Oranje

Jednom sam otvarao brazdu "školski" i nikad više, ali pazio da niko ne naiđe da mi se smeje :osmeh:
Niko to ne radi. Čoveče, uzorao bih pola jutra dok "pravilno" otvorim brazdu a razlike ispod neoranog i oranog nema!
U sustini je tako,mada sam ja proletos(2014),primetio nesto vise korova na sredini njive(slog).....

Evo ja sam primjetio , bar kod nas, da je red na skladu često i malo bolji od ostalih , a svi naoravaju brazdu do brazde bez tog pravilnog otvaranja . Ima tu jedna druga stvar : ovde kod nas se obavezno poznaje udolito gdje je bio razor prošle godine , ali kod svih , neko izorava razor ljepše , neko malo manje , svi se trude za poslije poravnaju što bolje . ali ipak se na jesen poznaje . Znači nikad se ne otvara razor po ravnom nego se naorava taj malo niži dio "nepravilno " pa na kraju ostane ravno . Tvrdim da je nemoguće zatvoriti razor da se kasnije ne poznaje gdje je bio.

Momo moguće je zatvoriti razor da se ne poznaje nakon prelaska setvospremača ali treba biti majstor.Ako iskopam slike obrazložiću tvrdnju a ako ne iskopam onda će biti friških slika na proleće.

Pa teoretski je nemoguće , ako zemlje fali na sredini , možeš da je svlačiš sa strana ali opet te strane moraju ostati malo niže , Može to da izgleda pred sjetvu idealno ali nakon prve veće kiše poznaje se , bar je tako u našoj zemlji . Ujesen kad se skine usjev i slegne zemlja kad pogledaš vidi se gdje je bio razor .

Evo npr neka je izgledalo ovako kao gore , kad se navuče zemlja mora da izgleda kao dole , kako drukčije .

razor_zpspaowvvok.png

MOMO, kako mi je sad zao sto nisam slikao covjeka koji radi zemlju uz glavni put. Doselio covjek iz Vojvodine i sadi dinje i lubenice i do prosle godine je orao vogelom ravnjakom 3 brazde. Mili moj, ljepseg oranja vidio u zivotu nisam, in napravi jarak i "vrati" ga u dva prohoda. Na proljece je najprije isao plitko gruberom (valjda nema tanjuracu) i onda po tome sjetvospremac. Bio bih ti u stanju dati 10 000€ ako nadjes gdje je bio razor kod njega. Nesto fantasticno.

Ja u pravilu ostavim jarak koliki god da je i nikad ga ne zaoravam. Na proljece podrljam sva oranja i pred pripreme za sjetvu uzmem malu tanjuracu, prednje ispravim, zadnje ukosim i dva prohoda po svakom jarku ali se i dalje pozna i ja zelim da se jarak pozna, bas zbog lakseg oranja u jesen, da znam gdje su mi slogovi i da odmah imam pravac u kojem cu ici jer nisu njive pravokutne neke su cak zaobljene pa ti hvataj pravac "na slijepo".

Kad se ore, jarak se pozna i kao i kod vas, naorem s jedne s druge strane i njiva bude ravna a nepoorani dio je dovoljno duboko da ne pravi probleme s nicanjem korova ili kojecega. Problem je otpoceti oranje na 100% ravnoj njivi a da se slog ne pozna ako ne radis skolsko otvaranje sloga.

Par slika zadnjih oranja prošle godine.

Imt 565 i Eberhardt 2x12", laganija zemlja, dubina oko 25cm.

Zatim, oranje sa IMT 539P i 755 plugom, visokim, visina je nekih 68 cm, postavljeni novi metalni deflektori i lepo zaorava kukuruz koji je jednom istanjuran, a berač je bio bez freze, dvoredni Bourgoin. Naravno, isto laganija zemlja, dubina oko 23 cm.

Ostalo nam je još oko 14 kj za izorati od ukupnih 50 kj, čim stigne veliki traktor sa popravka nastavljamo ako nam vreme dopusti.

Šanana lepo i kvalitetno oranje, koji veći traktor imate i koji plug je za njega namenjen?

Tako je, to je jedna od najtežih zemlji koju mi obrađujemo. U toj zemlji imt 565 nije mogao vuči 2x12" plug, a da bi to bilo kvalitetno uzorano. Uvjek je orana sa 565 i jednobrascem 16" da bi postigao dubinu 30 cm i kvalitetno zatrpao žetvene ostatke. U toj zemlji treba 40 ks po brazdi.
Od kako je kupljen Same, taman ima dovoljno snage za 2x16" plug da se kvalitetno, duboko uzore i zaore masa.

Momo moguće je zatvoriti razor da se ne poznaje nakon prelaska setvospremača ali treba biti majstor.Ako iskopam slike obrazložiću tvrdnju a ako ne iskopam onda će biti friških slika na proleće.
Rado bi ja video tvoje obrazlozenje, radi svojeg prosvetljenja. A sada moze za početak i bez videa, samo rečima. Da na proleće još bolje poravnam njive.

Procitaj moj komentar gore. Covjek koji se ovdje doselio iz Vojvodine nam vec godinama "vadi mast" svojim umjecem oranja. Dok je imao ravnjaka kod njega se nakon pripreme zemljista jarak nije poznao NIKAD, cak ni kad kisa pada pa da se razor brze ili sporije susi. Covjeku svaka cast i kapa do poda on je u mojim ocima VELEMAJSTOR oranja. sad s okretacem ista prica, samo sto brze bude gotov, oranje i dalje perfektno izgleda...

Sve se moze kad se hoce samo zivaca treba i volje za izlaskom iz traktora i zavrtaje top-link poluge pa kad rijesis jarke opet produzivaje poluge da uradis uvratine. On nije imao hidraulicnu polugu ali jeimao volje da se pati s obicnom polugom i vrijedilo je.

Maticu, moze li se tako odraditi sa trobraznim plugom bez tocka, posto ne volim da orem sa tockom. I kada bi kupio hidro topling. Ne bi mi trebao obrtac....

Nazad
Vrh