Oranje

U tom slučaju zombi prvo obavezno spali totalom ili sa 2.4d ako je samo lucerka .

Momo šta ima da prska totalom kada će pokositi i skloniti seno sa njive ? Bolje da istanjira ili neku sličnu operaciju da bi "ubio" detelinu u glavu pa tek onda oranje.

Neka proba na pola njive da isprska a pola ne pa će vidjeti razliku . Lucerka dosta niče kasnije tanjiranje neće spriječiti jer dolazi iz dubine , a nije mu skupo pogotovo sa 2.4d.

Zombi, ja sam tako uradio prošle godine. Višegodšnje lucerište nakon prvog otkosa uzorao 15. maja, istog dana spremio i posejao soju. Ali kao što Bobo kaže, godine su sušne i veća je sigurnost sa zimskim oranjem i ranijom setvom. Soja je nikla, malo se mučila ali ju je ipak na kraju suša dokusurila da kombajn nije ni ulazio u njivu. Ono što je bilo su ovce popasle a ostatak sam zaorao. Tako da se ne nadaš preterano, ali opet, sve je igra i može u potpunosti da se okrene situacija ove godine.
Momo, ne mora koristiti total. Samo po potrebi herbicide ako krenu neki korovi.
milos539, nema veze, radi sa onim što imaš. Važno je da postoji volja. I ja nekad samo tanjiračom spremim kroz dva prohoda pa ispadne odlično.

Davnih dana jedan stari paor me savetovao kada hoću da razorem detelinu da nikako to ne radim iz "cuga" jer će detelina nići u velikom broju, nego je ugariti tl; ljuštiti njivu na dubinu s-dlana (što bi on rekao) da bi isekao detelinu u "glavu" !!! Dok sam radio sa manjim mašinama tako sam i radio a sad prođem sa teškom tanjiračom, uzorem i malo hemije za širokolisne i onda čekaš kišu :osmeh:

Kameni obiluje iskustvima starijih ljudi, poukama svojih predaka koje dopunjuje savremenim dostignućima u poljoprivredi. :osmeh:
Kako se kaže, nije tikva bez korenja. :osmeh: Što je za pohvalu, naravno.

cira92 Dok se držala rogata stoka svake godine je ćale ostavljao par jutara za proleće da se vuče stajnjak pa oranje.......jer se tada vukao stajnjak i u proleće i u jesen. Sećam se da je nekad mnogo bolje napredovao kukuruz na "prolećnom oranju" nego na jesenjem čak je ponekad više i rodilo po jedinici površine ali to je zavisilo isključivo od količine i rasporeda padavina te godine a od toga i dan danas zavisi.
Verujem da i danas dosta stočara ostavi neku manju parcelu da bi izvukli stajnjak ili ko se "opekao" tokom ovih sušnih godina vuku na ovratine i tu prave gomilu ali im je njiva ipak uzorana u jesen. Sećam se se da je deda govorio da je jesenje oranje kao "malo đubrenje". :ppozdrav:

blago vama sa bacvanskim zemljama, pa orete u prolece :) :ppozdrav:

Poslednja izmena:
Pre par nedelja mi je ispalo neplanirano jos 4 njive ukupno 6 hektara u zakup,pa se ovih dana opet oralo,a danas konacno zavrseno za ovu sezonu :osmeh:.Evo i nekih slika...
img20140213122409.jpg
img20140213122409.jpg
parcela od 2h i 40 ara.
img20140213133057.jpg
parcela 1h i 40 ara
img20140213142345.jpg
img20140213142358.jpg
img20140213151852.jpg
img20140213151925.jpg
zadnja parcele je oko 1 ha i tu sam morao zaorati cele stabljike kukuruza,kako sam mislio da ce biti, super se zaoralo skoro da se i ne poznaje da su zaorane cele stabljike. Akteri R60 i plug Leopard :osmeh:

Sto ti je prva brazda manja?
Na zadnjoj slici je danas zavrsena njiva a na gornjim slikama su poorane samo uvratine danas, par brazdi na sredini su ispale takve dok sam malo nastelovao plug,inace na drugom delu oranja su brazde jednake,al nije uslikano pa se ne vidi.:ppozdrav:
Lijep krajolik.
Hvala :ppozdrav:inace ceo kraj nam je takav brdovit,zemlja je od 1 i 2 klase pa sve do 5-6.Ako se ispostuje agrotehnika i odradi sve na vreme ume jako lepo da rodi.

