Oranje

Nisi ga razumio dobro... Kaze ako uzme za ravnjaka hidraulicnu gornju polugu, nece mu trebati plug okretac, bit ce njiva ravna ako se nauci zatvarati jarke cim poore njivu.

Zanimljivo je u cjeloj prici sto stalno prica kako je okretac nerentabilan a sad pise da mu ne treba okretac ako se nauci pravilno zatvarati razore. Prije mu uopce nije okretac trebao a sad pogotovo otkako je pocela prica o "vracanju" jarka ;)

Nisam rekao da je nerantabilan. Nemoj da izmisljas.
Rekao sam da za moje parcele nije. Prosek duzine parcele mi je 220-230. To je mnogo manevra. Ovako sa ravnjakom samo picim u krug, ne idem u rikverc na uvratinama. Negk na kraju povucem tri puta po uvratini i gotova parcela.
Kupicu nekada neki obrtac, ako mi naleti povoljno ili neka zamena.
Imam dvobrazni obrtac i jos ga nisam probao....
Ja ne znam sta ti pametujes po svim temama, u sve se zivo razumes.
I u oranje, i u kombajniranje, pa aparati za varenje, brusilice, motorke.
Ti zi kao ona enciklopedija ,,1001 jedno pitanje, 1001 jedan odgovor"
Rekao sam vec, kupicu obrtac kada naleti povoljno ili kada nemam vise sta kupovati.
Kod mene hektar zemlje, 2000-2500e, pre cu kupiti taj hektar nego obrtac.

Manjeviću, meni se sve čini da bi tebi bilo najbolje, ako su ti većina parcela te dužine, da prođeš na no-till obradu.
Tamo nema šta da manevrišeš. samo seješ, prskaš i žanješ.

O tome razmisljam uveliko. Vec sam ove godine izgruberisao 4ha, nije orano, u razlicitim potezima atara. Ako je zarada po ha ista. Prelazima na takav nacin obrade.

To je moj plug. Ja ga prodajem, vec odavno, ali bezuspesno...
Na njega sam naleteo povoljno, pa kupio. Posle kupio veci traktor, pa nisam ni radio sa njim.

Pa sta znaci nerentabilan? Previse ulaganja za nikakvu veliku korist... Vise gubis nego sto dobivas... Dakle, tvrdis da bi s okretacem vise gazio, da bi na tim "kratkim" njivama imao vecu potrosnju, da bi imao velike ovratine itd... Dakle NERENTABILNO. Nisam ja kriv ako ti ne znas sto neka rijec znaci.

Samo za primjer, kolega koji radi 120 jutara zemlje je u arendu uzeo 4 komada zemlje u susjednom selu. S JD 140-150ks i okretacem 4 brazde radi njivu koja je nepravilnog oblika i ima duljine stranica: 38m, 67m, 55m, 70m. Njiva poorana da se ne pozna ni jedan trag tocka traktora, nema oplazina i gazenja po tudjim njivama. Ako je njemu okretac 4 braze koji je sam dugacak preko 4m plus JD 6 cilindara koji ni sam po sebi nije kratak, jos ako na PH nosi teg... Sta vise da pricamo.

Tebi je puno manevriranja na njivi dugackoj 200+ m duljine... A mi u krugu 10km imamo u privatnom vlasnistvu takvih njiva da se na prste nabrojati moze. Ovdje je prosjek nekih 150m duljine, vecinom nepravilnih oblika pa ti vidi kako se i cime se ore.

Vrijedjaj se koliko hoces ali ti ni sam ne znas sta zelis i ne znas sta pricas. S moje tocke gledista si jako nerealan jer znam kako se i cime se zemlja moze kvalitetno i na vrijeme uraditi.

Pa sta znaci nerentabilan? Previse ulaganja za nikakvu veliku korist... Vise gubis nego sto dobivas... Dakle, tvrdis da bi s okretacem vise gazio, da bi na tim "kratkim" njivama imao vecu potrosnju, da bi imao velike ovratine itd... Dakle NERENTABILNO. Nisam ja kriv ako ti ne znas sto neka rijec znaci.

