Oranje

Oranje od jučer, danas pada snijeg ko nenormalan, morat ću čekati da malo smrzne, da mogu nastaviti
tu je ove godine bio suncokret, potanjuran, i sada oranje

obrtomjer nije originalni teleoptikov, stavio prijašnji vlasnik, ja bi ipak dao malo više €€€€ i kupio originalan, pa mislim da nešto malo laže za obrtaje, barem imam taakv dojam, jer prema njemu ispada da se traktor vrti max 2600-2700 obrtaja, tako da laže barem 300-400 obrtaja

plug je imt 756, godina proizvodnje 2008, stavljeni novi raonici od Huđika

sa traktorom sam zadovoljan, iako prema nekom mjerenju, otprilike, imam osječaj da potroši malo više goriva od torpeda, iako kad sam orao sa torpedom, onda je bilo suho od gore, i nije bilo proklizavanja, ovdje malo i prokliže, a troši oko 13 litara po jutru, dok torpedo je trošio 11-12 litara, možda u istim uvjetima bi bila jednaka potrošnja, iako je torpedo dosta jači, a sa oba traktora sam vukao isti plug, imt 756, al to nije bitno, malo sam ipak zadovoljniji sa ovim nego sa torpedom, jer sam više navikao na IMT, samo zbog toga, ništa više....

puno ljudi priča kako imt 560 treba vući 757 plug, ja se nebi s tim složio, jer u težim uvjetima ga nebi mogao vući, kad dođe mala uzbrdica i da je mokro, proklizava i sa 756, negubi on snagu, nego traži šperu, a zbog 10cm razlike u zahvatu pluga, da cjeli dan držim šperu i mučim traktor, mislim da nema potrebe, bolje onda kupiti jači traktor, 756 je za njega izmišljen ili plugovi druge marke 2x12", ništa preko toga.

Ja se ne bih slozio sa tobom i sa vecinom sto tako misli, a bas sam to i ove godine dokazao drugaru koji poseduje imt560 i plugove 756 tu kombinaciju kupio njegov deda i bolje od toga ne moze.
Ja vucem sa rakovicom leskovacke velike nisu idealni plugovi a nisu ni toliko losi kad nemamo bolje i sad taj drugar godinama prica meni kako ja patim traktor sa ovim plugovima da uzmem manje plugove i da vidim kako to lakse ide.
E sad desilo se da ove godine sjebao nesto na plugovima i treba da ore, ali zbog drugog posla ne stize da uradi remont, pa je pozajmio moj plug i kad je poceo da ore zvao me iz njive i reko mi je da nije lakse orao u zivotu i dublje i ako je i dalje bio ubedjen da ce traktor to teze vuci od njegovih, a ispostavilo se da moji plugovi koji imaju nesto malo veci zahvat od 756 plugova imt560 lakse vuce i covek sad razmislja o kupovini veceg pluga za svoj traktor.

Oranje od jučer, danas pada snijeg ko nenormalan, morat ću čekati da malo smrzne, da mogu nastaviti
tu je ove godine bio suncokret, potanjuran, i sada oranje

obrtomjer nije originalni teleoptikov, stavio prijašnji vlasnik, ja bi ipak dao malo više €€€€ i kupio originalan, pa mislim da nešto malo laže za obrtaje, barem imam taakv dojam, jer prema njemu ispada da se traktor vrti max 2600-2700 obrtaja, tako da laže barem 300-400 obrtaja

plug je imt 756, godina proizvodnje 2008, stavljeni novi raonici od Huđika

sa traktorom sam zadovoljan, iako prema nekom mjerenju, otprilike, imam osječaj da potroši malo više goriva od torpeda, iako kad sam orao sa torpedom, onda je bilo suho od gore, i nije bilo proklizavanja, ovdje malo i prokliže, a troši oko 13 litara po jutru, dok torpedo je trošio 11-12 litara, možda u istim uvjetima bi bila jednaka potrošnja, iako je torpedo dosta jači, a sa oba traktora sam vukao isti plug, imt 756, al to nije bitno, malo sam ipak zadovoljniji sa ovim nego sa torpedom, jer sam više navikao na IMT, samo zbog toga, ništa više....

