Oranje

Post 10975 moram samog sebe da demantujem,jer za sat ne moze da se uradi jutro,uradim za 2 sata.
Jbg ni sam ne znam kako sam napisao sat,a mislio na 2 sata,ne bih to ni primetio da mi Matic neki dan uzivo nije rekao da smanjim ribu,reko nemoguce nije on dobro procitao,kad ono... :osmeh:

Ja nisam hteo nista da ti kazem ali sam ti mislio kao Matic jer znam da sa 577 DV i 2x35 plugom nisam uspeo brze da uradim njivu od sat i 10 minuta jutro dubokog oranja na mojoj laksoj zemlji a voznja, ulazenje i izlazenje iz brazde kao na reliju.. :D

Post 10975 moram samog sebe da demantujem,jer za sat ne moze da se uradi jutro,uradim za 2 sata.
Jbg ni sam ne znam kako sam napisao sat,a mislio na 2 sata,ne bih to ni primetio da mi Matic neki dan uzivo nije rekao da smanjim ribu,reko nemoguce nije on dobro procitao,kad ono... :osmeh:
Dzaba se ti sada demantujes,a ko ce da plati poravke na fergusonima?

Ja nisam hteo nista da ti kazem ali sam ti mislio kao Matic jer znam da sa 577 DV i 2x35 plugom nisam uspeo brze da uradim njivu od sat i 10 minuta jutro dubokog oranja na mojoj laksoj zemlji a voznja, ulazenje i izlazenje iz brazde kao na reliju.. :D
Mi redovno uspevamo na vecim parcelana (3-4kj) da uzoremo 1kj za 50min. 2br. ne jak gas, nekih 1600obr/h

Kod nas jok, 1. i udri po gasu ako hoces za sat i 10 minuta jutro sa 2 brazde. Jedared sam uspeo u idealnim uslovima i drugarovim Vogelom 3x30 da uzorem 8 jutara za 9 sati ali to je bilo tad i nikad vise. 5. spora i gas ''onako'' :D

Malo ljudi zna da su IMT plugovi kopija kverneland plugova, samo su kasnije umjesto cjevaste rame stavljali cetvrtastu. ostalo su nijanse.

Zasto ovo pisem? Zato sto su "male" daske na IMT plugovima dizajnirane za zahvate 12" i 14" a "velike" daske za 16" i 18" zahvata. Mudraci u IMT-u su "male" glave stavljali na ramu 10" i to je totalno promasen plug za neka ozbiljnija oranja. Jako kratak i jako uzak da bi se kvalitetno oralo na dubini vecoj od 20cm a o okretanju zemlje i zaoravanju mase da i ne pricam.

Cisti dokaz ove tvrdnje su IMT plugovi s kverneland glavama. Radjeni su u zahvatu 12" i 14" s time da je na 14" glavu isao dulji raonik a daske iste.

Vidjao sam 756 plug rasiren i produzen tako da je rama bila identicnih dimenzija kao i 757 samo je plug imao "male" glave na sebi i sa standardnim raonicima je orao jako fino. Vukao ga je bas neki 560 ili 565, ne sjecam se vise, davno je bilo.

Mnogo vas je zapelo za "problem" sto nece sva zemlja biti odrezana, da ce ostati "nepooranog" ako se "male" glave stave na siroku ramu. Kako objasnjavate vario plugove s glavama zahvata 16" a ram ide do 20" zahvata, kako onda on ore? Ak oto vec predstavlja problem, mogu se ugraditi i dulji raonici a za probu je totalno svejedno. kako se plug rasiri, tako se i skupi nazad na standardne dimenzije...

Kverneland je prije izdavao svoje biltene o raznim prikljuccima koje sam redovno citao (o plugovima pogotovo) dok su bili na staroj stranici. Po njima je u tezoj zemlji cak i pozeljno da ostane dio zemlje neodrezan jer ta cjelica igra ulogu "zgloba" oko kojeg se plastica kvalitetnije okrece a kad daska okrene zemlju, taj sloj od 5cm sirine bude odlomljen, i pokriven zemljom tako da ne igra neku ulogu u samoj kvaliteti prinosa a u kvaliteti oranja se jako dobro pozna jer taj "zglob" ne da zemlji da se "penje" uz dasku kako ju daska ne bi "naslanjala" nego da tera zemlju da se bas okrene.

Svi znamo sta jedan kverneland predstavlja u industriji pravljenja plugova i ako netko zeli osporavati njihove inzenjere i njihova ispitivanja, slobodno. Ja toliko pametan nisam nit se zelim praviti.

Ivane, lijepo ore tvoja kombinacija i ako imas iza 14 gume to je jedan veliki plus za 560 nove tipe. Na mom terenu nova tipa sa 16" gumama ima problema u vuci 12" pluga i pojavljuje se kosa vuca tolika da je covjeku raskinula spaner. sa 16 gumama samo gubis na snazi koja se prenosi na podlogu. Nisu nove tipe dzabe iz tvornice izlazili s 14 gumama ;) Svakako preporucam da pokusas rasiriti plug ako ti se ikad i pojavi kosa vuca a ako ti ovako pase, ko sam ja da te na ista nagovaram?