Samo za primjer, kolega koji radi 120 jutara zemlje je u arendu uzeo 4 komada zemlje u susjednom selu. S JD 140-150ks i okretacem 4 brazde radi njivu koja je nepravilnog oblika i ima duljine stranica: 38m, 67m, 55m, 70m. Njiva poorana da se ne pozna ni jedan trag tocka traktora, nema oplazina i gazenja po tudjim njivama. Ako je njemu okretac 4 braze koji je sam dugacak preko 4m plus JD 6 cilindara koji ni sam po sebi nije kratak, jos ako na PH nosi teg... Sta vise da pricamo.

Tebi je puno manevriranja na njivi dugackoj 200+ m duljine... A mi u krugu 10km imamo u privatnom vlasnistvu takvih njiva da se na prste nabrojati moze. Ovdje je prosjek nekih 150m duljine, vecinom nepravilnih oblika pa ti vidi kako se i cime se ore.

Vrijedjaj se koliko hoces ali ti ni sam ne znas sta zelis i ne znas sta pricas. S moje tocke gledista si jako nerealan jer znam kako se i cime se zemlja moze kvalitetno i na vrijeme uraditi.

Kolega, koliko mu nafte potrosio taj jd

Ne trosi mu nista puno. Uz njega ima i deutza 120ks kojeg koristi samo za sjetvu s 3m kombinacijom i u transportu s 14t prikolicom. Samo kad zatreba u oranju ispomoc ide i deutz s trobraznim okretacem. Veciu teskih poslova obavlja s JD-om i uopce se na potrosnju ne zali. Kupio ga je polovnog s 12 000 radnih sati, uradio full remont mjenjaca i samo gaaaas.

Ja ne znam kakve su to fame da JD trosi kao mutav, da je rezervoar kao bunar. Ovdje dvojica imaju JD i ni jedan se na potrosnju ne zali. Njih par je u kombinatu kupovalo stare JD traktore pod staro zeljezo pa su s njima godinama radili a jedan i dan danas radi sa starim zglobasem 7020, 4755 i imao je zglobasa 4880 ali je iz njega motor ubacio u drugi 4755. Taj ne radi 100-tinjak jutara zemlje ali je jeftini nabavio te traktore tako da je svaki "zarobljen" sa svojim prikljuckom i ne rade godisnje puno sati.

Tako su i mene za Brenu plasili da trosi kao luda, da cu ja pozaliti dan kad sam ju kupio. Najveca potrosnja u jesenskom oranju mi je bila 12l po jutru sto meni uopce nje velika potrosnja...

Ako netko radi 100 jutara zemlje i u oranju sa stedljivijim traktorom trosi 2l manje po jutru, to je na godisnjoj razini 200l goriva. To je totalno zanemariva stavka ako se u obzir uzme da ja radim s IMT-om starim kao ja a da ovaj radi u puno udobnijem traktoru koji se mal te ne ne kvari za razliku od mojih drljotina. Bure goriva na godinu dana u oranju ne znaci NISTA. Ne znam sto se svi hvataju za tu potrosnju, kao da ce ih bure nafte raskuciti. Ako je doslo do 200l nafte, bolje se prestanite baviti poljoprivredom...

Sto se tice duzine oranja pa sve to ide u rok sluzbe negde krace negde duze al se uradi . Ako je poloprivreda jedna delatnost to dodje jos kao poslastica kada su uporedi rad ko privatnika gde ode koza sledja za male pare a radnik uvek ima "kecke pamet" . Kada covek dodje kuci posle radnog dana na tom mestu nezna gde muje prednjica a gde zadnjica . Nakon toga iskustva mu takva oranja dodju kao poslastica jer radi natanane i smisljeno a ne navrat nanos i ne dise mu niko iza vrata .

Ove god sam orao jutro i kusur dobrih par sati jer je em brdo em nepravilan oblik jer je komsiluk odcepio kako je mislio , nova parcela. a tako ce biti dok ne dodju geometri . Ovo mi je bilo uzitak da se uradi .

Ovdje je vecina njiva takva a kod nas vise nema komesacije u smislu "ukrupnjivanja zemljista" jer nitko meni ne moze oduzeti moju zemlju i dati mi neciju tudju bla, bla, bla... Takav je, navodno, zakon u EU. Ne razumijem se, ne znam.

