Oranje

Danas smo zaorali trsku od kukuruza, u pitanju je jedna teska parcela,nemoze berac da je bere a orem je sve na jednu stranu, nema racuna raditi tako nesto ali da ne raste korov.evo snimka.[video=youtube_share;e3-ImPIzKZs]http://youtu.be/e3-ImPIzKZs?list=UU1f12nvj21k8rhKDLzVX51Q[/video]

Jutros priveo kraju,išlo pa milina.Bio je jak mraz i blato povuklo.Sutra ako ne padne noćas završavam.Puca top,ma kakav top,veber cepa kakva je godina bila za oranje.Katastrofa.

Ne verujem da ce nam sneg zadati mnogo problema, vise se sekiram za mraz koji je najavljen za noc 1 i 2 posle nove godine do -15 kod nas. Tako da nisam siguran u kojoj meri je moguce da se ore 2 Januara.

Samo da posjetim da se pisalo ovde par puta , prije par godina ( u ala starimo ) o štetnosti zaoravanja snijega , odnosno o starim vjerovanjima da to nije dobro . Jedne godine sam pola parcele zaoravao snijeg , a pola nisam , dal je to bio razlog il nije al u tom dijelu je kukuruz ostao dosta niži i na kraju slabiji . Uglavnom otad ne zaoravam snijeg . Mislim da ako se poklope uslovi taj zaorani snijeg ili zaledjena zemlja može da ostane jako dugo , čak do kraja maja . Možda to nema veze , al trebalo bi uporediti.

I ja sam cuo te price i nikad nisam probao... Hteo sam ove godine to da isprobam ali sam ponovo izorao sve na vreme... Moj deda kaze da je patio muke sa tim kad mu je zadruzni traktor jednom prilikom zaorao sneg jel on tad nije mogao da ore sa Vladimirca....

Tako je, nije dobro, ali je gore, kad orem u prolece, pa kad posle udari imalo susnija godina, ne da ce biti nizi i slabiji kukuruz, vec neci ga biti u prolecno oranje - bar to kod mene tako bidne...

Jednom sam orao u prolece uzeo neke parcele i orao i posejao Kukuruz... NISTA nisam nasao u tim parcelama!!!!!!1 Nicanje uzas,kad se to osusilo boze sacuvaj!!!!! Tad sam orao u prolece i NIKAD vise....

Ima zemlje, koje podnose prolecno oranje. Imao sam priliku da vidim njive u Backoj koje su orane na prolece, super su rodili - no, nisu karakteristike zemlje iste...

Jednom sam orao u prolece uzeo neke parcele i orao i posejao Kukuruz... NISTA nisam nasao u tim parcelama!!!!!!1 Nicanje uzas,kad se to osusilo boze sacuvaj!!!!! Tad sam orao u prolece i NIKAD vise....
Prolecno oranje mora odjednom da se odradi sve,uzore,pripremi i poseje necekati da se osusi jer ako se sasusi bolje ga ni nesejati!

Ako je godina kao ova nebitno kada ores . Nisi morao bog zna nesto dobro ni pripremiti . Samo je bitno da sejacica poseje dobro .Kisa dolazila svakih 7 dana i to obilna .
Cak je bilo bolje na prolecnom jer je kod nas na zimskom stvarno bilo previse. Tamo od 2000 do 2010 ja nisam imao Roto Drljacu a komsija imao . Posejemo isti dan i nema kise 25 dana a temp 30. Kod njega sve niklo bez kise a kod mene koji sam radio na tradicionalan nacin ,sareno i rijetko. Tada dolazi do izrazaja zimska brazda.

Ima i kod nas zemlje i vlasnika koji nebi orali prije proljeća da ih tjeraš . Lako se uradi i sproljeća a dokazano bude crva sovice ako se tu ore zimsko . To je neka laka žuta zemlja blago kisela a rasipa se kad god oreš . Ja je imam vrlo malo .

Kod nas svi vrtove i njive oru i u jesen i u prolece, valjda sto niko ne zna da ne treba u prolece. i ja orem 2 puta, u jesen zaorem stajnjak i u prolece kad su lepi uslovi oranje pa frezanje i tako svi rade, ja ne znam kako bih isfrezao da ga ne preorem u prolece.. Ali imam u tom vrtu navodnjavanje.

Gde su njive na velikim nagibima ,zbog velike erozije usled velikih kisa,kao i u krajevima gdje su kise jakog inteziteta u zimskom periodu pa jako sabiju uzorano zemljiste tako da se u proljece ponovo mora orati (Hercegovina i Dalmacija) praktikuje se proljetno oranje.

Ja sam u cetvrtak navece zavrsio oranje negdje oko 1oh sam uzorao za kukuruza na proljece, u petak i juce prao i podmazivao masine i spakovao u garaze, jutros ustao snijeg se zabijelio:osmeh::ppozdrav:

Nazad
Vrh