Oranje

Generalno pravilo za krompir je da voli rastresita,duboka,plodna,strukturna i ocedna zemljista,koliko mu je bitna obrada govori to da se najcesce sadi u bankove kako bi se formiralo sto vise tog rastresitog sloja. Koren ce formirati u zemljistu nepovoljne strukture,a krtolu malo teze,a i ako je formira ne donosi dovoljno prinosa.

Ja vam pricam za Engleze koji su na krumpiru izgradili carstvo... Oni ni za repu ne idu dublje od 25cm a imaju rekordne prinose a zemlja im i nije neka kvaliteta s tim sto im malo malo pada kisa pa se danas ore i sutra sije, nema tamo nekog dobokog oranja pa da to zima "slomi" taj luksuz imamo mi na kopnu, oni bas i ne.

U krumpir se ne razumijem i to je tocno ali gajimo ga u basci za 3 kucanstva i ne dobiva nikakvu posebnu njegu od nas. poorem zemlju u jesen, prezimi, prodjem rotodrljacom, dodje kolega s masinom, poturamo krumpir u zemlju, kasnije ga jednom ogrnemo i to je TO... Krumpira kao u prici nikakvom posebnom tehnikom.

"Garavi" ovdje masovno gaje krumpire i prodaju ih po gradovima. da vidite u kakve njive i kakvu pripremu se to sije i radi, krstili bi se i lijevom i desnom. Kad dodje rabota da kupi, krumpira puno dvoriste, ne znaju kud da se okrenu od vreca... Siju ga godinama i od toga jako lijepo zive. Da se moze bolje- MOZE ali koliko moze duboko orati 755.20 plug u ledini koja nije radjena npr. 4 godine?

I ja sam prije patio od oranja do grede i vidio sam da apsolutno nema smisla. da imam gruber, za probu bih radio samo s njim par parcela da vidimo sta ce reci a ako se pokaze dobro, radio bih sve vise s njim a plug polako izbacivao. Pratim neke amere na youtube-u i tamo je cizel plug alfa i omega za neko normalno ratarenje. plug kao plug imaju svi ali ga u vecini slucajeva jaaaako rijetko koriste. A i kad idu u oranje, to je sve nesto relativno plitko, toliko da se okrene zemlja.

Kod ranog oranja ili uopste oranja na prolece je pravilo da se danas ore a juce sprema . Sto ce reci sto se pre sprema nakon oranja to bolje nekada je dosta i jedan dan da je oranje na suncu ili vetru da bude kamen da mu ne mos nista . Inace barem kod nas se ora lakse nego u jesen al onda oma spremaj sej i odmah valjaj inace ode mast u propast .

Par slika oranja od ove jeseni.

Zaoravanje kukuružnjaka.

29m8tjq.jpg

Oranje ispodrivanog strnjaka.

2mxpreo.jpg

Zaoravanje izmalčirane uljane repice za zelenu gnojidbu. Tu će ić repa.

15gf4pd.jpg

Nekoliko o dubini oranja sto sam cuo.

Dosao mladi polj. sa novim traktorom i ore do grede, prolazi matori deda i kaze: " sinko sta radis , bog ti je gore a ne dolje"(sile prirode imaju veci uticaj na urod nego covjek).

Druga kaze, "vaznije je duboko gnojiti(obilno) nego duboko orati".

Loš je snimak al se lepo ore MTZ 820 i IMT 756
[video]https://youtu.be/Kxk4Yo_WsEU[/video]

Nazad
Vrh