Oranje

Oranje 3. sporom na 35 cm dubine nije oranje "kako treba". Ocito je da covjek ili ima pretesku zemlju ili jednostavno ne zna sta radi...

3. spora na breni je negdje izmedju 2. i 3. spore na 539 ako ne grijesim... Sad reci da ne bi bilo povoljnije uzeti 2x16" plug i brze ga vuci 4. sporom i raditi kao covjek nego ovako patiti masine? Covjek od kojeg sam ja kupio moj traktor je radio upravo to. Orao je 1. direktnom s 2x16" plugom. Vjerujem da je imao istu potrosnju kao i ja s 3x14" ako ne i manju ali se nije zamarao saltanjem u spore brzine, nije koristio reduktor uopce.

Zanimljivo je da je uredan 577 dv kadar traktor koliko i brena samo sto je 2 do 3 puta skuplji na trzistu polovnih. To nije bez veze ;)

Код нас у задрузи је ИМТ 5100 серија исљкучиво служила за транспорт и површинске радове и то обично припрема за сетву поред дв велика ИМТ5200 серије. Орање је рађено исљкучиво са Волво тракторима, као и тањирање...

Kod mene završeno oranje za ovu godinu.Danas završio nekih otprilike pola jutra što mi ostalo.

Послато са SM-G355HN уз помоћ Тапатока

oranje_nadsuma.jpg
[/URL][/IMG]I kod mene gotovo oranje jedna fotka za kraj ove god nisam slikao plug i traktor nisam imao vremena.Prosecna dubina 25-28 radna brzina od 6.5--8kmh potrosnja 10-12l gu Belarus 820 i plug rabewerk 3*33.

Oranje 3. sporom na 35 cm dubine nije oranje "kako treba". Ocito je da covjek ili ima pretesku zemlju ili jednostavno ne zna sta radi...

3. spora na breni je negdje izmedju 2. i 3. spore na 539 ako ne grijesim... Sad reci da ne bi bilo povoljnije uzeti 2x16" plug i brze ga vuci 4. sporom i raditi kao covjek nego ovako patiti masine? Covjek od kojeg sam ja kupio moj traktor je radio upravo to. Orao je 1. direktnom s 2x16" plugom. Vjerujem da je imao istu potrosnju kao i ja s 3x14" ako ne i manju ali se nije zamarao saltanjem u spore brzine, nije koristio reduktor uopce.

Zanimljivo je da je uredan 577 dv kadar traktor koliko i brena samo sto je 2 do 3 puta skuplji na trzistu polovnih. To nije bez veze ;)
Pazi u pravu si da nesto nije u redu.....Ja sam ga kupio prosle godine.... kupio sam na preporuku coveka koji mi odrzava traktore jer je 5106 merio kompresiju...radio sve i svasta i zna da je odrzavan i ulagano u traktor.... medjutim taj dim nikako nismo mogli resiti.... stelovali smo paljenje .. i ne vredi... na kraju smo dosli do zakljucka da pumpa nije lepo centrirrana... sad je kod majstora i radi se na tome.... ja sam ovu sezonu morao tako zavrsiti pa sta mu bog da... i sto se tice menjaca si u pravu....svaka cast na znanju... ali ja jednostavno sve njive prelazim stajnjakom i orem 35svake godine... Ove godine su se teze orale strnjike nego kopovine.. a sto kaze covek... ako sam uzeo traktor da 100konja da orem sa dve glave ...orao bi sa 567.... drugo.. Ja sam hteo 5136 jer nema oranja bez 40ks min. po glavi ali kad mi je receno da je menjac i diferencijal isti na 5106 i 5136...samo je razlika u turbini kupio sam ga .... jer imam rezervni perkinsov motor od kombajna 161inica... imam dve 161 inice i onda sam sticajem okolnosti uzeo motor i uradio ga da stoji u rezervi.... pa sam mislio da ga zamenim a sa 106ice prodam..
Sta ti mislis BOBO??? Da li je to pametno raditi i uzeti neki obrtac orniji i orati direktnom 1 ili ne dirati nista nego prodati....??? I STA MISLIS ZASTO TOLIKO DIMI??? Hvala!!! I

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Jebes traktor ako ce otici menjac ako nesto radis sto nije u standardu, znaci naj duze ce trajati ako samo plitko ugaris sa njim, mislim bezveze!!
Nego na slici gore jako lose podeseni pretpluznjaci za tu dubinu, a i tocak mi deluje dosta spusteno za tih 35cm.
Tocak ne mozes da vidis kako stoji u oranju jer je sad u parkirnom stanju obesen . Kao drugo .. zasto bi lagao... i da lazem ne bi rekao da trosi 25 po jutru nego 17..18 na tu dubinu....Govorim kako jeste... Sad jos reci da za 20 godina ne znam ni plug nastelovati ili sta god i daj neki pametan savet....A da ti od oka vidis da plug nije podesen na dubinu o kojoj pricam je smesno☺☺☺Pozdrav!

Ne znaju ljudi kakav je mjenjac na breni a kako mi je poznato da je traktoru kod ovog vlasnika prva sezona... Na breni su 3. i 5. u sredini i one su sinhronizirane. orati na 35cm dubine s IMT-ovim sinhroniziranim mjenjacem je izazivanje vraga. kad se sinhron razleti, opet ce biti kriva IMT nekvaliteta...