Orem stvarno svakakvih njiva i u zakup uzimam njive jedne do drugih ako mogu i ako se njive ceono dodiruju, tu poprecnu medju smijem izoravati ali uzduzne medje se ne smiju dirati ni pod razno, jedino da kupim njivu do svoje, ali dok su obadvije u zakupu, nema izoravanja medje.

Ovo ako vec nemate, imat cete:

Evo vam pregled mojih i ocevih njiva. Svaki imamo svoje gospodarstvo pa na papiru svaki radi svoju zemlju al je sve zajednicko. Ima i zemlje koju ne mogu upisati u poticaj, ukupno, mozda 3 hektara, ne vise.

Dakle: udjite ovdje: http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-We...oni&map_x=500000&map_y=4925000&map_sc=3657142

U prozorcic MIBPG upisite: 216940 - moje njive ili 61491 za oceve njive... Bratov broj ne znam ali on ima 4 hektara na sebi. Drzenjem desne tipke na misu se pomicete po karti. Pricajte mi malo o usitnjenim parcelama i neimanju puta do istih...

kod vas je zanemarivo gorivo bobo kad ga dobijate dzabe a mi samo ed i to 135 dinara za litru pa normalno da vam nije problem 200 litara a bome ja bi za tih 200 300 e na godisnjem nivou ipak vise voleo da jedem i pijem nego da ih saspem u rezervar

Nisi ti citao sto ja pisem...

Dzabe sto ja orem s 12l na jutro a kolega s JD nek trosi i 14l al s 4 glave nema tu potrosnju al nek ima... Ja vise dam na popravljanje mojih strojeva u godinu dana nego sto zaradim u razlici u gorivu... Mili moj na 20 jutara bure goriva igra ulogu, na 120 jutara bure goriva je ZANEMARIVO. Pa ja na 70 jutara ne gledam potrosnju ni jednog stroja, to mi je zadnje na pameti.

Primjer sam samo dao na 100 jutara zemlje, ako nekoga tko radi toliku povrsinu 300€ izvlaci iz gubitka, o cemu mi pricamo? Zapitaj se samo kolike arende placate u Vojvidini a meni pricate o stedljivim traktorima i ustedi na gorivu...

Da nam ga daju dzabe, to se bas ine bih slozio...

Ako netko radi 100 jutara zemlje i u oranju sa stedljivijim traktorom trosi 2l manje po jutru, to je na godisnjoj razini 200l goriva. To je totalno zanemariva stavka ako se u obzir uzme da ja radim s IMT-om starim kao ja a da ovaj radi u puno udobnijem traktoru koji se mal te ne ne kvari za razliku od mojih drljotina. Bure goriva na godinu dana u oranju ne znaci NISTA. Ne znam sto se svi hvataju za tu potrosnju, kao da ce ih bure nafte raskuciti. Ako je doslo do 200l nafte, bolje se prestanite baviti poljoprivredom...

Bobo, svaka čast. Al ovu glupost nemogu vjerovati da si to ti napisao.
A šta je sa ostalim operacijama ? Taj traktor samo ore i ništa drugo ne radi dok drugi traktor radi neke drugo poslove zato što manje troši ?

bobo sve sam ja citao i sve to stoji ali. dzaba sto vam je arenda 50e i sto imate poticaj kad opet kazete da vam se ne isplati.. nije mi jasno gde vam je razlika u samo od poticaja do arende a ne sve sto rodi.. i sta ako placamo tolike arende mi se bar trudimo da to rodi i bude poradjeno do poslednjeg kvadratnog centimetra... ja da imam uslove ko moj ujak kod vas i vi svi ja bi placao arendu 300e po jutru i opet bi vise zaradio nego ovde.. nego je kod vas problem kad naucis na lepo na losije se teze ide. i sta sad hoces da kazes da ako si gazda 300e treba baciti iako imas priliku da ti ostanu u dzepu.. pravi gazda ce uvek cuvati bez obzira koliko mu to znaci i koliki je to deo zarade na bruto nivou.

Nazad
Vrh