Oranje

Imas na 306. strani ove teme,pisao je nekoliko postova o tome pa prelistaj.

Clan Ganga je pisao prosle ili pretprosle godine o posledicama zaoravanja snega.Ako se dobro secam imao je problema na tim njivama.
U pravu ste sneg sam vadio iz zemlje krajem maja prilikom prvog špartanja koliko me sećanje služi i na toj njivi nije bilo ni upola kukuruza kao na ostalima, jedna stara istina - gde su naši očevi dedovi čuvali led da bi hladili pivo i vino u toku leta, kada su počeli zamrzivači da se uvode u domaćinstva, malo se zapitajte pa ako i vam tada nebude jasno javite se.

Ima logike,jedan rumun iz potkarpatja mi pricao kako u oktobru iskopa rupe oko oraha i ceka da ich sneg i led napune ,zatim sa Tom zemljom sve zajedno pokrije ,kaze pocne da cveta i mesec dana posle ovih "netretiranih" i tako izbegne kasne karpatske mrazeve.

Hvala svima na pomoci. Ipak cu sacekati da se sneg otopi, a i onako sam zavrsio oranje na vecem delu parcela. :ppozdrav:

I ja sam imao prije loše iskustvo sa zaoravanjem snijega , doduše bilo ga je više a i nisam baš sto posto siguran da je to bio razlog . Ove godine sam orao jedan manji dio parcele , ostalo ću kad nebude snijega pa baš da se uvjerim .

Prilikom zaoravanja snega, dolazi do toga da se stvaraju veliki vazdusni dzepovi, i to svakako deluje lose na prinos. Poremeti se vodeno vazdusni rezim zemljista.
Cak se i strnine posle normalne setve valjaju na prolece posle jace zime da se zemljiste slegne, a zamislite kako je kada u toku oranja ostane veliki prostor izmedju brazda.
To mi je ispricao jedan dipl.ing ratarstva pre dva tri dana.

Malo sam lose se izrazio,poteram ja dva traktora u njivu,al ne istovremeno,poteram jedan i ostavim ga pa se vratim po drugi kad je bliza njiva,a kad je dalja,onda poteram jedan do polovine puta,vratim se po drugi,njega poteram do njive,vratim se posle do puta za prvi. Brzo pesacim,navikao sam. A inace pre dosta godina bila je zurba dal seno ili slama,ne secam se,uglavnom bile su bale,oba traktora u njivi,istovremeno radili ja ubacim u 2sporo oba i cas sa jedne strane volan ispravim,pa drugome i tako u krug,bila zurba jbga.

Ovaj post što sam citirala je veoma star, dvije godine, ali me nešto u njemu veoma zaintegriralo - obzirom da sam skužila da ima još nekih ljudi koji slično rade,moram vas pitati - rade li kod vas vaše žene sa traktorima i strojevima?

Inače,zaoravanje snijega samo po sebi nemora imati negativne posljedice ako je zemlja bila suha prije nego ju je pokrio snijeg.I nezaleđena, naravno, barem ne više od gornjih dva -tri cm.Ja sam na tako u kasnu jesen zaoranu sa snijegom krajem marta sadila krumpir i sve je bilo ok.
Može biti problema ako se zaore zaleđeno jako mokro sa debelim snijegom,i ne bude toploga proljeća.

Sad sam pokusao da orem ali ne moze. Sav sneg je u kanalima jer ga je odneo vetar a zemlja je toliko smrznuta da ne moze da se ore.
Upravo tako...otkinuo sam komplet raonik(3 srafa 14 mm),i jedva ga iscupao iz zemlje koliko je tvrdo i smrznuto.traktor cima,kida,zaleti se,pa u sekundi stane,a sva 4 tocka grebu.

Sad sam pokusao da orem ali ne moze. Sav sneg je u kanalima jer ga je odneo vetar a zemlja je toliko smrznuta da ne moze da se ore.

Ja sam juce (Petak) bio da zavrsim jednu parcelu koju nisam mogao zavrsiti zbog vode i jako mekane zemlje.
islo je dobro, ali kad sam stigao na nekih 1.5 m od medje, gde se voda zaledila imao sam problem. Led debljine 7-8 cm je puko ispod levog tocka i traktor tone u blatu. Inace deo parcele koji je bio pod snegom izorao se dobro. Na toj parceli preostalo mi je nekih 1.5 m sirine i 30 m duzine, taj deo verovatno vise nije za oranje jer je voda zaledjena, pa cu da vidim na prolece dali cu samo istanjirati.
Cici u pitanju je parcela od kolonije napred, gde je ono drvece na kraju njive.

Nazad
Vrh