Zato i kazem, ako je znao koliko mu je teska zemlja i ako bas MORA orati do kine, dvobraznjak 16" i nema da ne ide. 35 bez problema i kako god zeli. na breni je 4. spora na mjestu 3. kod svih manjih IMT traktora i niej sinhronizirana i ako je mjenjac standardni, savrsena brzina za tesko oranje... Ako ne moze 4. sporom dize se plug i ide se kuci...
U pravu si skroz....kazem ti ovo mi je prva sezona sa njim u oranju i sad sam ga testirao.... Orao je samnom drugar sa 82ojkom starom sa mojim onim dvobraznim plugom 577...na istu dubinu... i imao je istu potrosnju kao i ja sa 5106 i tri glave.. Probacu da resim problem jer nisam ga ni ja kupio da orem 3com sporom ....Ne znam kako ...da li u vidu pluga ili resiti pumpu da ne dimi kao lokomotiva...mozda tu gubi puno snage.... mozda i dubinu...poslusati tvoj savet....Videcemo! Ali veeuj da ja orem svake godine tako...Mozda ne bas kao ove godine preko 35 ali ispod 30 se ne ore svake godine. Ove godine sam odlucio da je uzorem najdublje sto mogu... Ne znam kakve su to vase zemlje klasirane 5.i 6 klasa... Ali ova ovde je teska da teze nema u vojvodini... srednji BANAT.. kod nas soju seje bas ko mora... inace iskljucivo suncokret kukuruz...psenica.. lucerka... znaci nema bolje zemlje za lucerku i psenicu pa i za suncokret... ali kukuruz i soja ne dostizu prinose kao u macvi

Tebi definitivno pumpa nije u redu da bas toliko tesku zemlju imas da je 5106 ne moze orati 4 ili 5 sporom vec mora 3 odnesi je kod nekoga valjanog bosiste i resi taj problem,a ponesi i dizne da i ih covek usteluje i videces da ce biti druga prica sa traktorom!?Ja isto imam 5106 i isti imam jedan motor sa 161 TS46 koji je u planu do proleca da zamenim sa ovim sto sada imam na 5106!

Kazes da ti je prva sezona s Brenom. Znas li njezinu shemu brzina ili mislis da si orao 3. sporom? Brena ima izmjesanu shemu i ako nemas naljepnicu na tabli ili knjigu od traktora postoji dobra sansa da si orao u 4. sporoj ;)

Sto se pluga tice i oranja na 30-35, ja opet stojim kraj svoje tvrdnje da je to totalno bespotrebno pacenje traktora da je ne znam kakva zemlja. U HR na potezu Nova gradiska - Slavonski brod je zemlja bas bas teska za obradu i tu se provjerava kvaliteta traktora i pluga pa opet ljudi ne oru u neke lude dubine. Sveke 3-4 godine provuces podrivac i ori kao ostali svijet do 30cm i nema problema. IMT 757 plug ima zahvat 35 i kad ga uteras u dubinu od 35 ispada da pluzna glava vadi plasticu zemlje kkvadratnog presjeka i tu nikako nema kvalitetnog oranja jer je plastica koja se okrece jednako siroka i visoka.

Traktor nemoj prodavati, steta je ako je uredan a kolik osa slika vidim da jest, samo poplici dubinu rada i nece biti problema Ako je zemlja takva kakva kazes, brena u 1. direktnoj na toj dubini ne moze vuci ni 2 glave i da je plug ne znam koliko "povozniji" od 757, tri glave u 1. direktnoj mozes samo sanjati.

Naj prije ce biti pšroblem u pumpi visokog pritiska i diznama... Ide zima, poskidaj to sve s motora i nosi nekom provjerenom majstoru da pregleda pa ces znati na cemu si. Ovako na daljinu dok nisam traktor ni vidio ni cuo ti ne mogu dati nikakav valjan savjet.

I, da... Brena mora dimiti u oranju. To je jednostavno tako u teskom poslu. U bas teskom oranju iza mene se pozna trag dima koliko je dugacka njiva ako nema vjetra zajebavaju me suseljani da mi se traktor zapalio. Potrosnja po jutru oko 12 litara s "kockastim" leopardom 3x14" i dubina 27-28cm Mjenjac standardan, nista usporavano ili doradjivano.

Evo i od mene jedan video danas zavrsavao jednu parcelu, malo vlazno ali ide.
Dubina od 30 do 35cm jedan deo oran trecom sporom gde je bio kukurz bran beracem, a drugi deo prvom brzom.
Eh da su mi sve njive ovakve.

Ovde je mala razlika u brazdama jer je prosao traktor sa punom prikolicom kukuruza po mekanom cak se i na kraju njive zaglavio. Dubina malo manja nego na prvom klipu oko 30cm zbog ugazenosti.

Ovo je 2 od 14coli,može i veci ali nema ga u selu,trazim neki stelajuci trobrazni

Nisam neki majstor ali mi se čini da je desna poluga trebala još dva kruga da se odvrne pa da se izravna plug i da malo više prevrće brazdu,ovako se dosta zemlje vraća nazad u razor?Šta kažeš na to?

I plus ga skratio na toplingu pa zadnja brazda dosta plice hvata koliko vidim. Ni blizu nastelanog pluga ali 577 dvobrazni vuce i naopacke ako treba

ma 577 je car za oranje ja s 2 x 16 orem milina .
Bilo tvrdo mokro, lijepo je s tim traktorom orat, pogotovo ako ima nove gume.

Kako sam počeo da pratim ovaj forum i da učim od starijih i iskusnijih,vidim da polako postajem,ne baš majstor,ali šegrt sigurno za neke stvari!

Nazad
Vrh