Oranje

To nije naivan spust,ali je to u drugom ataru u Divosu,tacnije od Divosa ka Fruskoj gori i Svilosu sa druge strane gore.
20 ljudi da je poginulo nema sanse. Ne znam da li Sale Ratar prati temu da napise iskustvo kako je 9-om sa rusom spustio dvoredni berac.

Растик је са ове стране фрушке горе, јер се види лепо у долини Дивош, а даље Чалма...Растик пошиње у Дивошу...

Само је 1994 године изгинуло њих 3, када су са фендом спуштали две змајевке (вагонке) пуне жита. Од фенда остали само дугмићи, а од њих флеке на асфалту. Пре две године је погинуо мој пријатељ, када га је погурала змајевка пуан дрва, а он возио 577 дуплака...на њем усу силни људ изгинули и то углавном, они који дођу са стране па се преваре за нагим и дужину брега..

ај да не дужимо причу, ко оће може да дође на лето да спусти приколице са житом, да се увери колки је то брежић, јер је тема орање....

Kada das dzabe nekom slamu da je izbalira, to barem kod nas znaci da sve odnese sa njive.
Ja sam jedino vilama mogao da razbacim.Tri reda na 380m duzine

Tako sam ja jedne godine dao jednom da izbalira i uzme. Njemu balirka pola vezala pola nije. NAravno ono nevezano i zbijeno na gomile nije ni pokupio ni rasturio. Pala kiša muka živa došlo mi da plačem kad sam orao, gurao plugovima po njivi tamo vamo.
Od tada sam razbacujem slamu odma posle kombajna i zaoravam ko čovek jer do jeseni već krene da trune onako razbacana i kiša lepo zbije po zemlji

Taj breg prevari duzinom,jer uopste nije strm,samo je dosta dugacak. Imam i sam zemlje gore na F.G. ono je strasno kolika je kosina ali je bar 10X kraca od te.

Kada das dzabe nekom slamu da je izbalira, to barem kod nas znaci da sve odnese sa njive.

Takvi ne zaslužuju ništa da im se da.Ja lično odnesem sve sa njive i odmah javim čoveku da sam odradio da on može dalje da planira.Ako se slučajno koja bala odreši to se lepo razbaca vilama.Zato svake godine dobijem koliko god mi treba slame.

Evo sa jucerasnjeg oranja :osmeh:

14695378_320510751658507_8731363582995468568_n.jpg

- - - - - - - - - -

Druze uzmes UNIKER 5l i 10kg uree stavis u prskalicu i zaores da vidis kako rodi :osmeh:

Slika je vise za temu "nikad ovako"
Sada sam ostavio slamu nekom i nikad vise

Ja moju slamu nikom ne ostavljam sve sečkam, a jedan moj prijatelj hoće da pomogne ljudima pa daje slamu. Ali je i on jednom prošao tako i od tad ima taktiku, može daću ti slamu, ja ti javim dva dana pre nego što kombajn krene, ti doneseš 200 EVRA po JUTRU pre nego što kombajn krene na njivu. Ako doneseš pare slama će biti ostavljena, kad odneseš zadnju slamku sa njive, znači nema odvezanih bala i tako nekih ispada, javiš mi. Ja odem na njivu da vidim i ako je sve u redu dođeš po svoje pare nazad... I mogu vam reći da pristaju ljudi na ovo, ja lično prisustvovao kad mu čovek doneo pare...

Ja moju slamu nikom ne ostavljam sve sečkam, a jedan moj prijatelj hoće da pomogne ljudima pa daje slamu. Ali je i on jednom prošao tako i od tad ima taktiku, može daću ti slamu, ja ti javim dva dana pre nego što kombajn krene, ti doneseš 200 EVRA po JUTRU pre nego što kombajn krene na njivu. Ako doneseš pare slama će biti ostavljena, kad odneseš zadnju slamku sa njive, znači nema odvezanih bala i tako nekih ispada, javiš mi. Ja odem na njivu da vidim i ako je sve u redu dođeš po svoje pare nazad... I mogu vam reći da pristaju ljudi na ovo, ja lično prisustvovao kad mu čovek doneo pare...
Kod nas zadruga Sava Kovacevic isto tako radi das depozit 300e i oni ti ostave koliko ti treba kad sve sklonis sa njive vrate ti pare jednom su ih neki tako sjebali i od onda to praktikuju,a jedne moje kolege su isto nekom liku ostavili 10ha oni izbalirali i nisu sklonili okisala jesen kad su dosli na njivu umalo se nisu slogirali ovaj sto je balirao nije hteo da im se javlja pa njih troica danima nosili bale na kraj njive kazu svaka po 70kg.

- - - - - - - - - -

Kod nas zadruga Sava Kovacevic isto tako radi das depozit 300e i oni ti ostave koliko ti treba kad sve sklonis sa njive vrate ti pare jednom su ih neki tako sjebali i od onda to praktikuju,a jedne moje kolege su isto nekom liku ostavili 10ha oni izbalirali i nisu sklonili okisala jesen kad su dosli na njivu umalo se nisu slogirali ovaj sto je balirao nije hteo da im se javlja pa njih troica danima nosili bale na kraj njive kazu svaka po 70kg.

Nazad
Vrh