Oranje

Šanana Mala sala za oranje. :osmeh: Primetio sam da su ti gotovo sve parcele od kojih si postavljao slike u blagom luku, tj. ni jedna nije 100% pravog oblika. Koji je razlog toga? Je li u pitanju blizina reke ili nesto dr. :ppozdrav:

Panticu, postavi neku sliku francuskih oranica. A mozes i neku masinu da poslikas.
I nemoj zaboraviti da napises ,,sa danasnjeg terena".

Šanana Mala sala za oranje. :osmeh: Primetio sam da su ti gotovo sve parcele od kojih si postavljao slike u blagom luku, tj. ni jedna nije 100% pravog oblika. Koji je razlog toga? Je li u pitanju blizina reke ili nesto dr. :ppozdrav:

Neznam druže zašto je to tako, od kad ja znam za sebe tako se protežu parcele u mom kraju, pogotovo ove dugačke, ima i kračih parcela koje su potpuno ravne.
Moguće ja da prate tok večih odvodnih kanala koji vode sa gore Bilogore prema reci Dravi, a kojih u mom kraju ima poprilično, no nisam nikad previše pažnje posvečivao tome, parcele su takve kakve jesu, meni se osobno to sviđa, volim kad opizdim tako dobar polukružni pravac :osmeh:

Evo jedna primer. Prati ovo drvo što se vidi na slici, tu je početak parcele i ide ravno do polovice, još malo dalje nego je na prvoj slici, a zatim skreće, vidi se na drugoj slici slikanoj na drugom kraju.

I takav je celi taj niz parcela.

Ovo je u drugom ataru, također ide blago u polukrug.

A ima ih i ovakvih...

Zapravo ima ih svakakvih, trokutastih, kockastih, polukružnih, trapezastih, jedino još nisam orao okruglu parcelu :osmeh:

Evo sada gledam satelitski snimak, na kojem se vidi da su gotovo sve njive takvog pravca ili oblika. Malo mi je bilo neobicno ovo pa sam zato i pitao. :ppozdrav:

Untitled_zpsladirw7f.jpg

Sanana kod tebe je odlican pravac za takav oblik parcela.
Da sam slikao jedno dve parcele prosle godine na kojima sam video da brazde imaju pravac slican slovu S verovatno bi se mnogi smejali, a provereno znam da je covek koji je tu sejao usluzno kukuruz veoma lepo i pravo izvukao redove.

Ali slican problem i kod nas u jednom delu atara uz Moravu. Ponekad je ozbiljno tesko uhvatiti dobar pravac, narocito kod ovih parcela koje nisu iste sirine na oba kraja.

Najgore je sto je u celom tom ataru uz Moravu trebalo da bude odradjena komasacija 70-tih godina, ali klasika mnogo njih se nije slozilo uz izgovore da ce dobiti losiji kvalitet zemljista, losu poziciju, neki su djubrili stajnjakom a neki su sentimentalno vezani za kako kazu svoje njive pa ne daju drugome. Da su tada bili pametniji sad bi nama mladima bilo mnogo olaksano narocito oranje, ovih parcela od 20-30a do 40a verovatno ne bi bilo :D

Pa uradite je sad, to se u narodu vrlo rado prihvata :)) Samo znaj da je i onda bilo Marijana Risticevica koji bi sebi namestili dobru poziciju a u sustini ima losiju klasu zemlje od tebe! Bojali se ljudi da ne prodju gore, a nazad nema..

Nije ni potrebna komasacija , da je zadnjih stotinjak godina bila samo tržišna ekonomija i kapitalizam to sve sa slike bi bilo 1,2 ili 3 parcele pa oblik nebi bio toliko bitan , nebi ni bilo sitnih parcela , sad dal bi to bilo bolje ili gore to neznam.

