Oranje

Kakvu direktnu setvu? No till? Verovatno si mislio da se izore pred setvu. To je rizik jer se ne zna kakva ce zima da bude i koliko ce zemljiste da slegne. Planirano je da se ovde seje krompir.

Paorpaor, sve ti pise gore. A i da je kukuruz, zar zbilja mislis da bi se ovdje mogao posijati kukuruz direktno bez obrade s OLT mehanickom sijacicom i nekim manjim traktorom? Mozda i moze ali na ovako malim parcelama nema smisla "patiti se" na taj nacin. poores fino, uzivas, na proljece podrljas, bacis gnojivo, zatanjuras ga ili sjetvospremacem predjes ovisno kako se izmrzlo i sijes kao covjek.

Nama s malo zemlje na usitnjenim parcelama bi se zivot pretvorio u dosadu da radimo NO-TILL... Pa oranje i tanjuranje su mi najbolji i najzanimljiviji poslovi na zemlji, pa kultiviranje... Nije bitno na 30 ari oces li usparati 10-20€ na obicnoj ili reduciranoj obradi. Ovako se na "stari nacin" makar covjek ima cime zabavljati tokom cijele godine ;)

Kazi prijatelju da i žicar voli ledinu

Zavisi od terena do terena. Ja sam prosle godina malcirao jednu njivu od pola jutra narasle neke vrbe debele kao mala staklena flasa coca-cole. Jedva se nekako pooralo i plitko i nikako, katastrofa. potanjurao sam to, bacio malo gojiva i kad smo pokupili povrsinske zile presao rotodrljacom preko toga, posijao kukuruz. S obzirom na uradjene povrsine koje se rade kako treba i kakav je tamo bio kukuruz, ovo je bila fantazija.

Druge dvije njive su seljaci koristili kao prilazni put sumi zadnjih 6-7 godina. bagerom sam isao cupati bagremove sto su narasli na te dvije njive, pogurao u sumu svo granje i isto tako jedva poorao, gdje su putevi bili plug uopce nije ulazio u zemlju. Takodjer kukuruz imao i bio je dobar...

Kod mene zicnjak napada ako sijes dvije godine za redom na istoj njivi i to je gotovo pa 100% sigurno.

A oranje za krumpir i dubina... Englezi za krumpir oru 8-10" sto znaci do 25cm i nema brige. Kod njih ima jako puno krumpira i nikad problema s ovakvom obradom.

Zavisi od terena do terena. Ja sam prosle godina malcirao jednu njivu od pola jutra narasle neke vrbe debele kao mala staklena flasa coca-cole. Jedva se nekako pooralo i plitko i nikako, katastrofa. potanjurao sam to, bacio malo gojiva i kad smo pokupili povrsinske zile presao rotodrljacom preko toga, posijao kukuruz. S obzirom na uradjene povrsine koje se rade kako treba i kakav je tamo bio kukuruz, ovo je bila fantazija.

Druge dvije njive su seljaci koristili kao prilazni put sumi zadnjih 6-7 godina. bagerom sam isao cupati bagremove sto su narasli na te dvije njive, pogurao u sumu svo granje i isto tako jedva poorao, gdje su putevi bili plug uopce nije ulazio u zemlju. Takodjer kukuruz imao i bio je dobar...

Kod mene zicnjak napada ako sijes dvije godine za redom na istoj njivi i to je gotovo pa 100% sigurno.

A oranje za krumpir i dubina... Englezi za krumpir oru 8-10" sto znaci do 25cm i nema brige. Kod njih ima jako puno krumpira i nikad problema s ovakvom obradom.

Da se profesionalno bavis krompirom i da od krompira zivis sad bi reko da je neko glup sto je ovako nesto napisao, ali nema veze.

