Oranje

Veci nagib, veca opasnosnt, dosta veca potrosnja, manji ucinak. Ja npr damas ceo dan orem i uzorem max 1ha do 1.3ha zavisno od terena. Jednostavno brze ne moze

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Oranje na brdu je jako nezahvalan i nezgodan posao. Ne moze se opisati ni recima, ni slikom, ni snimkom. Mora se sesti na traktor i uci u brazdu.. jos ako je neki traktor sa visljom tackom sedenja (podignuta kabina) tu je osecaj nagnutosti jos veci. Velikom broju clanova sa ovog foruma bi noge podrhtavale nakon jednog kruga oranja na takvim nagibima. Moze da prica ko sta hoce.

Treba paziti na takvim parcelama. Ako je moguce raditi parcelu popreko (imam jednu takvu). Zivot je najvazniji. Poznavao sam jednog koji je nastradao u odoravanju uvratina.

Sad ce neko reci zasto ljudi rade takve nagibe.. zasto ne sade voce.. itd. I ode diskusija u nedogled..

Ako nista drugo, ono bar zanimljivije deluje od beskonacne i depresivne ravnice... :osmeh:

Ja poludim od muke kad dodjem kod rodbine u Vojvodinu... Nema brda nigdje, sve ravno ko tepsija.

Navikne se covjek na brdo ali nije u cjeloj prici brdo problematicno nego tip zemlje koji se nalazi na tom brdu. To obicno bude neka zutulja koja se tanjuracom jednostavno ne moze usitniti,l sto ju vise tanjuras ona sve ugazenija i tvrdja, kao glina... Da su na brdima neke blage zemlje, radili bi pjevajuci.

Мени свеједно дал' је брдо или не. Човек се на све навикне. Рад на таквом терену захтева већу пажњу и опрез од рада у равници. Све остало је исто...

Ми сремци имадемо наше брдо, тако да знамо шта је рад на истом, добро не баш сви, само ми у винском срему. Они тамо у свињском, они не знаду шта је брдо. Највеће брдо који они имају су поред генералног канала...

Ајд, ајд распиши се деране јер знаш боље од мене какве су ми њиве. Немам ја само земљу у Чалми, већ и на фрушкој гори и не пишем онако реда ради...друго лесна тераса, јесил чуо за њу. Е па имамо ми и те јаруге (долове) и то какве. Зато немој ме вући за језик без потребе...

7210407842f00c65d49006bb2115759f.jpg

Neki ne mogu da zamisle brdo gde u sred sela sa rakovicom na asfaltu vucem berac i moram prvom brzom da supstam i pritom jos da kocim jer hvata zalet, a njive su pored gde ako ne pazis treca spora na dole i berac ide na stranu gde hoce a desava se i da te sustigne.
Ja nemam toliko brdovite parcele ali u selu pored posto radim usluge onda idem dosta tamo i teren je takav ali svako gde je naviko tako i radi.

Ово је брдашце са којег сваке године спуштамо одређену количину усева...Сваке године се овде деси пар несрећа, једна је била пре 3 недеље, када се пуком срећом трактор са две мање приколице пуне дрва, није преврнуо иако су га погурале исте. зауставио се тек у подножју тако што се једна од приколица преврнула и била му сидро. Иначе би дошло до погибије трактористе...Мислим да је овде погинуло преко 20 људи за толко година. То су људи из Дивоша који су одрасли у оваким брдима и који су навикли на иста, па им се дешавају несреће.....

Ја сам спуштао нешто мало преко ваогна соје и није ми било уопште пријатно све док се нисам спустио у само пдножје брдашца, знајући да кејс има само своје кочнице, јер ваздух нема...

Ja u mom dvoristu imam vece "brdasce" od ovog. Ti spominjes vagon soje. Ja ovde kod mene samo praznu prikolicu jednoosovinku koja je teska oko 1 tone spustam prvom brzinom i pomalo gazim kocnicu,a da hocu da spustim 10 tona tereta trebao bi mi tenk. Slikacu kad prodju ove kise.

To nije naivan spust,ali je to u drugom ataru u Divosu,tacnije od Divosa ka Fruskoj gori i Svilosu sa druge strane gore.
20 ljudi da je poginulo nema sanse. Ne znam da li Sale Ratar prati temu da napise iskustvo kako je 9-om sa rusom spustio dvoredni berac.

Ja kazem, da se sa slike ili snimka ne moze lepo oceniti koliki je nagib, uvek se cini manji.
Inace asfalt kad pokvasi klizav kao led, tu bez razmisljanja palim prednju kad je veca nizbrdica.
Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Sirok dunav ravan srem...taj koji je napisao tu pesmu mora da je bio slep..filip visnjic..strm je sve samo ne ravan..bar ova polovina vinskog srema..

Nazad
Vrh