Kolega Sanana sad je momenat da nam otkrijes tajnu oranja sa kojim plugom je lakse orati takve parcele?Sa ravnjakom kako god da krenes moras izoravati do komsije pa par puta u rikverc,jebes razor to se zatrpa ali ode dosta vremena.Reci kolega?

@dragan.kovacev
Ima nas koji bi vrlo rado uradili ali, ali i dalje ima onih koji misle da tako nesto nije potrebno. Plus treba dosta para za to. A svakako da je i tada bilo muckanja to je sigurno.

Ja nisam imao prilike da orem obrtacem ali bih voleo da probam narocito zbog ovakvih parcela, gde ima dosta vracanja u rikverc. Ali videcemo sta ce kolega Sanana napisati kakva su njegova zapazanja

Panticu, postavi neku sliku francuskih oranica. A mozes i neku masinu da poslikas.
I nemoj zaboraviti da napises ,,sa danasnjeg terena".

Bice slika kad se vratim posto ne mogu da uhvatim dobar net za upload...
Oranice nisam ni video uglavnom putujem nocu, a ono sto sam video je ili radjeno gruberom ili je vec potanjirano...
Samo gde god sam bio svako domacinstvo ima obrtac plug tako da definitivno se ore.

Bice slika kad se vratim posto ne mogu da uhvatim dobar net za upload...
Oranice nisam ni video uglavnom putujem nocu, a ono sto sam video je ili radjeno gruberom ili je vec potanjirano...
Samo gde god sam bio svako domacinstvo ima obrtac plug tako da definitivno se ore.
Nema gazde bez duboke brazde:ppozdrav:

Pogotovo je obrtač bolji za njive nepravilnog oblika. Jedne godine krećeš od jedne strane druge od druge i samo slažeš ništa nemisliš dal ide ravno dal onako pri kraju imaš vremena kolko oćeš da pomalo ispravljaš i završiš . Zamisli njivu u obliku "stepenice" recimo ima duži i kraći dio i kad oreš ravnim dodješ do tog zuba pa onda svaki put ideš dignutog pluga do drugog dijela da nastaviš .

Kolega Sanana sad je momenat da nam otkrijes tajnu oranja sa kojim plugom je lakse orati takve parcele?Sa ravnjakom kako god da krenes moras izoravati do komsije pa par puta u rikverc,jebes razor to se zatrpa ali ode dosta vremena.Reci kolega?

Pa ajde :osmeh:
Prošle godine smo uzeli obrtač, a do tad je sve orano sa IMT FOP 610.14 i ostalim ravnjacima koje imamo.

Obrtač je uzet ponajviše iz razloga što nikako nismo bili zadovoljni sa radom IMT pluga u težim zemljama, nikako nije mogao kvalitetno zaorati žetvene ostatke, govorim o kukuruzištu. Nije problem u štopanju, nego je problem u njegovom obliku daske i on više naslanja nego što prevrče brazdu i tu dolazimo do problema u teškoj zemlji. Stoga je uzet Lemken sa predplužnjacima i to je sad to što se tiće težih zemlji, to je poorano ko slika, čisto, ravno, ma milina.

Drugi razlog, oranje večih parcela, na parcelama od 4-5-6 kj uvek smo orali na 3 sloga, em su nepravilnog oblika, em nije sve u vlasništu pa moraju ostati međe i tu se onda sa ravnjakom gubi dosta vremena na prazan hod, izrezivanje, 10 uvratina i da ne pričam.
Ovako sa okretačem kreneš od jedne međe i završiš do druge i nastavljaš odmah dalje iza međe, dugačke uvratine orem u dva smera, prije je, nema vozanja, nema praznog hoda.

