Oranje

Ja sam kupio prije dosta vremena plug s Vogel glavama i on je imao samoostrece raonike s iskovanim kljunom na sebi. Oralo se i boga i vraga s njim i nikad ih skidao nisam s pluga do ovog ljeta. Plug nece u zemlju jer je spic lemesa potrosen u ravan s plazom i plug se poceo oslanjati na plaz i nema oranja. Prve godine sam navario neke spiceve od obicnog flaha da raonik postane "stariji" od plaza i radilo je to tako ali su se potrosili relativno brzo i opet nece plug u zemlju. Igrom slucaja i nicega vise naletim na 8 skoro novih spiceva original Vogel&Noot. skinem raonike, odnesem kod kolege da ih probusi na ogromnu industrijsku busilicu al ne da se original materijal samo tako busiti (Vogel%Noot PERMANIT). Dva raonika je busio preko sat vremena (4 rupe 12mm) ali se isplatilo. Sad su spicevi na njemu i ako treba u asfalt plug ide tako da raonike necu morati mjenjati jos bar dvije sezone dok se cjeli raonik ne potrosi do te mjere da se plug vise ne oslanja na njega nego na kozlac.

Kovacki raonik vise kupovati mi ne pada na pamet, to je sve obicno zeljezo koje se jako brzo tupi i trosi. Original raonici dal vogel, kverneland, lemken il neki deseti vrijede i zadnjeg dinara koji se za njih daje. Namontiras i ne mislis a oni stalno ostri. Kud ces bolje.

Dno brazde podrezano i čisto , a u kraju , tamo gdje ide špic produbljeno i podriveno . Isto tako su dobra i "talasasta" crtala , rasturaju taj dio zemlje i ne ostaje "glatko" oranje gledano sa strane , nego taj odrezani dio bude rasut , manje- više . Opet najčešće kod Kvernelanda , crtala , ne nazubljena , ali talasasta.

Pa ajde :osmeh:
Prošle godine smo uzeli obrtač, a do tad je sve orano sa IMT FOP 610.14 i ostalim ravnjacima koje imamo.

Obrtač je uzet ponajviše iz razloga što nikako nismo bili zadovoljni sa radom IMT pluga u težim zemljama, nikako nije mogao kvalitetno zaorati žetvene ostatke, govorim o kukuruzištu. Nije problem u štopanju, nego je problem u njegovom obliku daske i on više naslanja nego što prevrče brazdu i tu dolazimo do problema u teškoj zemlji. Stoga je uzet Lemken sa predplužnjacima i to je sad to što se tiće težih zemlji, to je poorano ko slika, čisto, ravno, ma milina.
I ja sam istog misljenja. Dok je bio 558 oralo se sa 756, i nisam imao osecaj da oranja nisu izmrzla, ali jeste umeo gusiti u oranju kukuruzista. Sada rus 820 ore sa 757, i plug guta sve zivo. Ali imam utisak da tako veca brazda se ne slozi dobro u teskim zemljama, i onda imam utisak u prolece da zemlja nije izmrzla. Naravno u tezim zemljama i brzina oranja nije visa od 8 km. U laksim zemljama, sve je za 10.
Zbog toga bi kupio zapadni plug, ali obrtač.

Stos je sto su stranici ulagali pare i vrijeme u napredak a nasi su od njih otkupili licencu za naj starije tipove dasaka koje su postojale valjda... IMT do zadnjeg dana nije uveo neke velike novine u proizvodnju plugova. stalno su bili plasticni deflektori, kruti spaneri na daskama, daske iz jednog djela kakve su ugradjivane od prvog dana na te plugove.

Tehnologija napreduje i radna tjela kakva je IMT koristio su davnih dana prevazidjena... U tome je cjela mudrost.

Orali smo i oremo s cim imamo i mozemo sto "zadovoljava" nase uvjete ali normalno da svi tezimo ka boljem. Dok se Jugoslavija razvijala Germani i Skandinavci su vec bili toliko razvijeni da su gledali naprijed pa su razvijali druge oblike pluznih tjela a mi smo po tom pitanju ostali zarobljeni u nekom drugom vremenu.

Drugi problem je sto prevladava misljenje da "oranje do kine" povecava prinos pa se pokusava s radnim tjelom zahvata 30cm okrenuti i sloziti plastica visoka 30 cm a to i u teoriji i u praksi (pogotovo na tezim tlima) ne ide ruku pod ruku.

33w6qts.jpg

Ovo je posao kad se ne pozna jel orao dvobrazni ili trobrazni plug... Svaka brazda odvojena za sebe i jednaka jedna drugoj. SVAKA CAST!

Hvala svima! Laka je zemlja bas, u ovom delu atara, i lepo se sredjuje, ali vrlo je vodopropusna, i ispuca na par dana suse. Da, dvobrazni je plug. :)
rbwt4i.jpg

Nije neki smekerski, ali, radi radnju. (Izvinjavam se ako sam kacio vec slike pluga, pa se ponavljam)

Ista ta parcela orana u leto 2014:

Drzavna zemlja je u pitanju i nije neka povrsina ali da je slatina, jeste. Imam i fotki kada nisam mogao da je spremim mojim teskim setvospremacem prve godine zakupa iako je uzorano na vreme i izmrzlo dobro. Morala je tanjiraca da radi da se razbije struktura:

2r4iwid.jpg

2zr0vo8.jpg

D.vece,interesujeme da li moze motokultivator sa rotacionim plugom,da se naprave brazde za sadnju krompira,ako mose kako.

Nazad
Vrh