. Samo motor rice kao konj. I ide mozda 0.3 0.4 km brze.
Resili smo da malo uoremo njive. Jer rusi su orali i na 20. Kako je vreme dozvoljavalo. Ovo ugazeno je islo na 25 cm. Nemam sta da krijem. Prosle godine nam je prosek u oranju bio 17 litara. Sa svim vozanjima. Zelja mi je da vidim razliku izmedju cvt-a i powershifta. Jer ovome kad je tesko on uspori. Po nekad i dosta naglo ima neke trzaje. Ide recimo 6 na sat. I odjednom ga spusti na ispod 5. I onda opet ubrzava kad prodje neki ugazen deo. Dok mislim da na powershiftu moze vozac da mu da malo vise gasa da traktor pregura taj ugazeni deo. Malo se motor pomuci i pregura. A ovde to elektronika nedozvoljava.
A 3 puta sam trazio kalibraciju menjaca od servisera. Mozda bi se nesto malo promenilo. Kad poradim sve sam cu ju odraditi.

Mucobieno, eto ti posle rusa uoravaš njive, a ja sam to rešio baš sa rusom:cvetic:. Stvarno je i meni cilj da jedaret uorem niive na istu dubinu, što sam ja mislim sada uradio. Sve sam ja sam orao ove godine, i nisam dozvolio da padne dubina od zadate. Potrošnja nišat ispod 20 prosek, i kad sam orao lakše njive, kominovane su sa težim, pa je svako tankiranje bilo 20+. Najteže 25 l, doduše gasnog ulja. Možda toga malo više ide. Ali volem, što nema oplazina, razlike u dubini na različitim delovima brazde/njive.

Mucobieno, eto ti posle rusa uoravaš njive, a ja sam to rešio baš sa rusom:cvetic:. Stvarno je i meni cilj da jedaret uorem niive na istu dubinu, što sam ja mislim sada uradio. Sve sam ja sam orao ove godine, i nisam dozvolio da padne dubina od zadate. Potrošnja nišat ispod 20 prosek, i kad sam orao lakše njive, kominovane su sa težim, pa je svako tankiranje bilo 20+. Najteže 25 l, doduše gasnog ulja. Možda toga malo više ide. Ali volem, što nema oplazina, razlike u dubini na različitim delovima brazde/njive.
I mi smo ih uorali kad je dosao rus. Medjutim stalno se menjajh parcele koje radimo i povecava se povrsina. Ima i raznih uslova u kojima se repa vadi i u kojima se ore Pa se i zurilo i kasnilo s oranjem. Zatim je i 820 ka vukla 3 brazde. Sad smo opet nazad na uoravanju. A ko ce stalno podesavati dubinu na svakoj njivi.

Trgovci se kunu da se to moze za 30 40% smanjiti.
Probao sam na vecem gasu. Ali nema vajde. Samo motor rice kao konj. I ide mozda 0.3 0.4 km brze.
Resili smo da malo uoremo njive. Jer rusi su orali i na 20. Kako je vreme dozvoljavalo. Ovo ugazeno je islo na 25 cm. Nemam sta da krijem. Prosle godine nam je prosek u oranju bio 17 litara. Sa svim vozanjima. Zelja mi je da vidim razliku izmedju cvt-a i powershifta. Jer ovome kad je tesko on uspori. Po nekad i dosta naglo ima neke trzaje. Ide recimo 6 na sat. I odjednom ga spusti na ispod 5. I onda opet ubrzava kad prodje neki ugazen deo. Dok mislim da na powershiftu moze vozac da mu da malo vise gasa da traktor pregura taj ugazeni deo. Malo se motor pomuci i pregura. A ovde to elektronika nedozvoljava.
A 3 puta sam trazio kalibraciju menjaca od servisera. Mozda bi se nesto malo promenilo. Kad poradim sve sam cu ju odraditi.

Da, je, a zašto ne naprave prezentaciju u oranju takve zemlje i ujedno mjere potrošnju goriva? To neće niko, svi se vataju lakše zemlje za prezentacije i nema mjerenja potrošnje goriva, barem ne kod nas u Hrvatskoj. Kad treba prodat sve med i mlijeko, a kasnije kad se neke sitnice pokažu suprotnima od prvotne njihove priče onda... :sta:.

Sa T5060 orem na 1600 do 1700 o/min. U tom režimu najbolje radi, najljepše se nosi sa teretom i ima manju potrošnju. Dok sa TN95FA (ima generaciju stariji motor) traži veći gas i onda i potrošnja raste.

Smatram da je powershift mjenjač u prednosti u odnosu na vario kad se radi o teškim poslovima. Malo motor istrpi, al zato bolje poso ide.

Ogled sam radio sa kopijom Perkins motora made in Rakovica, iako neopterecen prilikom okretanja na kraju njive kada 3BH idem po leniji i u hodu sve spustam i dizem skinem potrosnju za 1l/kj u odnosu kada radim na rikverc (da ne iznesem zemlju na put) i kada idem lenijom 1/2bh. Sve okretanje radim na 1050-1100rpm da mi pritisak ulja zadrzi iznad 1bar. Isto za Fiat 6cil ubedjen sam da ko nije vican na ovratinama potrosice isto malkice vise jer on na leru je cca 1000rpm i svaka danguba samo bzv trosi.

Kad izadje iz brazde drzi gas na 1100 do 1250 kako kad ga odreze. Onda ga polako spusta. A do tad uglavnom ja sam pred ulaskon nazad u brazdu.

Niko ziv nece realno reci potrosnju. A kamoli napraviti prezentaciju.

I težina zemlje igra ulogu. U težim je veća potrošnja, u lakšim je milija potrošnja. Pa kako se kom zalomi. Mada bi se uvek kleo da je bolje da radi na 1700-1800 nego 1450 obrtaja.

Iz Nenadica Maxxum 125 imao je vecu potrosnju od staparske verzije istog traktora. Mi smo orali na 1930rpm on na 1600. Slicna je to zemlja. Razlika je sto on ore sa XM 3x40 VN plugom, a staparski Maxxum sa M1020 3x40. Pluzna tela su resetkasta i kod njega i nas i takodje mislim da postoji jedan jedini tip daske resetkaste VN za Srbiju, ako gresim ispravite me?

Kad izadje iz brazde drzi gas na 1100 do 1250 kako kad ga odreze. Onda ga polako spusta. A do tad uglavnom ja sam pred ulaskon nazad u brazdu.

Niko ziv nece realno reci potrosnju. A kamoli napraviti prezentaciju.

Ma malo ko i od vlasnika traktora, u međusobnom razgovoru , neće reć istinu, već se svi čude kad se kaže da si recimo potrošio 15-20 l/kj. Gas na uvratinama dosta znači u potrošnji goriva, pogotovo na manjim njivama.

Mi smo menzurom mjerili satnu potrošnju goriva kod MTZ-892 i dva NH 92 i 106 ks kod malčiranja sa istim malčerom, na istoj njivi, sa istom brzinom kretanja, sa ugrijanim motorima, sa točenjem na istom mjestu, isti dan... sve isto, osim međusobne potrošnje. Razlika i više nego očigledna u korist starog nečišnjaka. Ko radi par stotina sati godišnje to i nije neka stavka, al kad se šiba 700-800 i više rh/god. onda je to druga priča.

Nazad
Vrh