Na zadnjoj slici je danas zavrsena njiva a na gornjim slikama su poorane samo uvratine danas, par brazdi na sredini su ispale takve dok sam malo nastelovao plug,inace na drugom delu oranja su brazde jednake,al nije uslikano pa se ne vidi.:ppozdrav: Hvala :ppozdrav:inace ceo kraj nam je takav brdovit,zemlja je od 1 i 2 klase pa sve do 5-6.Ako se ispostuje agrotehnika i odradi sve na vreme ume jako lepo da rodi.

I kako vuce rajka 60 taj plug, ja je posedujem istu rajku i leskovacki plug ali joj je mnogo tesko u smolnicama a kod nas ih ima, negde cak oremo i 2 sporom, inace rajka je 78 god kupljena nova, prosle godine dobila siroku kabinu ima negde oko 5500 sati jos nista nije pipnuto na njoj.

I kako vuce rajka 60 taj plug, ja je posedujem istu rajku i leskovacki plug ali joj je mnogo tesko u smolnicama a kod nas ih ima, negde cak oremo i 2 sporom, inace rajka je 78 god kupljena nova, prosle godine dobila siroku kabinu ima negde oko 5500 sati jos nista nije pipnuto na njoj.
Zdravo druze,sto se Rakovice tice moja je 80-to i sad ima oko 2600rh sve je jos u fabrickom stanju,imamo jos 4 traktora pored nje pa je ona uglavnom oko oranja i spremanja uposljena,sto se pluga tice jako ga lepo Rakovica vuce a imao sam prilike da probam razne plugove i da sa njima orem i mogu ti reci da u principu lakse se vuce od imt-a a od leminda pogotovu.(mislim na plugove istog radnog zahvata kao i Leopard)Imt 756 pravi lepsu brazdu(tj,bolje prevrce) u svemu ostalom je Leopard u prednosti.Inace imam i ja teske zemlje, onda za Rakovicom kacim imt 755 i onda lakse ide.Uglavnom orem 1 direktnom negde gde su veci usponi ide 3 sporohodna.

@Truya 86 Jel si ti juce orao kod Neska, preko puta oko 12h? Video sam neku rakovicu sa plugom kad sam proso ali nisam obratio paznju
Jesam Stevo:ppozdrav:,od ove godine sam uzeo kod Neska njive u zakup,Orao sam ranije po onom mrazu,jedva je islo bilo je ispod smrznuto sacuvaj boze, pa sam odustao i juce sam zavrsio, izorao uvratine i zavrsio jos jednu parcelu u Krskoj reci.

Super, juce je bilo odlicno vreme, nadam se da je bilo dobro i za orati?
Pa u sustini jeste,ona parcela sto je dole preko puta(prva slika u predhodnom postu) ostali su mi neki spicevi ne zavrseni islo je lepo jer je bila livada pre pa je islo bez proklizavanja.Na zadnjoj slici sto je orano po kukuruzu bilo je malo cupavo,ne vidi se bas najbolje sa slike al je uspon poprilican,drala se Rajka propisno :osmeh: tu je islo 3 sporohodnom i pod blokadom.

Poslednja izmena:
Pa opasno je iz razloga sto je vecina mase na dnu brazde, te u toku godine njenim truljenjem mogu ostati vazdusni dzepovi, onda koren gajene bilje naidje na te dzepove i tu biljka stagnira malo.

ma kakvi, kazem ti radimo to vec par godina i nema nikakvih problema... bacis vestaka da se dobro razloze ti ostaci i eto

Nazad
Vrh