puno ljudi priča kako imt 560 treba vući 757 plug, ja se nebi s tim složio, jer u težim uvjetima ga nebi mogao vući, kad dođe mala uzbrdica i da je mokro, proklizava i sa 756, negubi on snagu, nego traži šperu, a zbog 10cm razlike u zahvatu pluga, da cjeli dan držim šperu i mučim traktor, mislim da nema potrebe, bolje onda kupiti jači traktor, 756 je za njega izmišljen ili plugovi druge marke 2x12", ništa preko toga.

https://www.youtube.com/watch?v=h4Zkw_6vH2E&feature=youtu.be
Ja se sa tobom ne bih slozio,pisao sam u ranijim postovima da sam imao problema sa mojom kombinacijom za oranje imt 560 i olt posavac 2x30 uz pomoc ljudi sa foruma sam uspeo da ga ustelujem nekako ali to opet nije bilo to,bilo mi je ostalo da uzorem jos 10kj kada je dosao drugar do mene i ponudio mi njegov imt 757 da probam da orem sa njim,tako sam i uradio otisao sam kod njega zakacio plug i pravac njiva,traktor je mnogo lakse vukao sedmicu nego mog posavca nije bilo kose vuce traktor se jednostavno preporodio sa tim plugom...

Po kojoj teoriji i logici se veliki lemind lakse vuce od 756? Jedino ako nije znao da nasteluje 756 ili je 756 kriv.

I Bobo je pisao o tome, ja ne kazem da se lakse vuce i da je idealan plug, ali za svaki traktor postoji plug odredjenog zahvata gde traktor ima minimalnu ili uopste nema kosu vucu ma kako dobro da je podesen.
Po meni da je taj moj drugar imao traktor manji npr. 549 lakse bi orao nego sa imt560 gde je konstatno prva glava tezila da hvata vise.
Mozda gresim ali ove godine u oranju sam stao kod coveka koji je orao sa R65 i 755 plugovima i to nije islo nikako solidno slaze i solidnu dubinu je imao ali opet prva glava je hvatala vise tako da ja koji sam orao isto sa rakovicom par njiva od njega na istu dubinu kao i on i to u prvu brzu a on u trcu sporu i opet mu je traktor ponegde umirao od opterecenja.
Sigurno se lakse vuce 755 i 756 plug ali uparen sa manjim traktorom, mozda gresim.

Bobo je to pisao za 755 i 756 i govori kako isti traktor 539 vuce lakse 756 nego 755. Tj aludira kako 755 nije dobar plug.
A nisam cuo za leminda da je dobar plug, osim sto mu je ram odlicnog kvaliteta.

Kod mene nitko nema 757 da posudim, al sam zadovoljan sa tim 756 plugom, a da bi bio potpuno zadovoljan sa vogelom podesivim 12-14", to bi onda bio pravi plug

Malo sam se bojao štopanja kod 756, al za sada nisam imao problema, 757 je ipak veci, al nije mi to problem, i da imam prilike, volio bi probati i 757 kada tako pricate

Čitam sve ovo gore napisano i pitam se pomerate li vi uopste plug po kolenastoj osovini.:sta: Probao sam da zakačim 755 za torpeda 75 i nema šanse i sa skroz pomerenom osovinom prva brazda hvata 40+ cm. tj. nema šanse da radi iole normalno. Tako je mislim i sa Rakovicom, ne znam koliki je razmak između točkova ali sigurno je preveliki da bi taj plug išao normalno bez kose vuče.

wp20151129134849pro1.jpg
Ovako izgleda kod mene 757 podesen za torpeda 75 sa širokim gumama, razmak 110 cm između guma. Prva brazda hvata tačno 35 cm. Prethodni vlasnik ga je vukao sa 577 isto 18ice gume ali je razmak između guma 120 cm. Vidi se kako je kod njega stajala osovina, tačno 10 cm bila pomerena ulevo pa je verovatno imao malo kose vuče što i ne znači mnogo jer su oba traktora dovoljno teski da im ovaj plug ne predstavlja problem i kad nije idealno podesen. Idealno bi bilo kad bi traktor mogao vući zahvat kolika mu je širina izmedju točkova. Svaki bi išao 100% pravo bez ikakvih problema:osmeh:.

Poslednja izmena:
Pricao mi covjek koji ima 560 stari tip bez kabine kako je prodao ursusa 355 i kupio nov imt 560. Nesto su se raspravljali u lokalnom kombinatu kako njegov 560 ne moze vuci veci plug od 756.20 i da mu je to "mjera". Drugi je navaljivao da moze vuci 757.20 jednako kao i 756.20 i pala je opklada. Ovaj s 560 ode i zakopca 757.20. Kaze da u zivotu nije lakse i ljepse orao ali mu bilo zao mjenjati skoro nov 756.20 i na tom ostalo... A da ne moze - MOZE samo treba probati.

