Oranje

Da, stim sto je soja u redovima, a grahorica i grasak su po celoj povrsini, pa je zato to bolje za razradjivanje.

Sve sto je mahunarka dobro razradi zemlju. Pasulj, soja, grasak, boranija itd. Ove godine se ubedljivo najbolje ucinila zemlja na predusevu soji. Cak i gde je psenica bila nije se tako lepo uradilo.

Upravo tako. Najbolje oranje i spremanje ove godine mi je na nekadašnjoj soji.

markokg, to je avantura sa prolećnim oranjem. Istu situaciju sam i ja imao u januaru, kada sam orao iskrčenu parcelu, prvi put posle 15 godina. U tanjiranju umalo nisam ispao iz kabine. :osmeh: Radi ilustracije evo slike, na šta je ličilo oranje.

KAd se nesto ne ore 15-20 godina to se nemoze doterati samo jednim oranjem.... Prvi put sam i ja ove godine imao takvu parcelu pod zakup na kojoj je Lucerka da ne preteram 10-15 godina kazu moji da nepamte ni oni da je nekad orana (komasacija pa odmah Lucerka i sve do danas) oranje je bilo onako ali bez tnjirace sad nije bilo sanse da se spremi za setvu.. 2x tanjriaca i 2x spremac na nekim mestima i 3x spremac gde je bila losija!!!

Danasnje oranje..Rus sa tegovima orao 70% pod prednjom vucom,a u dobrih 40% sam morao i da ga blokiram.orao malo prvom,malo 3xr {upola prve}.njiva 35ari,a orao sam je 2h i 20min.potrosio sam 8l u ovom oranju..:D Njiva nije obradjivana mnogo godina.Jedva je prevrcao brazdu nikako se plug nije mogao nastelovati,kako cu sutra istanjirati nisam ziv..:
attachment.php

attachment.php

Pojma nemam sta cu uraditi.ujutru idem sa nosenu 28diska,i koliko god tegovao moze stati na njoj,preci cu dva puta,cekati da padne kisa,malo ga zapljeska,sacekati da se to prosusi da ga izgreje malo sunce,izduva vetar,pa jos jednom-dva puta posle toga,pa sta bog da..ako imate pametnije resenje,dajte .sejacu kukuruz,pa sta bude.nmg vise da ulozim od 100e pa kako god okrenem,a za toliko ce mi valjda roditi kukuruza..goru njivu u zivotu nisam orao,gazim po brazdama traktorom,a one ne ulegaju uopste kao i da ne stoji na njih.haos

Moj savet da ne sejes kukuruz nikako.. Nije to zemlja za kukuruz, bolje suncokret ako vec hoces da sejes.. Najbolje ostavi potanjiraj da poravnas pa ostavi ovu godinu da odmori pa na jesen psenicu da ocistis. Tu sad kad krene trava neces je iskoreniti ni atomsku bombu da bacis. Ja bi tako uradio, a mozda neko da i bolji savet:ppozdrav: E sad jbg ako si uzeo u zakup zemlju onda ti se ne isplati da je placas i da nista ne sejes..

Ma dao mi komsija ovako,ali posto vec caletu preteklo seme za toliko,ja od ulaganja imam djubre 3kg po aru je jednako 2dzaka {4000},otrov ce opet sigurno caletu preteci, :haha: prsacenje nista ne placam,branje 30e,i moja nafta 4000,za oranje,tanjiranje,prsacenje i prskanje,to je znaci oko 110e..a,valjda ce mi roditi bar 500kg kukuruza da izvucem te pare.

Danasnje oranje..Rus sa tegovima orao 70% pod prednjom vucom,a u dobrih 40% sam morao i da ga blokiram.orao malo prvom,malo 3xr {upola prve}.njiva 35ari,a orao sam je 2h i 20min.potrosio sam 8l u ovom oranju..:D Njiva nije obradjivana mnogo godina.Jedva je prevrcao brazdu nikako se plug nije mogao nastelovati,kako cu sutra istanjirati nisam ziv..:

ne bih ti preporucio da sejes u prolece u ovu zemlju, ali ako hoces, tanjiraca, o'ma, makar i 2-3 put, dok se ne osusi!!!

Poslednja izmena:
Okrenuo si suvi spoljni deo i položio ga u donji deo brazde i time osusio donji deo brazde a vlagu si izvukao napolje i sad ćeš zemlju sitniti i isušiti i time ćeš kompletan oranični sloj dobro isušiti. Da tako valja, svi bi orali u proleće.
Po meni, sejanje u ovo bi bilo samo bacanje semena i prolivanje goriva osim ako ne padne jedna dooobra kiša pa to sve uravnoteži.

Malo pre dosao iz njive,3x sam je mora preci i doveo sam je nekih 60% u red.sada da sacekam kisu,i posle 5dana ponovo da je predjem.samo nzm koliko je pametno da predjem svetospremacem..posto je komsijin a ne moj,plasim se da ga ne polomim u onakoj tvrdoj zemlji...ma za vlagu se ne sekiram,njiva je pored potoka,i kada padne i najmanja kisa u njoj je blato.

Oranje od prije neki dan. Radi se o lucerištu starom 6 ili 7 godina. Lucerka je već bila dozrela za oranje ali sam mislio da skinem jedan otkos no nažalost maslačak je u potpunosti uništio i ono malo lucerke što je ostalo tako da smo odlučili da sve zaoremo. Najbolja solucija bila bi da se masa prvo samljena malčerom ali nemam isti tako da je moralo ovako. Zemljište je bilo strašno utabano a odozgo je klizavo zbog maslačka no uzoralo se. Što se snimka tiče, ne obračajte pažnju na nešto nižu brzinu, rekao sam ocu da ide sporije dok snimam a crtalo nije bilo u funkciji jer sam ga zimus skidao a potom samo provizorno stavio i nisam imao ključ da ga podesim tako da je samo bezveze mlatilo. Nakon oranja uslijedio je jedan prolaz spremačem kako bi ga koliko-toliko poravnao a potom smo potanjirali (2 prolaza) sa IMT 539 i OLT X20 tanjiračom i potom opet jednom spremačem i sjetva je išla bez problema.

Evo i snimak tanjiranja i kako je to sve izgledalo nakon dva prolaza.

Poslednja izmena:
Znam da bi to bila bolja solucija ali nikako nisam ljubitelj totala. Već godinama ga nikako i nigdje ne koristim, čak ni da prskam medje, više volim da ih "njegujem" makazama i dobijem dobru živu ogradu. Plug sam dosta modifikovao, proširio sam ga, povisio daske i napravio deflektor i drago mi je da smatrate da dobro ore. Posebno mi je važno da je brazda sad proširena tako da je guma više ne gazi a zbog povišenja na daskama i deflektora zemlja se više ne presipa preko njih što mi je prije pravilo velike probleme.

Nazad
Vrh