Evo sta se radi prvo pa onda sledi setva.
[video]https://youtu.be/2rhfL86688E[/video]

Evo i setve i dubina je bas dobra tako da 25cm ne pije vodu nikako:
[video]https://youtu.be/DLdNmibshPI[/video]

Za krompir se ore i preorava zemlja, prolazi se rotodrljacom ili sa traktorskom frezom dva ili tri puta da bi se dobila sto sitnija zemlja jer se naravno krtole koje se nalaze u zemlji najbolje i najpravilnije razvijaju.

Paorpaor rece Ameri ne oru za kukuruz,Bobo kaze englezi ne oru dublje od 25cm za krompir...a mi u zemlji Srbiji. :ppozdrav:
Nisam ja rekao da Ameri ne oru za kukuruz. Oni samo imaju drugaciji nacin obrade, a medju tome i da ne oru. Oru i oni, ali mnogo manje nego u Evropi (kod nas). No nije to ni bitno, nego ja sam hteo da predlozim da se ta livada ne ore jer mislim da nece biti nekog posebnog efekta posto nisam primetio da je bacen stajnjak, ili npk djubrivo pa da treba zaorati.
Ovde bi bilo zanimljivo isprobati i jednu i drugu tehnologiju sobzirom da parcela nije dugo orana. Sigurno je zemljiste dobro prozeto zilicama i kanalima glista, i zato mislim da se oranjem nije nista dobilo da je u pitanju bio kukuruz. Posto je u pitanju krompir, a ja sam to prevideo, onda je to druga stvar jer ne verujem da u Srbiji ima toliko mocna masina koja ce krompir posejati direktno.

Ovde direktna setva kukuruza u neoranom je nemoguca misija. Teske su to zemlje, pogotovu dugogodisnje ledine.

Pri direktnoj setvi u onakvu ledinu, npr kukuruza, kako se posle odbraniti od trave??? Kod mene u Sumadiji nema sta nema od trava u takvim dugogodisnjim ledinama. I druga stvar, npr oltova sejalica moze prilicno duboko da poseje, pogotovo pod opterecenjem, ali sta bi tu zatrpalo seme? I kako bi se tu koren razvijao, uglavnom je to jako zbijeno zemljiste... kad god sam orao ledine, to su od brazda takvi kajisevi bili da se brazda, sto bi se reklo, mogla vezati sajlom i izvuci iz njive...

Treba ovde dobrih mrazeva da se dovede u red za prolecnu setvu.
Teske su to zemlje za obradu.

Da se profesionalno bavis krompirom i da od krompira zivis sad bi reko da je neko glup sto je ovako nesto napisao, ali nema veze.

Evo sta se radi prvo pa onda sledi setva.
[video]https://youtu.be/2rhfL86688E[/video]

Evo i setve i dubina je bas dobra tako da 25cm ne pije vodu nikako:
[video]https://youtu.be/DLdNmibshPI[/video]

Za krompir se ore i preorava zemlja, prolazi se rotodrljacom ili sa traktorskom frezom dva ili tri puta da bi se dobila sto sitnija zemlja jer se naravno krtole koje se nalaze u zemlji najbolje i najpravilnije razvijaju.

Da li si ti pogledao te linkove sta oni rade?

Prva faza pravi bankove, samo nagrce zemlju na bankove. Druga faza sadi na te iste bankove ili kako se to zove, znaci nije ni orano , pitanje da li te nagrnute zemlje ima i 10-tak cm.

grabik@ Naravno da jesam vise puta, ovo sam naso na brzinu klipove, ali sama priprema zemlje za krompir zahteva dublje oranje od tih tricavih 25cm i nekoliko prohoda frezom i rotodrljacom pa onda pravljenje bankova i setva.
Ima tu jos i sejanje zemlje i odbacivanje grudvi sa vadilicama. Sto se ore za repu na 40cm uglavnom nije mi onda jasno sve to./
Ja sam do prosle godine se ozbiljno bavio proizvodnjom krompira mislim ne na nekim prevelikim povrsinama(do 1ha) ali za prodaju na pijaci i kolicini za nekih godinu dana tako da sam se nagledao kako ljudi rade i u okolini Guce gde se ozbiljno bave proizvodnjom , a i ja sam iz dugogodisnjeg rada video sta je najbolje, a to je sto dublje oranje i sto dublja kultivacija pre setve i prinos je zagarantovan, a pre svega normalno razvijanje krtola.

