Oranje

Al' si majstor da osvajas cure... :cvetic:
Taj plug (dal' je leskovacki ili olt pto, nije ni bitno) nije ni za dublja oranja. To je max. dubina rada (po "papiru" cini mi se da je radna dubina 25 cm).
Zaores razor tako, da poplicis plug... uhh bas se i ne da objasnjavati... Imas slike iskusnih oraca (napr. saleratar, a i drugi su postavili slike kako to radu) u vezi toga u ovoj temi, a i u drugim temama. Surfuj malo po forumu nacices slike (pomenuti kolega postavlja slike kroz tinypic (ne dodaj.rs), znaci velika je verovatnoca da ces naci (videti) slike koje je on postavio u vezi ove problematika: "zatrpanje" razora).

Nije li skolski da ga prvo moras otvoriti pa tek onda zatvoriti ili ja krivo radim jer kod mene ostane njiva ravna , moracu da pogledam kako rade ovi sto im ostane poviseni dio kod zatvaranja brazde:ppozdrav:.

Jel to Dulka : kad prođem zadnju brazdu ja je malo popličim i šta onda? Onda vratim ponovo u suprotnom smeru a gde ide desni točak,u razor pa se onda u stvari vrati ta poslednja brazda ili...

NE poplicis brazdu (razor) - a i ne ides dublje, kao "gazde" da se vidi da su orali duboko... Uzores na radnu dubinu, pa posle se vratis da ti je desni tocak s leve strane razora (ali jos u brazdu), pa tako i natrag (s druge strane isto ti je desni tocak gde je bio razor), ali vec na 30-50% dubine, ako treba jos jedan prohod (zavisi da li je jednobrazni ili dvobrazni plug, u tvom slucaju se radi o dvobraznom plugu, ali ipak malog je zahvata, 2x25). Znaci sve uzores normalno, da ne ostane ne uzoran deo, pa posle toga prvi "krug" 50% poplicis, pa drugi krug (ako je potreban) poplicis na 25-30% radne dubine, pa ce skoro pa nestati razor - ako je to cilj. Nadam se da se moze razumeti sta sam hteo objasniti... :ppozdrav:

16b5578aa521cc7326eca83a1145526b.jpg
uzorano sve sa 5106 i plugom 757sa pretluznjacima ..... min 35cm oranje 3 sporom potrosnja 22...do 25 litara po jutru.... brze i lakse nije moglo jer je kod nas zemlja teska crnica vecinom 4 klasa

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Izvini na ovom pitanju ali

ZASTO ORES NA 35cm DUBINE?!?!?!?!?!?!?

Em preduboko, em s plugom koji je sve samo ne projektiran za tu dubinu, em s traktorom koji je bas poznat po finoj potrosnji ako ga se ne agregatira pravilno...

Ako ti je toliko teska zemlja, radi kao covjek od kojeg sam ja kupio 5106. Dvobraznjak 16" i deri bajo... Duboko koliko hoces i manja potrosnja nego 3. spora i 3 glave.

Nije mi nikako jasno cemu ovakvo pacenje traktora? Nakon dvije sezone ce otici mjenjac (a ovakvim radom ako ne ode i prije) onda se prica kako IMT ne valja...

Strasno...

Izvini na ovom pitanju ali

ZASTO ORES NA 35cm DUBINE?!?!?!?!?!?!?

Em preduboko, em s plugom koji je sve samo ne projektiran za tu dubinu, em s traktorom koji je bas poznat po finoj potrosnji ako ga se ne agregatira pravilno...

Ako ti je toliko teska zemlja, radi kao covjek od kojeg sam ja kupio 5106. Dvobraznjak 16" i deri bajo... Duboko koliko hoces i manja potrosnja nego 3. spora i 3 glave.

Nije mi nikako jasno cemu ovakvo pacenje traktora? Nakon dvije sezone ce otici mjenjac (a ovakvim radom ako ne ode i prije) onda se prica kako IMT ne valja...

Strasno...

Kod nas pojedine zemlje ako ne uzores na 30+ cm nemas nista preko leta, a covek mozda tako ore 20godina na primer od kako je kupio traktor i mozda do sada nije imao problema.
Ako traktor moze da vuce u trecoj onda to nije pacenje traktora.

