Šanana
Član
A kakve ima veze hidro top-link sa plugom okretačem??
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pa sta znaci nerentabilan? Previse ulaganja za nikakvu veliku korist... Vise gubis nego sto dobivas... Dakle, tvrdis da bi s okretacem vise gazio, da bi na tim "kratkim" njivama imao vecu potrosnju, da bi imao velike ovratine itd... Dakle NERENTABILNO. Nisam ja kriv ako ti ne znas sto neka rijec znaci.
Samo za primjer, kolega koji radi 120 jutara zemlje je u arendu uzeo 4 komada zemlje u susjednom selu. S JD 140-150ks i okretacem 4 brazde radi njivu koja je nepravilnog oblika i ima duljine stranica: 38m, 67m, 55m, 70m. Njiva poorana da se ne pozna ni jedan trag tocka traktora, nema oplazina i gazenja po tudjim njivama. Ako je njemu okretac 4 braze koji je sam dugacak preko 4m plus JD 6 cilindara koji ni sam po sebi nije kratak, jos ako na PH nosi teg... Sta vise da pricamo.
Tebi je puno manevriranja na njivi dugackoj 200+ m duljine... A mi u krugu 10km imamo u privatnom vlasnistvu takvih njiva da se na prste nabrojati moze. Ovdje je prosjek nekih 150m duljine, vecinom nepravilnih oblika pa ti vidi kako se i cime se ore.
Vrijedjaj se koliko hoces ali ti ni sam ne znas sta zelis i ne znas sta pricas. S moje tocke gledista si jako nerealan jer znam kako se i cime se zemlja moze kvalitetno i na vrijeme uraditi.
Ako netko radi 100 jutara zemlje i u oranju sa stedljivijim traktorom trosi 2l manje po jutru, to je na godisnjoj razini 200l goriva. To je totalno zanemariva stavka ako se u obzir uzme da ja radim s IMT-om starim kao ja a da ovaj radi u puno udobnijem traktoru koji se mal te ne ne kvari za razliku od mojih drljotina. Bure goriva na godinu dana u oranju ne znaci NISTA. Ne znam sto se svi hvataju za tu potrosnju, kao da ce ih bure nafte raskuciti. Ako je doslo do 200l nafte, bolje se prestanite baviti poljoprivredom...