Kolega Sanana sad je momenat da nam otkrijes tajnu oranja sa kojim plugom je lakse orati takve parcele?Sa ravnjakom kako god da krenes moras izoravati do komsije pa par puta u rikverc,jebes razor to se zatrpa ali ode dosta vremena.Reci kolega?
Pa ajde

Prošle godine smo uzeli obrtač, a do tad je sve orano sa IMT FOP 610.14 i ostalim ravnjacima koje imamo.
Obrtač je uzet ponajviše iz razloga što nikako nismo bili zadovoljni sa radom IMT pluga u težim zemljama, nikako nije mogao kvalitetno zaorati žetvene ostatke, govorim o kukuruzištu. Nije problem u štopanju, nego je problem u njegovom obliku daske i on više naslanja nego što prevrče brazdu i tu dolazimo do problema u teškoj zemlji. Stoga je uzet Lemken sa predplužnjacima i to je sad to što se tiće težih zemlji, to je poorano ko slika, čisto, ravno, ma milina.
Drugi razlog, oranje večih parcela, na parcelama od 4-5-6 kj uvek smo orali na 3 sloga, em su nepravilnog oblika, em nije sve u vlasništu pa moraju ostati međe i tu se onda sa ravnjakom gubi dosta vremena na prazan hod, izrezivanje, 10 uvratina i da ne pričam.
Ovako sa okretačem kreneš od jedne međe i završiš do druge i nastavljaš odmah dalje iza međe, dugačke uvratine orem u dva smera, prije je, nema vozanja, nema praznog hoda.
Nije problem orati sa ravnjakom, pogotovo sa dobrim ravnjakom koji ima spiralnu dasku, predplužnjake, visok, dugačak, i na pravilnoj parceli, dugačkoj, a ne preširokoj, to se spuca na jedan slog, ne razmišljaš, ali opet ili su dva jarka okolo ili je jedan na sredini pa zatvaraj, pa ovako ili onako, opet se gubi vreme.
Zato dajem prednost okretaču, tada tih problema nema.
Uzeo sam još jedan manji okretač Eberhardt za manji traktor sa kojim orem male parcele po 0,5 kj pa sve do 1 kj površine, a takvih imamo najviše, a sve ostalo odrađuje veliki traktor sa velikim okretačem.
Naravno, treba sad sve parcele prilagoditi, znači postepeno pozatvarati slogove i svesti jarak uz međe, a to bude potrajalo godinu-dve ovisno o parcelama i to još budemo poorali sa ravnjacima, pa ih postepeno budemo izbacili iz upotrebe na uređenim parcelama, ali ravnjaci se ne prodaju, ostat će jer nikad se nezna kakve parcele dolaze narednih godina.
Eto, izvinjavam se na podužem postu.
Ja nisam imao prilike da orem obrtacem ali bih voleo da probam narocito zbog ovakvih parcela, gde ima dosta vracanja u rikverc. Ali videcemo sta ce kolega Sanana napisati kakva su njegova zapazanja
Nadam se da si zadovoljan sa napisanim zapažnjima
Predpostavljam da imaš traktor 577 DV i za vrlo male novce se može nabaviti solidan obrtač plug 2x14" pa se nadam da češ probati i ti uskoro.
Mi planiramo u naš vozni park dodati još IMT 577 DV novu liniju, ako naleti kakav dobar čisto da se malo rastereti Same, a da 565 više nemora orati, da nam služi samo za međurednu obradu i "finije poslove" kako ja to volim reći.
Onda bi ovaj Lemken koji sad vuče Same vukao 577 pošto je 2x14", a za same bi uzeli isti takav trobrazni Lemken, 3x14" i tada ima da pooremo naših 50-60 kj ko od šale.
ODLICNO! Svaka cast! Hahaha
Mileni, kaj piše gore na onoj slici??? Nemogu točno da pretumačim, delomično jesam
Pogotovo je obrtač bolji za njive nepravilnog oblika. Jedne godine krećeš od jedne strane druge od druge i samo slažeš ništa nemisliš dal ide ravno dal onako pri kraju imaš vremena kolko oćeš da pomalo ispravljaš i završiš . Zamisli njivu u obliku "stepenice" recimo ima duži i kraći dio i kad oreš ravnim dodješ do tog zuba pa onda svaki put ideš dignutog pluga do drugog dijela da nastaviš .
Moram se osvrnuti na ovaj kolegin post.
Upravo zbog takvih njiva u obliku stepenice smo uzelo obrtač, tu se najviše napatimo kad oremo sa ravnjacima, nikad kraja, a vozanja cjeli dan.
Pokušat ću skinuti oblik jedne parcele 6,5 kj koju radim, dio je moje privatno, a dio u arendi, ali sve se veže jedno za drugo, da vidite kako to izgleda.
Evo je, tu sa ravnjakom nikad kraja, a na kraju imaš barem 10 slogova, jaraka...