Ne znaju ljudi kakav je mjenjac na breni a kako mi je poznato da je traktoru kod ovog vlasnika prva sezona... Na breni su 3. i 5. u sredini i one su sinhronizirane. orati na 35cm dubine s IMT-ovim sinhroniziranim mjenjacem je izazivanje vraga. kad se sinhron razleti, opet ce biti kriva IMT nekvaliteta...

Zato i kazem, ako je znao koliko mu je teska zemlja i ako bas MORA orati do kine, dvobraznjak 16" i nema da ne ide. 35 bez problema i kako god zeli. na breni je 4. spora na mjestu 3. kod svih manjih IMT traktora i niej sinhronizirana i ako je mjenjac standardni, savrsena brzina za tesko oranje... Ako ne moze 4. sporom dize se plug i ide se kuci...

Jebes traktor ako ce otici menjac ako nesto radis sto nije u standardu, znaci naj duze ce trajati ako samo plitko ugaris sa njim, mislim bezveze!!
Nego na slici gore jako lose podeseni pretpluznjaci za tu dubinu, a i tocak mi deluje dosta spusteno za tih 35cm.

Evo ga, pocinje... "jebes traktor"...

Kolega dragi, NIGDJE u kompletnom IMT katalogu ne pise da je brena namjenjena za teske radove u poljoprivredi, nego za tanjuranje, predsjetvenu pripremu i transport. Zasto je to tako, pitaj ljude iz IMT-a koji su odlucili da se taj traktor tako pravi. Cist dokaz za ovu tvrdnu je mjenjac koji nije podesan za oranje i da je standardni mjenjac u samoj fabrici dozivio dva redizajna (koliko sam ja dobio informaciju) jer su ljudi te traktore kupovali za sve poslove...

Nitko ne spominje plitki ugar i voznju do birtije i slicne radnje... ja radim evo vec 3 sezone SVE teske poslove s identicnim traktorom s 3x14" plugom, nisam nikad dublje od 30cm orao a ne znam ni ja zasto sam orao i toliko duboko. tanjuracu 36 tanjura vuce, rotodrljacu 2.5m i da imam jos velikih prikljucaka vukao bi i njih. Znam da je traktor mekan i da zahtjeva paznju i svjesno sam kupio bas takav traktor. Ak ocem ose voditi mislju "jebes traktor" onda nitko od nas ne bi nimao ni jedan IMT jer svaki ima neke svoje mane...

Zato je brena dobila los glas kao mekan i los traktor i ljudi ocekuju od tog traktora ne znam ja sta. "To je 100 konja i MORA da ide"... E, pa NE MORA a ovakvim radom i nece dugo.

Po pitanju podesenosti pluga, ne zelim komentirati nista jer sam se puno puta ujeo za jezik... A ima se puno toga za napisati.

Kako bi ti kreno recenicu da si procitao nesto tako za bilo koji drugi traktor a da nisi ga licno vozio, ja sam stekao takav utisak i da treba bas sa tom recenicom poceti :ppozdrav:

Bobo što lepo ne priznaš da su to promešene serije i završi se lepo divan nego trošiš energiju na kojekakva obrazloženje i objašnjenja da je to eto tako...Znamo da simpatišeš IMT i nema tu ništa loše, ali budi nekad objektivan i probaj pročitati i analizirati tvoje postove ali iz ugla onog što ih čita pa ćeš i sam videti da to što je kolega Dragan napisao u vezi 5106 čovek apsolutno u pravu,ne zameri samo nekad je analiza(paraliza) po malo svima nama potrebna:off_topic:.

Objektivan sam koliko mogu biti, simpatizujem IMT i to priznam takodjer, tu se nema sto sakrivati nit ja od toga bjezim.

Krivo mi je kad krenu price da traktor ne valja i da se kvari i onda vidim ovakve slucajeve pa mi tlak skoci...

Rekao sam koliko puta i ponovit cu brena je MEKAN traktor i treba s njim pazljivo. Da je promasen traktor, NIJE. Po meni je 5136 promaseniji od 5106 al svako ima svoje razloge pa ajde...