Ako te zanima 757 plug, kontaktirat cu te ovih dana mozda cu raditi neku trampu s covjekom i cini mi se da cu imati jedan ili dva 757 na prodaju ;)

gume su 14 širine

sa ovim plugom sam zadovoljan kako radi, iako zbog ovih svih priča, volio bi probati 757, da vidim kako će raditi i sa njim, jer i ja sam imao dosta dileme što uzeti 756 ili 757, jer ako pogledamo tehničke podatke za oba pluga, 757 ima veči razmak između brazdi, što je jako bitno, pogotovo kod zaoravanja kukuruzovine, da se usudim reći, zaore ko jednobrazni, dok 756 je ipak dosta manji, i tu se bojim štopanja.......danas sam tanjurao kukuruzovinu, sutra idem u oranje, pa ću vidjeti kako će raditi, nije ni potanjurano kako bi trebalo, jer nemam pravu tanjuraču za to, oltovu od 20 diskova, koja za taj posao je jako lagana.....dok sam imao rusa, kolega imao neku tešku tanjuraču od 24 diska, zahvata 2,2m, žute boje, al neznam koji je bio proizvođač, i nudio mi da uzmem, i na rate, ja nisam htio, a sada tek vidim koliko je bila dobra tanjurača, koja bi u kukuruzovini napravila odličan posao......a kod mene plugove tipa 757, tj. 2x14 vuku sa traktorom od 75-80ks ili zakače 3x12, zato najviše nisam htio uzeti za traktor od 58ks tako velik plug.......kao što se i vidi na prethodnoj slici, leopard 2x14 sam vukao sa mtz82, a mogu se kladiti da taj leopard 560 nebi mogao povući, još možda da ima DV, al ovako, nebi se pomaknuo s mjesta

druga stvar, koja me još zanima, jel netko zvao da pita koliko su komplet glave za plug, mislim da su kopija vogel&noot, sa rešetkastom daskom, kažu da se mogu pripasati na svaki plug......

Ivanz ima 756 to da zaore samo tako_Olt tanjiraca 28 diskica,Ja sam tako odradio i zaorao je odlično.
3785208df151b03851aa8cc4a64435e0.jpg
2bc17705bb7d996729045695e78148dc.jpg

Послато са SM-G355HN уз помоћ Тапатока

nije kod tebe loše poorano, tako i kod mene izgleda kukuruzovina poslije tanjuranja, iako sam radio sa beračem bez tarupa, al i kod tebe je nešto teža tanjurača, ta oltova od 28 diskova mi se sviđa, ili da je neka sa diskovima promjera 560mm, a ova ima 460mm, i dva puta se zagušila od kukuruzovine, tamo na skidačima, budem vidio kako će to sutra ići, ako nebude išlo, morat ću pitati nekog da mi odradi sa vučenom tanjuračom i jačim traktorom, a ubuduće više neću raditi bez tarupa......prije dok sam orao sa jednobraznim, on je zaoravao i bez tanjuranja.....da i ja sutra napravim posao kao ti ovdje, bit ću zadovoljan

bio sam kod Huđika, kupio raonike i ispravili mi vrat pluga, i zaboravio pitati.......

Ivane, ne znam kakva ti je zemlja ali znam da je moja lagana kad vidim sta sve ljudi rade. Kolegin otac je godinama pricao o prosirivanju 755 pluga, jer mu 539 ovog vuce dosta lako al bi bilo bolje da je malo siri. Imao sam neke komade IMT rame koje je on iskoristio da rasiri 755 na zahvat 2x11.5" i tako je 3 godine orao s IMT 539 bez greske. Kupe lane 560 i za njega uzmu OLT posavac 2x12" i sad se pate s kosom vucom jer traktor ima sire gume a plug pre uzak za njega. kad sam pitao sto nisu uzeli 2x14" odgovor je bio da mu je to previse, da on to ne moze vuci?!?!?!? To mi u oci kaze covjek koji 3 godine ore s 539 s plugom mal te ne istog zahvata. Ne moz ti ljudima neke stvari objasniti i onda pricaju da je 560 velik potrosac...

Zato ti i savjetujem da isprobas veci plug, mozda ce ti se pokazati dobro, mozda i nece, ne znam kakva ti je zemlja ali kazem ti kakvo je misljenje kod mene uvrijezeno i od toga se ne odstupa...