Kod mene krompir najbolje uspeva na zemlji koju mi zovemo "vlasa" zemlja, stariji kazu planinska zemlja. Ona je jako rastresita i ima je samo na visim terenima. Ona moze da se ore koliko god plug moze da ide u zemlju. Takva joj je struktura. Ako krompiru takvo zemljiste odgovara, onda ima logike da mu odgovara sto veca dubina oranja. Ovo cisto navodim kao primer koji sam zapazio, ne razumem se mnogo u krompir.. :)

Kod mene krompir najbolje uspeva na zemlji koju mi zovemo "vlasa" zemlja, stariji kazu planinska zemlja. Ona je jako rastresita i ima je samo na visim terenima. Ona moze da se ore koliko god plug moze da ide u zemlju. Takva joj je struktura. Ako krompiru takvo zemljiste odgovara, onda ima logike da mu odgovara sto veca dubina oranja. Ovo cisto navodim kao primer koji sam zapazio, ne razumem se mnogo u krompir.. :)

To su i mene ucili, ako je zemlja neodgovarajuca za krompir mozes duboko i 1m orati, ne pomaze, takodje ne trpi monokulturu.

Vidim da se otvori velika rasprava a oranje se izgleda nikome ne svidja osim meni samom :osmeh:. Na pocetku snimka, iznad njive koju sam orao, je takodje njiva od 30 ari od istog vlasnika gde se gaji soja u monokulturi nekih 10 godina. Da nije ovog zbuna, sve bih lepo spojio da bude isto oranje tj van zbuna sam spajao brazde i to se lepo vidi. Ova njiva je blizu recice, i vazi za zemlju koja se lakse obradjuje. Ove brazde ce mraz tako dobro da pojede, da ce na prolece moci da se samo drljacom prodje pre setve i gotovo. Ovde sam ja, sa generalno ne tako jakim traktorom od svega 55hp mogao da postignem prosecnu dubinu od 25cm, i to ovde na ledini.

U istom selu, kada sam razbijao moju ledinu posle vadjenja sljiva (doduse, sa tudjim plugom, bez stelovanja istog a i imao sam malo iskustva u oranju), nisam mogao dublje od 15-18cm, pa opet na prolece nisi mogao njivu da prepoznas kako se te velike brazde krune obzirom da ih je mraz pojeo i posle drljace, setve i valjanja, njiva posta kao pista za avione.

Evo snimka kada sam orao moju ledinu, i jedna slika.

Na ovom snimku cete sa desne strane videti tj na 2:37 jednu njivu koja je do mene i ona je 18 ari i nju sam kupio na prolece i iskrcio, i polovinom marta izorao jednobraznim plugom, opet sa nekim prosekom od 20cm. I sta se onda desilo? Obzirom da nije bilo mraza jer je bilo prolece, nisam sa mojim traktorom ni sa tanjiracom mogao da udjem ni da se provozam njivom, vec sam morao da platim jednog case-a od 120hp da istanjira teskom tanjiracom, pa sam tek onda ja mojom tanjiracom morao da udjem.
Evo slike te kupljene njive, a sa leve strane i pravo se vidi njiva koja je vec moja i koja je orana na ovom gore snimku.

Znaci, ne moze u ledinu da se seje apsolutno nista na ovakvoj zemlji, a bez teske mehanizacije i bez isusivanja zemlje i gledanja u pasulj da li ce pasti kisa, ne moze se ni zemlja na prolece obradjivati. Na ovim slikama, i posle sejanja grahorice, graska i ovsa, mesec dana sam cekao da nikne jer sam prolecnom obradom zemlju skroz isusio, a kise nije bilo.
Stara i dobra poslovica za moje krajeve: bolje je zimsko riljanje, nego prolecno oranje.

Nazad
Vrh