Oranje

Imt neće, ali plugovi malo razvikanijih imena hoće zaorat cijelu stabljiku. Naravno nemaju svi takav plug i traktor, oću samo reć da ima plugova koji mogu zaorat...

Pojedini naucili za sta sluzi rucka na plugu pa sad misle da znaju sve.
Orem ja njivu najbolju prva klasa zemlja uvek se rasipa zuta zemlja i mozes sa rakovicom u prvu brzu na 35cm dubine mozes u trecu sporu kako volis traktor ne oseca plug, svako stelovanje na plugu se oseti u milimetar, dal razvio toplink dal ga zavio ili malo pomerio rucicu napred ili nazad ma sve se vidi u milimetar i posle odem u njivu gde je zemlja kao kod Zeljka plug te levo te desno te ode na 25cm u dubinu te ode na gore ore 5cm kako god da sam promenio stelovanje sve je bilo skoro isto i na kraju se pomirio sa tim da poorem tako jedan hektar i potrosim 45litra loz ulja i da se pomirim sa tim da jednostavno ne moze biti tako lepo slozeno i da ne moze da se tako lako ore kao ova prethodna njiva.
Zeljko pozdrav iz komsiluka i za te uslove odlican posao.
Lepo si objasnio,nema tu sta da se doda vise za svaku rec potpisujem.

Imt neće, ali plugovi malo razvikanijih imena hoće zaorat cijelu stabljiku. Naravno nemaju svi takav plug i traktor, oću samo reć da ima plugova koji mogu zaorat...

Kolega moj... Jos si mlad, naucit ces.

Zaoravali smo u selu svi kukuruzovinu poslije rucno branih kukuruza sa imt 755 plugom i to BEZ GRESKE. Jednobrazni nije imao nitko a nitko nije imao veci traktor od 539 dok moj ujak 2000 i neke nije kupio 558. U cjelom selu nema malcer, imam ja onaj roto-malcer al za velike povrsine pusiona a kukuruzovina koja stoji uspravno se ne moze popaliti samo tako.

Godinama smo radili tako, pojedinci jos uvijek i rade.

Zao mi je sto nisam slikao ni jednom oranje, valjda ce biti prilike ako se sjetim, moram provrsljati po starim slikama, mozda naletim na koju pa postavim.

Kolega "landini" je uvidio ono o cemu pricam a svi navalili na prinose koje ni u jednom trenu nisam spominjao. Kad se o oranju radi svi od jednom imaju najtezu zemlju na svijetu i misle da nitko nema takve zemlje a meni se sprdate sto na plugovima imam tocak jer u duzi od 200m imam tri razlicita tipa zemlje i plug malo gore-malo dolje koliko je otpor u oranju promjenjiv. Znam ja vrlo dobro sta je teska zemlja koja se lijepi za daske, ne bojte se nisam je ni ja postedjen kao ni brda

Vidis i sam nista ne fali,plugovi su savrseno nastelovani bolje nemoze u toj zemlji, dublje nece,obadve brazde su iste nije preskocen ni jedan milimetar sto se mene tice zadovoljan sam kako sam uradio imajuci u vidu ekstremno tesku zemlju i traktor imt 533 a plugovi 756 znaci sve je bilo otezano ali znam da bi svaki traktor ispod 80ks imao problem da odradi kako valja.kada bih imao cime uradio bih bolje ali ovde je problem sto neki ljudi znaju mnogo bolje i oni bi to uradili kvalitetnije u istim uslovima. mislim da svi znamo kako izgleda dobro oranje.

Што би мој добар друг из Врање рекао: Да бијемо пилишторе, на таначке мониторе:osmeh:..Или ти ако имаш таначки монтитор није проблем да се окрене на страну....

Bolje ide zaoravanje cele stabljike nego tarupirane ako ima vise mase. Pricam o IMT 757.20 sa deflektorima. Jedan deo je rucno obran i samo sam pazio da druga brazda odseca tik do reda. U sledecem prohodu prva brazda sve zaore, bukvalno se nista ne vidi na povrsini.

Inace prilicno sam misljenja da savrseno zaoravanje nije ni potrebno. Bitna je aeracija zemljista koja se dobija oranjem. Naravno nije sustina ni previse mase na povrsini onda imate problem sa setvospremacem jer pocne da gura masu ili prilikom spartanja sledeceg useva.

Ko zna kako su se iskrivili ti snimci prilikom uploaduvanja . Jeste Montoya jeste izradjen ali motor i dalje kao casa a ostalo keekekk igranka bez granica . Menjac birac itd jos je drugar stavio neku pumpu da mucka ulje u menjacu da dize sa donjeg dela i stalno poliva odozdo i nista nije pomoglo . Nije placen nesto mnogo odradjuje ogroman posao ali ima stalno majstorisanja oko njega nikad nije covek miran i da kaze ovo sam resio .

Ko zna kako su se iskrivili ti snimci prilikom uploaduvanja . Jeste Montoya jeste izradjen ali motor i dalje kao casa a ostalo keekekk igranka bez granica . Menjac birac itd jos je drugar stavio neku pumpu da mucka ulje u menjacu da dize sa donjeg dela i stalno poliva odozdo i nista nije pomoglo . Nije placen nesto mnogo odradjuje ogroman posao ali ima stalno majstorisanja oko njega nikad nije covek miran i da kaze ovo sam resio .

Izgleda da je takav svaki IMT od 5100 na više...

@ Zarkovmali Koliko ti zemlje radis, pa si tek sada orao? Kakva je potrosnja na Johndeer-u?

Jel sam napisao 50 hektara kada smo bili u N.S.:osmeh:
Racunacu sutra koja je potrosnja vodio sam malo evidenciju.
Nikola ide solidno zadovoljan sam sa ucinkom.:ppozdrav:

Nazad
Vrh