Nije problem orati sa ravnjakom, pogotovo sa dobrim ravnjakom koji ima spiralnu dasku, predplužnjake, visok, dugačak, i na pravilnoj parceli, dugačkoj, a ne preširokoj, to se spuca na jedan slog, ne razmišljaš, ali opet ili su dva jarka okolo ili je jedan na sredini pa zatvaraj, pa ovako ili onako, opet se gubi vreme.
Zato dajem prednost okretaču, tada tih problema nema.
Uzeo sam još jedan manji okretač Eberhardt za manji traktor sa kojim orem male parcele po 0,5 kj pa sve do 1 kj površine, a takvih imamo najviše, a sve ostalo odrađuje veliki traktor sa velikim okretačem.
Naravno, treba sad sve parcele prilagoditi, znači postepeno pozatvarati slogove i svesti jarak uz međe, a to bude potrajalo godinu-dve ovisno o parcelama i to još budemo poorali sa ravnjacima, pa ih postepeno budemo izbacili iz upotrebe na uređenim parcelama, ali ravnjaci se ne prodaju, ostat će jer nikad se nezna kakve parcele dolaze narednih godina.

Eto, izvinjavam se na podužem postu. :osmeh:

Ja nisam imao prilike da orem obrtacem ali bih voleo da probam narocito zbog ovakvih parcela, gde ima dosta vracanja u rikverc. Ali videcemo sta ce kolega Sanana napisati kakva su njegova zapazanja
Nadam se da si zadovoljan sa napisanim zapažnjima :ppozdrav:

Predpostavljam da imaš traktor 577 DV i za vrlo male novce se može nabaviti solidan obrtač plug 2x14" pa se nadam da češ probati i ti uskoro.

Mi planiramo u naš vozni park dodati još IMT 577 DV novu liniju, ako naleti kakav dobar čisto da se malo rastereti Same, a da 565 više nemora orati, da nam služi samo za međurednu obradu i "finije poslove" kako ja to volim reći.
Onda bi ovaj Lemken koji sad vuče Same vukao 577 pošto je 2x14", a za same bi uzeli isti takav trobrazni Lemken, 3x14" i tada ima da pooremo naših 50-60 kj ko od šale.:osmeh:

ODLICNO! Svaka cast! Hahaha
Mileni, kaj piše gore na onoj slici??? Nemogu točno da pretumačim, delomično jesam:osmeh:

Pogotovo je obrtač bolji za njive nepravilnog oblika. Jedne godine krećeš od jedne strane druge od druge i samo slažeš ništa nemisliš dal ide ravno dal onako pri kraju imaš vremena kolko oćeš da pomalo ispravljaš i završiš . Zamisli njivu u obliku "stepenice" recimo ima duži i kraći dio i kad oreš ravnim dodješ do tog zuba pa onda svaki put ideš dignutog pluga do drugog dijela da nastaviš .
Moram se osvrnuti na ovaj kolegin post.
Upravo zbog takvih njiva u obliku stepenice smo uzelo obrtač, tu se najviše napatimo kad oremo sa ravnjacima, nikad kraja, a vozanja cjeli dan.
Pokušat ću skinuti oblik jedne parcele 6,5 kj koju radim, dio je moje privatno, a dio u arendi, ali sve se veže jedno za drugo, da vidite kako to izgleda.

Evo je, tu sa ravnjakom nikad kraja, a na kraju imaš barem 10 slogova, jaraka...

Poslednja izmena:
Pise na slici:

O Nikoljdanu se povede prica o oranju. Neko kaze kako je izvuko brazde da se cedi voda.

Nis to trebo tako, bolje ti je vako.

Sto se tice nepravilnih parcela, ja im na kraj izlazim i s ravnjakom. Jednostavno si organiziram oranje tako da mi spicasti razor uvijek ostaje zadnji pa se na sred njive okrecem umjesto da se cjeli dan vozikam okolo naokolo njive. Imam isto usitnjene parcele kao i Sanana i svakako bi mi bolje legao plug okretac nego ravnjak al vremena su takva da se za okretac jos uvijek nema novca pa radim s cim imamo.

Jedan ovdje ima 5106 i ore s 2x16" okretacem, kaze da mu ne pada na pamet orati ravnjakom vise nista.

Nazad
Vrh