Ista prica bila kad sam mjenjao 755.20 za 754. Otac ne moze vjerovati da se plug veceg zahvata lakse vuce od pluga manjeg zahvata... Nema logike al drugaciji oblik pluznog tjela i da vidis.

Ivane: Kako su ljudi rasirivali 755 tako i ti mozes rasiriti svoj 756. Nije uopce velik trosak i bez obzira sto imas male pluzne glave ima da ore fantasticno.

Plug IMT 755 dvobrazni,niski klirens sa agregatiran traktorom IMT 539,se osetno lakše vuče od pluga IMT 756.Imam i jedan i drugi plug i znam šta pričam.Kada bi se plug 756 raširio,to bi tek bila glupost neviđena.755 da se raširi ima smisla zbog kose vuče sa većim traktorom,a 756 sa ovim daskama i raonicima da se širi nema smisla,jedan deo zemlje bi ostao ne uzoran.

Sa plugom većeg zahvata dobija praviju vuču jer je 560 isto preširok pa ga zato lakse vuče. Ipak, ovo važi mozda samo za broj veći plug, ipak je zahvat ograničen snagom i težinom traktora. Slazem se sa Goran Lukić, mali su raonici i daske na 756 za veci zahvat od 30 cm. A i sto bi širio proda svoj i za iste pare kupi 757 ako mu treba veći. Za moj 755 vk. sam dobio 370e a 757 platio 400.

Sa plugom većeg zahvata dobija praviju vuču jer je 560 isto preširok pa ga zato lakse vuče. Ipak, ovo važi mozda samo za broj veći plug, ipak je zahvat ograničen snagom i težinom traktora. Slazem se sa Goran Lukić, mali su raonici i daske na 756 za veci zahvat od 30 cm. A i sto bi širio proda svoj i za iste pare kupi 757 ako mu treba veći. Za moj 755 vk. sam dobio 370e a 757 platio 400.

I vuces ga sa 539 :haha:....:osmeh:

Ja sam samo napisao vezano za Ivanov post da bi traktor konkretno 560 mogao isto da vuce veci plug, nema veze sa mojim lemindom znam ja da to nije nikakav plug zato sam i napisao kad nemam bolje dobar je i on i nisam pisao o uporedbi pluga lemind i 756 nego o zahvatu jer ljudi misle ovde kod mene , a i Bobo je pisao ranije pa i sad da ima takvih ljudi i u njegovom kraju, da ako vuces plug manji sa vecim traktorom da ce to ici lakse kao sto je bio slucaj sa ovim likom koji je vukao sa rakovicom 755 i on to tako radi godinama jer je ubedjen da taj plug malo opterecuje traktor.
Za kolenastu osovinu malo ko da zna, nisam znao ni ja do pre par godina dok nisam video ovde na forumu, ali mislim da neke kombinacije tesko mogu da se upare.

Pricao mi covjek koji ima 560 stari tip bez kabine kako je prodao ursusa 355 i kupio nov imt 560. Nesto su se raspravljali u lokalnom kombinatu kako njegov 560 ne moze vuci veci plug od 756.20 i da mu je to "mjera". Drugi je navaljivao da moze vuci 757.20 jednako kao i 756.20 i pala je opklada. Ovaj s 560 ode i zakopca 757.20. Kaze da u zivotu nije lakse i ljepse orao ali mu bilo zao mjenjati skoro nov 756.20 i na tom ostalo... A da ne moze - MOZE samo treba probati.

Ista prica bila kad sam mjenjao 755.20 za 754. Otac ne moze vjerovati da se plug veceg zahvata lakse vuce od pluga manjeg zahvata... Nema logike al drugaciji oblik pluznog tjela i da vidis.

