Oranje

Zaoranj stajnjak, plug zavrsio karijeru u 2015toj :))
attachment.php

attachment.php

Okretanje nam traje 15 sekundi duže nego sam,a razore nemamo na njivama, nit kanimo pravit, table riješimo zajedno..

Šire ovratine su inače dobre i kad se ore sa jednim traktorom da se pomjeri okretanje traktora i sabijanje zemljišta malo u dubinu njive . Ja tako radim već par godina povećam ovratine na 5-6 prohoda tako i sa sijačicom sijem ovratine 16-20 redova za manje gubitaka kod kombajniranja , okretanja u dubini kod prskanja , kultiviranja ... Jedino što se kasnije pojavi neobičan nagib zemljišta tako sam baš večeras kod oranja morao uvratinu "razorati" na 2 strane da dobijen ravan teren , al nema veze , .. naime zbog sabijanja nastala je "dola ili nižav " 10ak metara od kraja a ovratina je postala viša i jako rastresita zemlja što je neobično. (ko razumije shvatiće)
Ako seješ uvratine popreko zbog gubitaka pri kombajniranju, zar nemaš isto gubitke od gaženja prilikom prskanja i špartanja
Ja takođe uzorem malo dublje uvratine ali svake godine na drugu stranu nabacujem pa nema nagiba

Uradis preko prvo i nema gazenja.a sto slomis prilikom prskanja je malo koliko kombajn rasturi ili najgore opalis dupetom u neku prikolicu,posto se svi nacrtaju na uvratine pa nema manevrisanja,ja uradim prvo preko 4x pa slazem jednu uz drugu kao obrtac plug,kad izadjem pun levi pa desni i u brazdi sam...

Kad su uvratine pod nagibom njih ne orem nego izgruberisem 2x(vecinom je tako kod novih arendi) svi samo nabacuju na put...

Uradis preko prvo i nema gazenja.a sto slomis prilikom prskanja je malo koliko kombajn rasturi ili najgore opalis dupetom u neku prikolicu,posto se svi nacrtaju na uvratine pa nema manevrisanja,ja uradim prvo preko 4x pa slazem jednu uz drugu kao obrtac plug,kad izadjem pun levi pa desni i u brazdi sam...

Kad su uvratine pod nagibom njih ne orem nego izgruberisem 2x(vecinom je tako kod novih arendi) svi samo nabacuju na put...
Potpisujem za ovo,i svaki put ista prica,moze ih covek j...ti vecina stane kako traktoristi odgovara.

Ако имам путеве, не орем преко нема потреба за тим. Оставим увек пар метара од пута, а увратин урадим тако да прво одорем од пута, па онда точак бразду и набацим, ал полако на пут, па онда пустим око ч прохода да ми разор буде то даље од пута, како би га спемач што лепше затворио у пролеће, наравно то се оре плитко, али све једно остан разор. Акло има слепу бразду онда остави мало више од зих пар метара и исто радим. Њиве које тањирам обавезно и пут урадим, исто тако и у пролеће спремач иде у пут, да се све то лепо заравни...неко ће рећи да то није у реду, али тако радим годинама и све су ми њиве равне са путем, за ралику од оних који само на тај пут набасују или од њега одоравају па правве брда и долине..

Има и оних специјалаца који када ору, разору по пута, и заболе их за то. јер је битно да су они узорали своју њиву, а као шлаг на торту одвале једно 35 цм од пута разор да им неко не би случајно газио њиву....

Kod mene u kraju je praksa da se ne izlazi na put iz njive, vec da se traktor okrece na njivi. Vecina to praktikuje i na zemljanim i na presutim putevima, mada ima mozgova sto izlaze i na asfaltni put kada oru, pa pri svakom izlasku izruce pola kolica zemlje.
Ostavljam mesta na uvratinama koliko mi je potrebno da se okrenem, kombinacija Case jx60 i IMT757.20. Kada orem uvratine, ako sam u prethodnom oranju naorao na put, ove godine odoravam, s tim sto tu poslednju brazdu do puta poplicim radi lakseg ulaska u njivu. Isto radim i sa poslednjom brazdom kada naoravam. Takodje i na drugom kraju njive. Tako da su mi uvratine uvek ravne.

Inace ove jeseni oranje mnogo lakse nego prosle godine. Teze se oru kukuruzista od strnjaka. Prosek potrosnje se hvata negde oko 25 l po hektaru evro dizela. Dubina varira, na tezim zemljistima 25 cm, na laksim 30 cm, negde i dublje. Ostalo jos par hektara, do kraja nedelje bice gotovo.

Sad sam trazio sliku i ne mogu naci... Da vidis kakav je moj 549 prezimio. Nisam ga uopce htio prati koliko je bio SLINAV od kukuruzovine i blata pomjesanih po sebi i plugu. Na proljece kad se sve posusilo, skidaj zadnje tockove i tuci cekicem i stemajzlom... Troja kolica zemljei kukuruzovine i tek sam onda mogao poceti prati traktor...

Jbg, desi se da radimo i po losim uvjetima

Nazad
Vrh