Oranje

Dobro se secas,bas tako. :osmeh:
Malo ja imam ovakve zemlje.Cak i ova parcela ima deo gde je blaga zemlja a deo do ove sume ima malo smonice,pa jos berac ugazio i mora biti ovako.

Naravno,slazem se u svemu recenom bas sam zato i napisao gore pomenuti post,jer se bezveze potenciraju neke stvari koje ne piju vodu.To sto je neko polu pismen i ne ume da nasteluje plug ili koristi poluispravan traktor il mu se jednostavno jeb* bitno mu samo da obavi sto pre posao pa kako ispadne,je nesto drugo.Pod ovim navedenim ne mislim na Mirka vec na te sa kim se on to takmici a isti taj biser sto je orao sa njim na istoj njivi je na ,,Nazubio"raonike da valjda kao bolje ore ili ne razumem vec sta:haha: i takvi likovi i traktor koji voze trba da budu merodavni za bilo sta.PS, rakovica ore odlicno ne ore nista losije od imt-a samo treba znati koristiti hidraulik ispravno koji je inace malo komplikovaniji za koriscenje i ima podesavanje brzine reagovanja(osetljivosti) koju treba svaki put podesiti kad se ore drugaciji tip zemljista a to se uradi za 5min.Na starom tipu hidraulika postoji preklopnik ispod rucice za podizanje poluga i tu se bira plivajuci i transportni polozaj hidraulika al na zalost 70% vlasnika rakovice i nezna cemu taj preklopnik sluzi,bar u mom kraju.I posle naravno hidraulik nesipravan nije rakovica za oranje i td...
Rakovicu sam prodao zbog nekoliko jako losih stvari a to su katastrofalno resenje vucnika i njegovo okretanje gore dole na one srafove,spor kardan(radio sam ubrzanje od landine ali onda traktor nema ni pola snage koliko ga davi),pucala mi spojnicka jer novi tip nosi iglicasti lezaj na spojnickoj,lako se zapali lamela a meni u radu sa tarupom treba pola kvacila pod opterecenjem,uspravni navoji koji drze polugu jako lose resenje kao i same poluge koje su kratke pa sa nekim prikljucima lako razbijaju stop svetla a mnogima ko je imao kabinu i zadnje staklo....i jos neke stvari.Sa hidraulikom i oranjem sam se odlicno snalazio kao i sa podizanjem prednjeg kraja.

Izmedju ostalog je bitna stvar dali je traktor sa kabinom ili ne, moje Rakovice su obe 65 i obe sa kabinama, s´tim sto je jedna sa onom velikom sa zadnjim duplim staklom a druga sa obicnom manjom kabinom. I razlika u njima je veoma osetna u oranju. Ona sa velikom kabinom jos nije bilo da nije mogla da ore osim kada je bas vlazno, dok sa manjom kabinom je osetno potrebnija blokada. Od domacih traktora od oko 60ks mislim da je dobar orac IMT 567 sa kabinom samo zato sto ima bolji izbor brzina. Mislim da R65 sa velikom kabinom moze stati i sa IMT567 rame uz rame da ore bez nekih velikih razlika.

- - - - - - - - - -

Za kardan nisi uopste u pravu. Kod mene imam obe vrste kardana i jos se nije desilo da se "davi", ali zato u pumpi za zalivanje smanjuje 0,5l do 1l goriva po satu.

- - - - - - - - - -

Plus radi veoma dobro i sa beracem,balirkom,prskalicom,itd

332rm7a.jpg

r0e39f.jpg

Pre neki dan sam orao sojiste i vidim izoravam dzombu i ljustiku od prosle godine a bacio sam 50kg/kj ureu bas iz tog razloga da pospesi razlaganje ostataka.Nista nije tanjirano ni tarupirano zaorano je sve tako ali mislim da je bolje nekako usitniti ostatke pa orati jer vidim da urea ne moze da razlozi krupnije ostatke za godinu dana.

Zemlja je u losem stanju,ja ljustike sto ostanu od utovara kukuruza kipujem po njivi,pune zmajevke maltene,to posle jedva zaorem,sledece godine ni traga.

To je smrt za masine, 577dv cetvrta spora i noga stalno na blokadi, i opet dosta proklizavanja, pokusacu da postavim snimak iz oceditijek dela ljive, ako uspem postaviti.

Smolnica mamu joj je***m,nema gore zemlje za oranje kad je vlazno,dubina oko 20cm plafon.Za ovakav tip zemljista je realna snaga traktora 80-ak ks za neki zahvat od 2x35 i idealan plug bi bio neki obrtac sto masivniji zbog tezine da bi moglo da se ore na nekoj pristojnijoj dubini.Inace smolnica se jako lepo ore kad nakisne pa posle jedno desetak dana,prosto ne moze covek da poveruje da je to ta zemlja.Na zalost ove jeseni je to nemoguca misija tako da mi koji imamo ovakvu zemlju ostaje nam da se patimo da bi je koliko toliko pristojno izorali.Koliko god je ne voleo kad su susne godine ona zlata vredi, na onakvu proslu godinu ja sam na ovakvoj zemlji imao 8t kukuruza u zrnu.Jbg nema ljubavi bez bola...Petre ovo nije crna smolnica,crna smolnica je jos malo zaj****ja:ppozdrav:

Sa tim 577DV nesto nevalja,pa kod nas ljudi sa fergusonom uspeju da uzoru takve njive i 755 plugom,jeste da se namuce a da nemoze 577 jos DV.Imam i ja jednu ovakvu njivu gde je crna lepak zemlja,danas sam je orao,brdo,nemoze dublje od 20-25cm.Plug 2x30 tapnem blokadu i samo lozim nozni gas,treca spora.Transmisija se cuje samo peva od muke.U vecini njiva mi je zuta ilovaca,kao i ova samo govno zuta i jalovija.Sve se to uzore,ide to navikne se covek na muku.

A koliki plug imas?

577 je skoro nov, ali je problem sto je niska zemlja, kod tebe Lacin uglavnom na nagibu pa se procedi a ovde nemoze plus hoce i reka da je plavi. Plug je Leopard 2x14 , inace rodna zemlja, ove godine preko 10t u susnim godinama 6 do 8t po hektaru.

Ne cedi se kod mene tako zgodno,pogotovo zuta ilovaca a ona em jalova em teska za oranje kao ova crna smonica.Samo izvire neka voda iz nje a u susnim godinama daje 0t po hektaru a u kisnim svaka daje:osmeh:

Sto kaze moj drugar,brazde kao kais,moze da se zakace sajlom i vuce kuci svaka brazda:osmeh:

Nazad
Vrh