Oranje

? ne kontam. ja sam rekao mozda malo nejasno.. pojasni mi zakljucak

@ bokibole NIsamo jos radio sa tim obrtacem.
@ bobo Ti definitivno nisi normaln. Veliki si filozof, sada si poceo da znas i bolje od mene sta ja pricam. Meni se ne ore sa obrtacem i kraja, sta to tebe ima da interesuje, nisam rekao sa kojom kombinacjjom vise g;azi, nit sa kojom kobinacijom vise potrosi goriva. Nego si poceo da izmisljas sta ja pricam.
Moje misljenje je da mk ne treba obrtac i ste se ti mesas.
Ores sa 549 i tockom. I pricas menj kako cu orati. Zasto ti ne kupis obrtaca?
Ja cu na mom imanju orwati ako hocu sa konjima. I nemoj vise da izvrces moje reci i da pametujes. Tvoji saveti me ne interesuju.
Lepo sam mitao Matica za savet. Ne tebe.

Kako ne kontas?
Upravo to naterivanje cena zakupa i na vecito nas je i dovelo dovde da moramo da gledamo na svaki gram vazduha koji potrosimo.
Plesemo na ivici zileta zato sto smo takvi kakvi smo.
Soja nas je unistila, a da toga nismo ni svesni. Jedva cekam dan kad ce drzava uvesti obavezu pridrzavanja plodoreda i kad nece smeti da se seje soja 20 godina na istoj parceli. To je uvedeno u Hr i to je odlicna stvar jer ce ohladiti usijane glave. Zato je kod njih zakup oliko manji nego kod nas i zato je to kod njih sve drugacije nego kod nas.
Onda neces gledati da li potrosio 12, ili 12,2 l/kj kad ores jer ce to biti zanemarljivo i neces raditi na ivici egzistencije.
Kad bi neko u ovoj drzavi naterao sve ucesnike u poljoprivredi da podvuku crtu i vrate se na 0 ispao bi totalni haos.

@ Momosaric kolega, samo se vratatite na moj post 11529, gde sam lepo pitao Matica sta me interesovalo, dobio sam odgovor i toliko. Dalje citajte postove lepo, razmislite, pa onda donesite zakljucak.
Jednostavno meni ne treba obrtac za sada i nema potrebe da me neko ubedjuje da kupujem nesto za sta nemam para, ponavljam, pre bi kupio hektar zemlje nego trobrazni obrtac, cena ista. I treba pogledati zadnje dve stane, pa onda videti da li je svaki drugi post moj.

Meni je clan Bobo super lik i dajem mu punu podrsku za njegovo pisanje u ovoj temi. Orem sa IMT542/755 oko 3h godisnje i muka mi je od ravnjaka, da ima obrtac za moj traktor odmah bi kupio.

Ko ore 24 casa bolje mu je prevrtac jer kada pravi nove zamete ako je magla ili noc pakuje se i kuci dok prevrtac kada krene zavrsi kod medje kod komsije,a da ne pricamo kada se ore spic .

Ko ore 24 casa bolje mu je prevrtac jer kada pravi nove zamete ako je magla ili noc pakuje se i kuci dok prevrtac kada krene zavrsi kod medje kod komsije,a da ne pricamo kada se ore spic .
mi smo sve to odmah resavali, nije se zbog magle napustala parcela moras biti majsor i po magli. Upalim rusku navigaciju i eto...
Sa okretacem koji hvata vise od 120 cm po prohodu je brze nego sa ravnjakom. jer onda se tek primeti neko odmicanje u radu. to je moje neko misljenje. i verovatno je subjektivno. jer smo mi presli sa trobraznog ravnjaka na 4 glave vario okretac. A 70% je orano na maksimalan zahvat to je oko 205 cm.

Sent from my SM-G355HN using Tapatalk

За шпицеве ја закон обртач плуг. Имам једну такву њиву, пре смо се мучили да то изоремо ,те там' те 'вамо и никад да је урадиш. Сад се иста та њива изоре очас посла.

Te teorije kako JD troši puno nastaju usled poređenja sa traktorima pojedinih članova sa foruma koji pričaju kako im je potrošnja ravna zippo upaljačima... To su budalaštine i ne treba shvatati sve zdravo za gotovo.

ima clanova koji su i realno rekli potrosnju. ali nije ona svuda ista. dva ista traktora mogu razlicito da trose u zavisnosti od uslova i terena. imate ovde bar na forumu pisano ciji teren je laksi a ciji tezi.
@galicije83 kad bi dosao kod mene da probas komforno jednu glavu bi mogao ostaviti kuci da odmori. dok opet ja kod tebe bi mogao 5 vuci.

Радио сам ја у Кузмину, знам шта је тешка земља. А о потрошњи код мене нема лажи нити преваре. Увек сам са собом носио мерач, који је баждарен на по 10л. Када бих стигао на њиву забо би тај мерач у резеровар и видео колико нафте има у њему, када завршим орање на тој парцели, опет мерење. Знам површине својих њива и кад се то подели са укупном поторшњом добијао бих колико је трактор трошио по кј. Ове године је потрошња била ~9л/кј.

Написао си да си 70% њива орао са захватом од 205цм, па то ти је 5 глава, ако је плуг са захватом од 35цм. Ти би са плугом захвата 35цм код мене орао не са 5 већ са 6 глава glat. Јер овај мој не осети ове четири, а има 125кс.

a pricamo o nekih 20 km udaljenosti. cak i manje vazdusnom linijom. A nisam isao preko 7 km/h kod nas ovde. Nije jednostavno moglo. bilo je da ga mestimicno digne na 9. ali to je neki breg ili pesak.

I kod mene je ta potrošnja u oranju sa J.D ali po k.j.Bude i ispod 15 l po k.j ali samo u ekstra uslovima oranja kao što su bili prošle 2015 godine inače ne može manje.

Nazad
Vrh