Vidim da se otvori velika rasprava a oranje se izgleda nikome ne svidja osim meni samom
. Na pocetku snimka, iznad njive koju sam orao, je takodje njiva od 30 ari od istog vlasnika gde se gaji soja u monokulturi nekih 10 godina. Da nije ovog zbuna, sve bih lepo spojio da bude isto oranje tj van zbuna sam spajao brazde i to se lepo vidi. Ova njiva je blizu recice, i vazi za zemlju koja se lakse obradjuje. Ove brazde ce mraz tako dobro da pojede, da ce na prolece moci da se samo drljacom prodje pre setve i gotovo. Ovde sam ja, sa generalno ne tako jakim traktorom od svega 55hp mogao da postignem prosecnu dubinu od 25cm, i to ovde na ledini.
U istom selu, kada sam razbijao moju ledinu posle vadjenja sljiva
(doduse, sa tudjim plugom, bez stelovanja istog a i imao sam malo iskustva u oranju), nisam mogao dublje od 15-18cm, pa opet na prolece nisi mogao njivu da prepoznas kako se te velike brazde krune obzirom da ih je mraz pojeo i posle drljace, setve i valjanja, njiva posta kao pista za avione.
Evo snimka kada sam orao moju ledinu, i jedna slika.
Na ovom snimku cete sa
desne strane videti tj na 2:37 jednu njivu koja je do mene i ona je 18 ari i nju sam kupio na prolece i iskrcio, i
polovinom marta izorao jednobraznim plugom, opet sa nekim prosekom od 20cm. I sta se onda desilo? Obzirom da nije bilo mraza jer je bilo prolece, nisam sa mojim traktorom ni sa tanjiracom mogao da udjem ni da se provozam njivom, vec sam morao da platim jednog case-a od 120hp da istanjira teskom tanjiracom, pa sam tek onda ja mojom tanjiracom morao da udjem.
Evo slike te kupljene njive, a sa leve strane i pravo se vidi njiva koja je vec moja i koja je orana na ovom gore snimku.
Znaci, ne moze u ledinu da se seje apsolutno nista na ovakvoj zemlji, a bez teske mehanizacije i bez isusivanja zemlje i gledanja u pasulj da li ce pasti kisa, ne moze se ni zemlja na prolece obradjivati. Na ovim slikama, i posle sejanja grahorice, graska i ovsa, mesec dana sam cekao da nikne jer sam prolecnom obradom zemlju skroz isusio, a kise nije bilo.
Stara i dobra poslovica za moje krajeve: bolje je zimsko riljanje, nego prolecno oranje.