Malo ljudi zna da su IMT plugovi kopija kverneland plugova, samo su kasnije umjesto cjevaste rame stavljali cetvrtastu. ostalo su nijanse.
Zasto ovo pisem? Zato sto su "male" daske na IMT plugovima dizajnirane za zahvate 12" i 14" a "velike" daske za 16" i 18" zahvata. Mudraci u IMT-u su "male" glave stavljali na ramu 10" i to je totalno promasen plug za neka ozbiljnija oranja. Jako kratak i jako uzak da bi se kvalitetno oralo na dubini vecoj od 20cm a o okretanju zemlje i zaoravanju mase da i ne pricam.
Cisti dokaz ove tvrdnje su IMT plugovi s kverneland glavama. Radjeni su u zahvatu 12" i 14" s time da je na 14" glavu isao dulji raonik a daske iste.
Vidjao sam 756 plug rasiren i produzen tako da je rama bila identicnih dimenzija kao i 757 samo je plug imao "male" glave na sebi i sa standardnim raonicima je orao jako fino. Vukao ga je bas neki 560 ili 565, ne sjecam se vise, davno je bilo.
Mnogo vas je zapelo za "problem" sto nece sva zemlja biti odrezana, da ce ostati "nepooranog" ako se "male" glave stave na siroku ramu. Kako objasnjavate vario plugove s glavama zahvata 16" a ram ide do 20" zahvata, kako onda on ore? Ak oto vec predstavlja problem, mogu se ugraditi i dulji raonici a za probu je totalno svejedno. kako se plug rasiri, tako se i skupi nazad na standardne dimenzije...
Kverneland je prije izdavao svoje biltene o raznim prikljuccima koje sam redovno citao (o plugovima pogotovo) dok su bili na staroj stranici. Po njima je u tezoj zemlji cak i pozeljno da ostane dio zemlje neodrezan jer ta cjelica igra ulogu "zgloba" oko kojeg se plastica kvalitetnije okrece a kad daska okrene zemlju, taj sloj od 5cm sirine bude odlomljen, i pokriven zemljom tako da ne igra neku ulogu u samoj kvaliteti prinosa a u kvaliteti oranja se jako dobro pozna jer taj "zglob" ne da zemlji da se "penje" uz dasku kako ju daska ne bi "naslanjala" nego da tera zemlju da se bas okrene.
Svi znamo sta jedan kverneland predstavlja u industriji pravljenja plugova i ako netko zeli osporavati njihove inzenjere i njihova ispitivanja, slobodno. Ja toliko pametan nisam nit se zelim praviti.
Ivane, lijepo ore tvoja kombinacija i ako imas iza 14 gume to je jedan veliki plus za 560 nove tipe. Na mom terenu nova tipa sa 16" gumama ima problema u vuci 12" pluga i pojavljuje se kosa vuca tolika da je covjeku raskinula spaner. sa 16 gumama samo gubis na snazi koja se prenosi na podlogu. Nisu nove tipe dzabe iz tvornice izlazili s 14 gumama
Svakako preporucam da pokusas rasiriti plug ako ti se ikad i pojavi kosa vuca a ako ti ovako pase, ko sam ja da te na ista nagovaram?
Ako te zanima 757 plug, kontaktirat cu te ovih dana mozda cu raditi neku trampu s covjekom i cini mi se da cu imati jedan ili dva 757 na prodaju