Ivane: Kako su ljudi rasirivali 755 tako i ti mozes rasiriti svoj 756. Nije uopce velik trosak i bez obzira sto imas male pluzne glave ima da ore fantasticno.

nebi to htio raditi, vidio si snimak kako ovaj odrađuje posao??

ja sam s time zadovoljan, nekako sam ga i uspio uštimati, prvo sam napravio kako je član "landini" rekao, da puno nelutam, i onda sam samo još jednom to malo korigirao i sada je to kako treba

560 unutarnja mjera točkova je 106cm ako se dobro sječam sa 14 gumama

a da vuče 757 možda nebi bilo loše da ima 16 gume, a sada da kupujem 757, kod nas dođe 500-600€, to mi je puno

ovaj sam imao zakačen za mtz 82, i to je lijepo išlo s njim, da li bi ga vukao 560, to nevjerujem, leopard 2x14, nije bio moj, posuđen od kolege koji ga je vukao sa torpedom 75 bez DV

Malo ljudi zna da su IMT plugovi kopija kverneland plugova, samo su kasnije umjesto cjevaste rame stavljali cetvrtastu. ostalo su nijanse.

Zasto ovo pisem? Zato sto su "male" daske na IMT plugovima dizajnirane za zahvate 12" i 14" a "velike" daske za 16" i 18" zahvata. Mudraci u IMT-u su "male" glave stavljali na ramu 10" i to je totalno promasen plug za neka ozbiljnija oranja. Jako kratak i jako uzak da bi se kvalitetno oralo na dubini vecoj od 20cm a o okretanju zemlje i zaoravanju mase da i ne pricam.

Cisti dokaz ove tvrdnje su IMT plugovi s kverneland glavama. Radjeni su u zahvatu 12" i 14" s time da je na 14" glavu isao dulji raonik a daske iste.

Vidjao sam 756 plug rasiren i produzen tako da je rama bila identicnih dimenzija kao i 757 samo je plug imao "male" glave na sebi i sa standardnim raonicima je orao jako fino. Vukao ga je bas neki 560 ili 565, ne sjecam se vise, davno je bilo.

Mnogo vas je zapelo za "problem" sto nece sva zemlja biti odrezana, da ce ostati "nepooranog" ako se "male" glave stave na siroku ramu. Kako objasnjavate vario plugove s glavama zahvata 16" a ram ide do 20" zahvata, kako onda on ore? Ak oto vec predstavlja problem, mogu se ugraditi i dulji raonici a za probu je totalno svejedno. kako se plug rasiri, tako se i skupi nazad na standardne dimenzije...

Kverneland je prije izdavao svoje biltene o raznim prikljuccima koje sam redovno citao (o plugovima pogotovo) dok su bili na staroj stranici. Po njima je u tezoj zemlji cak i pozeljno da ostane dio zemlje neodrezan jer ta cjelica igra ulogu "zgloba" oko kojeg se plastica kvalitetnije okrece a kad daska okrene zemlju, taj sloj od 5cm sirine bude odlomljen, i pokriven zemljom tako da ne igra neku ulogu u samoj kvaliteti prinosa a u kvaliteti oranja se jako dobro pozna jer taj "zglob" ne da zemlji da se "penje" uz dasku kako ju daska ne bi "naslanjala" nego da tera zemlju da se bas okrene.

Svi znamo sta jedan kverneland predstavlja u industriji pravljenja plugova i ako netko zeli osporavati njihove inzenjere i njihova ispitivanja, slobodno. Ja toliko pametan nisam nit se zelim praviti.

Ivane, lijepo ore tvoja kombinacija i ako imas iza 14 gume to je jedan veliki plus za 560 nove tipe. Na mom terenu nova tipa sa 16" gumama ima problema u vuci 12" pluga i pojavljuje se kosa vuca tolika da je covjeku raskinula spaner. sa 16 gumama samo gubis na snazi koja se prenosi na podlogu. Nisu nove tipe dzabe iz tvornice izlazili s 14 gumama ;) Svakako preporucam da pokusas rasiriti plug ako ti se ikad i pojavi kosa vuca a ako ti ovako pase, ko sam ja da te na ista nagovaram?

Ako te zanima 757 plug, kontaktirat cu te ovih dana mozda cu raditi neku trampu s covjekom i cini mi se da cu imati jedan ili dva 757 na prodaju ;)

Ferguson sa plugom 2*30 u 1BH na nekih 15cm(znaci bez proklizavanja ide) i uradim jutro za sat,sa uvratinama,razorom...
Post 10975 moram samog sebe da demantujem,jer za sat ne moze da se uradi jutro,uradim za 2 sata.
Jbg ni sam ne znam kako sam napisao sat,a mislio na 2 sata,ne bih to ni primetio da mi Matic neki dan uzivo nije rekao da smanjim ribu,reko nemoguce nije on dobro procitao,kad ono... :osmeh:

Nazad
Vrh