Oranje

I ja poceo danas komusu zaoravati ,metnio sam jedan onaj tanjir na drugu brazdu(757 je u pitanju) ne mogu verovati kako dobra stvar u odnosu na proslu god. nebo i zemlja, nije tanjirano,a zanimljivo da kad prvi nakupi komusu i propusti ka drugoj brazdi dolazi na tanji a posto se ovaj rotira on lepo tu masu razbaca i nema zagusenja a ni velike gomile zaorane komuse.:osmeh:

Ako seješ uvratine popreko zbog gubitaka pri kombajniranju, zar nemaš isto gubitke od gaženja prilikom prskanja i špartanja
Ja takođe uzorem malo dublje uvratine ali svake godine na drugu stranu nabacujem pa nema nagiba

Baš naprotiv , tako radim da bi bili manji gubici u prskanju (špartanje uglavnom i ne radim ali isti slučaj ) . Uvratine široke kolko hvata prskalica , približno (16 reda=11.2 m ) , na kraju se uradi prohod prskalicom porijeko na uvratini , a gaženje prilikom okretanja bolje da se dešava u unutrašnjosti nego na vanjskim redovima gdje može i veći sklop da bude dobar , a kamoli da se gaze vanjski redovi , to je šteta.

Kod mene uglavnom ima put pored njive pa okrećemo sa prskalicom i špartačem na putu
mislio sam da govoriš o gubitku pri vršaju kukuruza popreko... da je manji kad seješ uvrtine a gaziš u njivi

Gde je los put 3 x 6 redi posejem, gde je dobar put 6 ili 12 redi, a gde nema puta posejem 4 x 6 redi ovratine. To sto izgazim sa fergusonom i 440l prskalicom je smesno. A kad je mali kukuruz oporavi se to sto je izgazeno. Recimo kad prskam matonom u 2-3 lista idem i flekujem njivu i prelazim iz reda u red sa prskalicom bez gledanja kukuruza. Sve je lakse, prvo se kombajnom skinu ovratine i onda se napravi mesta i za okrenuti prikolicu i za kombajn.

Laka je ta zemlja kolko vidim po slikama,tu traktor proklizava najvise zbog zelene mase ispod tockova,a i rus nema bas neku tezinu.Takvu zemlju imamo mi ovde u selu,kod nas skoro svi vuku trobrazne plugove sa 820.

Da to za kombajn je super,samo sam mislio da se to više izgazi unutar redova...
pogotovu ako bi špartao sa dvorednim špartačem :osmeh:
Što se tiče uzglavnica ja ih izbegavam, najviše zbog špartanja. Špartam sa 558 i šestoredni špartač a imt ima malu visinu dizanja pa kad okrećem špartač sve izlomi... Izvinjavam se za off...

Исти је случај и код мене, ферџа вуче четворедни шпартач и само где су слепе бразде ту радимо узглавнице, где је пут не...

Кол'ко је тежак 820? Ја бих рекао око 4т јер није лакши од 578/577 дуплака ни под разно, може бити само тежи од њих.

Мало вам је 4 тоне, па онда купите неки трактор од 125кс, али ће вам и ту бити мало његових 5+ тона, а колико сам видео из многих коментара, увек фали тежина, снага или нешто треће. Ниакд да будемо задовољни...Тражимо длаке у јајету...

Da neprlјamo veliki traktor malo da isplјamo rusa.. :) Novih 8 lanaca poorano јuce i kraј za 2015 godinu...
69jogm.jpg
[/IMG]
io0jsx.jpg
[/IMG]

Ovako nesto slicno sam video kod coveka u Kuli na plug namontirao neku uvajznu i na nju navario ovako nozeve izgleda kao cesalj ali nikada nisam video to u radu,a verovatno se dobro pokazalo jer plug mu stoji pred kucom i nikada nisam video da je skidao taj "cesalj"!

Danas me prijatelj zvao da mu izorem 30 ari ledine. To je livada poslednjih 20-30 godina. Ferguson nije mogao nikako pa pozvao mene. Nije mi bilo svejedno, ali se ispostavilo da se izoralo odlicno. Ja prezadovoljan. Dubina u proseku oko 25-27cm. Islo je negde i 30cm ali mora prvom brzom da se ide umesto drugom + konstantna blokada pa to i nije neki posao.
Evo par slicica a evo i videa. Iskoristio sam vlasnika njive da snimi kako je islo. Izoralo se za 2 sata i potrosio sam tacno 10 litra gasnog ulja.

Kombinacija zetor 5711 sa 55hp i plug IMT 756.25 tj imt sa kverneland glavama.

Bolje da ste to ostavili za direktnu setvu. Vidi se iz prilozenog da zemljiste ima sasvim zadovoljavajucu strukturu.

Kakvu direktnu setvu? No till? Verovatno si mislio da se izore pred setvu. To je rizik jer se ne zna kakva ce zima da bude i koliko ce zemljiste da slegne. Planirano je da se ovde seje krompir.

Moze tu ona mehanicka oltova samo tako da poseje, pa jos ako je dvoredna i dva "derana" od po 100 kg stavis na nju, ima u beton da poseje. Predpostavljam da ce na tu parcelu ici kukuruz.

Nazad
Vrh