Krivo mi je sto ljudi te traktore kupuju u nadi da ce raditi ne znam sta. Ko kupi brenu i misli da se rijesio problema na dulje vrijeme gadno se zajebao, pogotovo ako se bude oralo 35 duboko i ako se bude rukalo po kvacilu kad negdje zapadne i ako se MAKAR sveke druge godine ne mjenja ulje u mjenjacu. Navikli na 539 gdje se ulje nikad ne mjenja pa misle da i veliki traktor moze tako. Skupo je 60 litara ulja svake druge godine, procjedit cemo ga i ice to. NECE. Na zapadnom traktoru nikome ne bi palo na pamet da radi takve pizdarije nego bi ga svi cuvali kao oko u glavi.

Krivo mi je sto se s IMT-om tako odnosi kao da je svaki na putu nadjen i nitko ne mari nista. Vecina je ovakvih slucajeva...

Srdjanova kombinacija je krivo agregatirana 100%. Ako vec mora orati do kine, kopcaj mu manji plug i tocka. Mekan je to traktor za takve poslove i kad nesto ode, cesat ce se i gdje ga ne svrbi.

Sretno mu bilo u ovakvim poslovima al mislim da tu mjenjac nece dvije sezone sastaviti ak oga nastavi ovako silovati...

Ali ja ne razumem zasto su ljudi krivi sto je brena mekana. Znaci moras ga paziti i maziti da bi isao dobro i da bi se racunao u dobar traktor. Pa ko je kriv nego sam IMT, serija ne valja i gotovo, to su oni krivi sto su napravili takav traktor a ne ljudi koji bi da ih teraju kao i svaki drugi traktor te snage.

Ne vrijedi pricati o ovome, pokazat ce se samo jesam li u pravu ili ne. Previse je primjera koji dokazuju ovo sto sam pisao.

Sad opet spominjem traktor koji sam rekao da necu na forumu spomenuti a to je torpedo. Da je kojim slucajem covjek postavio sliku torpeda rx100 i da prica kako mu trosi kao lud, da ore 35 duboko s nepodesenim plugom i kad se nesto potrga da krivi traktor i ljude koji su ga napravili jer traktor ne valja a isti traktor ima npr jos 6-7 ljudi na forumu i rade godinama bez problema?!? Dodje ti da se zapitas, jel zbilja u traktoru problem?

Objasni mi kako onda ja imam potrosnju od 12l/kj s 3x14" plugom vec tri sezone a oralo se od najlakse do naj teze zenje i usluzno i svasto nesto.

Samo sam postavio pitanje cemu 35 duboko. Samo da se po selu prica kako netko moze, eto zasto samo sto to nitko nece priznati nego pisu "Drugacije nije moglo"... Radim kao i velika vecina ovog foruma zemlju od malih nogu i na njoj sam odrastao. Moja sva zemlja je 5. i 6. klasa i rijetko kad se ore 30cm duboko pa opet imam na jutru psenice 40 metara kao i netko tko "krka" 35 il jos dublje.

Uvijek je netko drugi kriv a nece nitko priznati da se greska nalazi izmedju sica i volana.

Ne govorim da je IMT savrsen, DALEEEEEEKO je on od toga i svakim danom sve dalje ali takav je kakav je i stroj se vise ne moze prilagoditi soferu nego se sofer mora prilagoditi stroju. Ako se ovo ne ispostuje dodjemo do price kao sto su meni pricali: Ne kupuj to, to kida mjenjace, diferencijale, to je govno od traktora, usparaj i kupi nesto bolje... i slicne price. Da sam silovao traktor 1. direktnom nesto bi se davnih dana u njemu rastalo od zivota.

Bobo, ako traktor od 100ks, ne moze da ore sa plugom 3x35 kako treba, onda je to promasen traktor.
Da je hteo covek da ore sa dvobraznim plugom, kupio bi 577 dv I onda bi orao 2x14 I gotovo.
Znaci ako je na traktoru uskladjen motor sa menjacem, da nema lomove, svakih 1000 sati, onda je dobar traktor. A ovo nije. Kada bi se prosirio na preko 100ha, kupio bi 5106, za rezervu ako ne daj boze stane Deutz. Za 5000-6000e, sta se moze ocekivati? Samo trebalo biti malo realni.

Nazad
Vrh