Oranje

Mislio sam da drugi prohod ide drugačije , da se desni točak spušta u otvoreni kanal prvog prohoda , a ne da se u drugom prohodu "opkorači" prvi prohod ?

@MOMOSARIC Poenta je da se prvo napravi razor, koji se u trecem i cetvrtom prohodu zatrpava. Tako nema neprevrnutog zemljista. Mada, moj deda je ceo zivot samo naslanjao ,,slozne'' brazde jednu na drugu i tako ostavljao u sredini nepoorano, a nikada se nije dala primetiti neka razlika u vitalnosti biljaka u tom delu.
Ako bi desni tocak isao u kanal, dobio bi se breg.

Nikada nisam skolski zapocinjao oranje na slog. Samo prislonim brazdu do brazde da bude ravno (za razliku od vecine koji nabace jednu na drugu pa se slog bas poznaje kao uzvisenje). Takodje nikad nisam primetio neku razliku u razvoju biljke i u prinosu.

Momo kod dvobraznih ide tako dok kod trobraznih obično ide u razor desni točak gledano od napred ali to zavisi i od radnog zahvata pluga.

Zato dogodine kad treba da razorete taj nabačeni deo oće traktor da rikne od muke.

Ne ostaje. U trecem prohodu prva glava podilazi ispod brazde koju je iz razora prevrnula u neorano opet prva pluzna glava u drugom prohodu. Znaci, Prva brazda iz prvog ,,povratka'' se ponovo prevrce u drugom ,,odlasku'' s tim sto dobija preko jos zemlje koja je zahvacena podilazenjem. Upravo zato se ipak poznaje vrlo mali breg.

Prnjavor ako sa desnim uđeš u razor onda dvobrazni plug neće uhvatiti celu širinu i ostaće traka neprorana , ovaj sa snimka je trebao još malo da priđe desnim točom razoru da bi i druga glava hvatala nepoorani deo.

Ljudi, da je sisao u kanal desnim tockom dobio bi breg. Mogao je samo jos vrlo malo desno, i to je to.

Obrtaci jesu zakon, ali u mom kraju ima 5-6 obrtaca, ostalo su ravnjaci, znaci, itekako su zivot. I sam imam dva ravnjaka, od kojih je jedan potomak pluga koji koristi cikica sa snimka, tako da me ovo vrlo interesuje, a verujem, jos ponekog clana foruma. :ppozdrav:

Nikada nisam skolski zapocinjao oranje na slog. Samo prislonim brazdu do brazde da bude ravno (za razliku od vecine koji nabace jednu na drugu pa se slog bas poznaje kao uzvisenje). Takodje nikad nisam primetio neku razliku u razvoju biljke i u prinosu.
identicno radim. identicni rezultati i na sredini i na kraju njive.

Jednom sam otvarao brazdu "školski" i nikad više, ali pazio da niko ne naiđe da mi se smeje :osmeh:
Niko to ne radi. Čoveče, uzorao bih pola jutra dok "pravilno" otvorim brazdu a razlike ispod neoranog i oranog nema!

Jeste, mereno od oketa :osmeh: u bunkeru berača.
Jedan krug pun bunker i na sredini i prema međi. Samo prvi prohod do komšija malo falio da bude pun. Ali do međe bilo uzorano, nije samo nabacano....

Nazad
Vrh