Oranje

Ovu njivu su orale dve Rakovice i moj 560,tacnije ja sam uzorao sam 2 hektara a ove dve rakovice 1,5 hektar.Tesko je oranje ali 560 to nosi ne oseca,dok se rakovica nesto stalno bori,slajfovanje,blokada,iskace plug,nesto joj ne prija ove godine ovaj posao.Kise su sabile zemlju.Treba to doziveti kao sto kazes...

Pa ja sam orao sa 577dv i nemoze, ozbiljno sam razmisljao da probam sa r76 ali me cale odvraca, rakovicu treba znati i nema problema ona ume da iznenadi sta sve moze.

Aj smanji malo. Nije Rakovica bas toliko nesposobna

Poslato golubom pismonosom
Ovu su Rakovice 60 a one su za mene izuzetno nesposobni traktori,pogotovo njihov cudesni hidraulik sa 3-4 litre ulja i ukljucen kardan da bi radio taj hidraulik.Rakovica 65 je vec nesto drugo.

- - - - - - - - - -

Pa ja sam orao sa 577dv i nemoze, ozbiljno sam razmisljao da probam sa r76 ali me cale odvraca, rakovicu treba znati i nema problema ona ume da iznenadi sta sve moze.
Ja sam imao novu 65-cu 97 godiste i bas zbog toga sam je prodao zato sto sve moze i kupio 560.Nije univerzalan kao rajka ali je u oranju kralj.

Žao mi je što nisam slikao (već je padao mrak a imao sam još posla) današnje oranje. Pa to je moglo i bez raonika. Kukuruziste, brano beracem pa grabljeno, presovano, išao traktor sa prikolicom a ono se samo rasipa. Verujem da bi moj 578 i bratov td 7506 tu orali sa 757.30. Malo plice ali bi išlo. A njiva pre toga... Stnjika, gazena, put se napravio. Plug samo drhti. Da su tupi raonici od posla ne bi bilo ništa. Ja vukao plug 757.20 a brat 610.14. Išlo je ali jako teško.
Slikacu ovih dana (barem mislim) jer je na asfaltu pa da vidite kakva je to zemlja.

Poslednja izmena:
Mirko steta sto mi nisi blize,da organizujemo jedno zajednicko oranje neko da snima pa da okaci ovde na forum pa da jednom prekinemo ovo besmisleno prepucavanje svaki put.Vucec me svaki put za jezik pa moram da ti odgovorim:osmeh:.Rajka 60-ka kad je motor u ful stanju ujeda na gasu i staje na crtu svakoj 65-ici sa dm motorom i to zna svako koje vozio oba traktora dalje nemam sta da komentarisem,dovoljno je da kazem da rodjak ima 3 rajke 2 65 i 60-ku i kad on ore, ore iskljucivo 60-kom a radnicima daje 65-icu.Sa imt-om 560 sam do sad izorao sigurno 100-inak ha(kacio sam i slike vise puta)i znam vrlo dobro sta moze a sta ne,ma u kakvom top stanju da bude.Da bude fer nadmetanje moraju oba traktora da imaju dobre gume,hidraulik da je 100% ispravan kao i motor,plug istog zahvata koji je takodje ispravan(raonici,plazovi,da nije motan i td...).Lepo u brazdu pa da vidimo ko kosi ko vodu nosi.Na mojoj rajki imam 14-ice namerno nisam kupovao 16 jer je u planu veci traktor i pa mi odgovaraju uze gume inace na 16-icama je to drugi traktor ja sam to na mojoj kompenzovao dodavanjem jos jednog reda tegova sa landina na zadnje tockove i ne secam se gde je zadnji put zastala,pre se bojim da ne otkinem nesto jer vuce ko nenormalan.Hidraulik uvek Hidrol hd46 i radi besprekorno pogotovu u oranju.Nije kao na imt-u ali ko nauci da ga koristi nije nikakav hendikep.Traktor ko traktor ima svojih mana al da je rajka nesposobna pogotovu u odnosu na 560 koji ima podosta svojih mana to ne stoji nikako,a ti mozes da je ne voles kolko god oces:osmeh:

@truya ja nisam seo u rakovicu nikad ali je jedno sigurno: Svaki traktor može lepo da ore ako je sve podeseno kako treba (dakle, da ima odgovarajući plug i da plug ne "beži"). Nije istina da manjim traktorom ne može da se uzore lepo kao i velikim. Ima slučajeva kad se kaže "pa, da, on ima velik traktor pa bolje ore." Ne, istina je kako je to sve podeseno. Takodje, ima slučajeva da ljudi sa manjim traktorom bolje urade nego sa većim. Samo je bitno da sve bude uskladjeno i tu me niko ne može razuveriti. Pod veliki i mali nisam mislio na 560 i r60 nego uopšte. Štaviše, to su dva traktora iste ako ne i iste snage.