Ovde je radio kombajn sa trupom ali opet ja to pretanjiram i spakujem sve pod zemlju.Lepse je moje oranje spakovano nego vecine ovdašnjih "poljoprivrednika" sa mnogo boljim mašinama i više orackog iskustva.

kod mene bude svega, nekad se tako lagano ore, da je milina, a nekad neide nikako, najgore bude poslije berača ako se ugazi, nit plug hoče duboko, nit ga ferguson može normalno povući, onda ubijem i sebe i traktor, druga stvar je sada sa 560, brao sam po mokrom, al nije ni toliko ugaženo, samo je problem masa koju treba zaorati......

vidio sam i dosta ljudi, gdje sa traktorom od 60ks vuku 755 plug.....jel se on uopće može podesiti da nema kose vuče, i kako? danas baš vidio takvu situaciju, gdje traktor koji nije ubijen, se muči s tim plugom, takav plug ima i s njim radi, pa ako netko ima neke prijedloge što napraviti, točkovi su skoro pod 45 stupnjeva prema neoranom, koliko ga vuče, a kad sam pogledao ručicu, okrenuta je prema nazad, a na koljenastoj je puno više pomaknut u lijevo nego kod moga 756, ako gledamo traktor odozada.....nisam se sjetio pogledati, jel desni španer labav ili zategnut

Ovde je radio kombajn sa trupom ali opet ja to pretanjiram i spakujem sve pod zemlju.Lepse je moje oranje spakovano nego vecine ovdašnjih "poljoprivrednika" sa mnogo boljim mašinama i više orackog iskustva.

To što neko ore više godina od tebe ne znači i da ume da ore .Ovo govorim iz ličnog iskustva jer dok sam bio kod oca radio sam sve poslove sem oranja jer je bilo " ne znaš ti to " kada sam pre 15 godina došao da živim kod tasta ista priča " ne znaš ti " i ja puko i rekao " aman pa kada ću naučiti kad budem imao 80 godina " i počeo ja da orem i na svoje veliko zadovoljstvo a i uz pomoć prijatelja oko štelovanja pluga već prve godine se videla razlika između mog i tastovog oranja ali ne samo u izgledu već i u prinosu .Tako da ne mora da znači da ko duži niz godina ore zaista i zna i da ore kako treba .

Ivane, ne znam kakva ti je zemlja ali znam da je moja lagana kad vidim sta sve ljudi rade. Kolegin otac je godinama pricao o prosirivanju 755 pluga, jer mu 539 ovog vuce dosta lako al bi bilo bolje da je malo siri. Imao sam neke komade IMT rame koje je on iskoristio da rasiri 755 na zahvat 2x11.5" i tako je 3 godine orao s IMT 539 bez greske. Kupe lane 560 i za njega uzmu OLT posavac 2x12" i sad se pate s kosom vucom jer traktor ima sire gume a plug pre uzak za njega. kad sam pitao sto nisu uzeli 2x14" odgovor je bio da mu je to previse, da on to ne moze vuci?!?!?!? To mi u oci kaze covjek koji 3 godine ore s 539 s plugom mal te ne istog zahvata. Ne moz ti ljudima neke stvari objasniti i onda pricaju da je 560 velik potrosac...

Zato ti i savjetujem da isprobas veci plug, mozda ce ti se pokazati dobro, mozda i nece, ne znam kakva ti je zemlja ali kazem ti kakvo je misljenje kod mene uvrijezeno i od toga se ne odstupa...
kod mene su 16ke gume. orem sa 756. nemam problema sa kosom vucom, zemlja je stvarno teska kod mene. ali citajuci ovo sve, pokusacu naci negdje 757 i pokusat oranje. rijedak je taj plug kod mene. ali mozda 560 mogne da se izbori sa njime. iovako sa 756 mi nije pretjerana potrosnja ali mozda bude i bolja.

spakovano jeste ali slozeno nije nikako

Moja neka zapazanja sa 756 plugom . Polozaj kolenaste osovine zavisi od rastojanja zadnjih tockova ako su uzi koleno treba da je vise desno a ako je rast. zad tockova sire koleno je vese uvuceno u okca tj manje viri na desno gledajuci od nazad . Ako su toc siroko stavljeni 120+ cm unutarnja mera moze da dodje do tog da ne mozes dovoljno da uvuces na levo ( koleno je krivljeno a ne navuceno kao kod ostalih vrsta plugova) pa mora bit naspanovan a kao takav poluge nisu jednako udaljene od tocka ( leva je dalja od unutrasnje strane tocka od desne ) .

Probao sam plug normalan 2x30 756 a i " razvucen " 756 na 14" u mome slucaju bi rekao da isti ide lakse kada je rasiren rekao bih da je linija vuce pluga blize liniji traktora i to vise smanjuje potrebnu snagu za vuci nego sto je povecava malo veca kolicina zemlje koja ide preko daske .

A sto nije slozeno nikako? Kakve su dzombe po njivi pa to i ne moze bolje..posle par mrazeva pa na prolece sprremac 2 puta ima da bude ko pista.

Izvini ali mislim da loše započinješ oranje jer ti je sredina nepoorana već je samo nabačeno sa obe strane po malo .

Nazad
Vrh