Oranje

Evo i moje jalove. Doduse, relativno je laka.
i3z04p.jpg

2e6aohu.jpg

Pre neki dan sam orao sojiste i vidim izoravam dzombu i ljustiku od prosle godine a bacio sam 50kg/kj ureu bas iz tog razloga da pospesi razlaganje ostataka.Nista nije tanjirano ni tarupirano zaorano je sve tako ali mislim da je bolje nekako usitniti ostatke pa orati jer vidim da urea ne moze da razlozi krupnije ostatke za godinu dana.

Uh, i kod mene je to problem. Doduše nema ljuštike, ali ostataka od stabla i šapurika ima dosta. Mislim da je to čak i uzrok lošijoj soji ove godine kod mene.

Ja nisam bio bacio ureu na ljuštiku, ali je bila istanjirana i to baš dobro (ona tanjirača gde svaki disk ima svoj nosač). Ove godine planiram da bacim ureu na sva džombišta, na njivi gde sam brao sam već bacio oko 80kg po jutru. Samo nisam bacio na samu ljuštiku već na potanjirano (preduhitrio me je majstor kome sam platio da istanjira njivu) i potom uzorao. Ne vidim da je to problem, ali neki su mi rekli da je bolje kad se urea baci direktno na ljuštiku, tj. da tako bolje istrune. Ja sam uvek kontao da se tim azotom samo nahrane bakterije koje rade razgradnju pa je onda sve jedno da li je bačeno na samu ljuštiku ili na potanjirano...

Juce pre kise sam poceo da orem kukuruziste koje smo ovrli prethodni dan, islo je vrlo lepo s obzirom na masu ostataka koja je u njivi. Potrosnja goriva 13,3 litara po kj, dubina 28 do 30 cm

577 je skoro nov, ali je problem sto je niska zemlja, kod tebe Lacin uglavnom na nagibu pa se procedi a ovde nemoze plus hoce i reka da je plavi. Plug je Leopard 2x14 , inace rodna zemlja, ove godine preko 10t u susnim godinama 6 do 8t po hektaru.

Menjaj druze plug! Ovde bi neki Kverneland sa crtalima na svim glavama radio bruka posao. Leopard ima mali napadni ugao raonika i nece u zemlju kad je jako tvrdo.

Tacno tako.Moj kad je uslovno ore razbija.Kad je bas bas tvrdo tocak mi ne treba uopste na plugu.Sam regulise dubinu.

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

Nemam problem sa dubinom od kada koristim raonike sa kljunom, ranije je stvarno bilo problema cim je tvrdje i posebno na uvratinama.

Video sam kako radi potinger, 3 brazde obrtac, oznaka 25, u svezem kukuruzistu. Zaorao je svaki zetveni ostatak, nista nije bilo na povrsini. Nije pre njega nista tanjirano, samo kombajn ovrsio. Radi plug za svaku pohvalu, a nov je oko 9000 e sa pdveom.

A sta kad je jak kukuruz i puno mase a kombajn sa 6 i 8 redova adapter pa iz slamotresa ispada otkos ko slama daje u pitanju?

Nazad
Vrh