Zbilo se da je mnogo kaljavo, znaci zemlja smrdi, nemoze da vuce ni kada poplicim na 15 do 20 cm samo slajfuje a nezgodno mi drzati blokadu zadnjih tockova. Prethodna njiva udaljena 500m radio prvom kao da nema plug neoseca, 577 je stvarno odlican traktor ali u ovakvim uslovima nevredi, zato sam mislio probati sa rakovicom jer mi lakse drzati blokadu pa racunam bar ce jedan tocak ici po tvrdjem.

Naravno,slazem se u svemu recenom bas sam zato i napisao gore pomenuti post,jer se bezveze potenciraju neke stvari koje ne piju vodu.To sto je neko polu pismen i ne ume da nasteluje plug ili koristi poluispravan traktor il mu se jednostavno jeb* bitno mu samo da obavi sto pre posao pa kako ispadne,je nesto drugo.Pod ovim navedenim ne mislim na Mirka vec na te sa kim se on to takmici a isti taj biser sto je orao sa njim na istoj njivi je na ,,Nazubio"raonike da valjda kao bolje ore ili ne razumem vec sta:haha: i takvi likovi i traktor koji voze trba da budu merodavni za bilo sta.PS, rakovica ore odlicno ne ore nista losije od imt-a samo treba znati koristiti hidraulik ispravno koji je inace malo komplikovaniji za koriscenje i ima podesavanje brzine reagovanja(osetljivosti) koju treba svaki put podesiti kad se ore drugaciji tip zemljista a to se uradi za 5min.Na starom tipu hidraulika postoji preklopnik ispod rucice za podizanje poluga i tu se bira plivajuci i transportni polozaj hidraulika al na zalost 70% vlasnika rakovice i nezna cemu taj preklopnik sluzi,bar u mom kraju.I posle naravno hidraulik nesipravan nije rakovica za oranje i td...

Kako zaorati ovu masu ovim plugom ?? Klirens 65cm. Prosle godine sam najebo sa gusenjem u kukuruzovini a kako vidim i ove cu. Dosta je ostalo da viri.
Ove godine jos uvek nisam ni probao. A ne znam kako bih na ovaj plug namontirao predpluznjake ili deflektore posto mnogi pisu da bi oni pomogli. Probao sam par kruga u strnjici pre 10 dana da ocistim daske ali je bilo vlazno pa sam odustao

upload a picture

upload a picture

Poslednja izmena:
35lgkmc.jpg

- - - - - - - - - -

2ev5g6u.jpg

- - - - - - - - - -

Evo 2 nacina i ja nesto pokusavam ovo sam nas na slikama.

Prekjuce uzorali poslednju parcelu za psenicu. Orali sa 560 i Rakovicom 60, uzoralo se extra samo jedan prohod lakom drljacom i setva, sredilo se kao za prolecnu setvu.
Inace ove godine sam prvi put orao sa R 60, i mogu reci da sam iznenadjen kako lagano ide u oranju.

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

Uzmi malu tanjiracu i istanjiraj.posto su malo duzi stapovi idi u pravcu kako planiras da ores.Ako je tanjiraca x i pravi breg na sredini onda ides izmedju dva otkosa da svuces sto je kombajn izbacio.a laksi nacin i jeftiniji uzmes sibicu i kres

Ma ja cu da istanjiram verovatno a I plug cu mozda da menjam sledece godine da uzmem sa vecim klirensom a mozda I obrtac, a sibicu gledam da izbegavam. Nisam palio bar, ne ja 3-4 godine.

Lepo si objasnio sve, Ja sam im dugo godina Rakovicu 60 znaci znam je u prste bila je u odlicnom stanju, jedina zamerka je taj hidraulik koji mora biti ukljucen ali je zato veoma jak dobro drzi, ulje je uvek cisto.svaki traktor ima po neku manu i vrlinu. Kad se sabere sve to imt 558,560 i Rakovice 60.65 sve je to slicno. u oranju je bitna ispravnost traktora i znanje vozaca i nista drugo.Ja sam ove godine orao sa 533 plugovi 756 bez problema i to duboko kao i veliki traktori.nemoze brzo ali moze da vuce bez problema.R60 ima rucicu za podesavanje hidraulika kada je na dole tada spusta dublje i reaguje preko one male poluge koja ide na oprugu to mu je kontrola otpora i to se steluje da bi sam podizao kada se opterete plugovi a kada je ravna to je vise za transport to je za kontrolu polozaja.Postoji samo nijansa u ornju izmedju rakovice i imt i to samo zbog hudraulika nemoze se dubina idealno nastelovati jer hidraulik nije napravljen precizno, ja sam obicno orao do kraja dubolko koliko moze da ide a na primer imt podignes malo finu rucicu i on nece da ide dublje ali zato prenese teret na zadnje gume i od lakog traktora napravi tezak to su neke razlike a ovako gledano r60 odlican traktor kada bi imao hidraulik kao imt bio bi jos bolji.sve u svemu najvazniji je vozac jer kada bih imao vremena da slikam kako ljudi oru sa teskim traktorima to bi bilo smesno, mene bi bilo sramota da izadjem iz njive posle onakog oranja od 5-10cm. a ima ih puno

Nazad
Vrh