Oranje

Brlj, brlj... brljavljenje, a ne oranje, al bitno da je nekako okrenito nakon 20 i više godina.

2wpt76d.jpg

I spasio se. Kad budeš prešo na okretača sjetit ćeš se mog posta. ;) Ja sam se sa okretača opet vratio na ravnjaka pa sad opet nazad na okretača i tu "ostajem". Male ravnjake neću računat.

Evo ga jedno moje zimsko oranje,razbio sam neku ledinu prvi put posle30godina.danas sam istanjirao i ispalo je dobro,sada cekam sunce pa kise pa dalja obrada.:osmeh:
img20140219095234303.jpg
[/IMG]

To je manji dio njive, cca frtalj jutra, koji je ugazio JD 8-ica i kombinirka JCB 4CX dok su vadili panjeve pa je tako tvrdo, zbito, a nakislo pa balavo. Ostatak njive je olrajt tako da nisam htio čekat već se nadam da će ga (oranje) uvatit koji mraz.

Sto sam ja cuo od nekih vocara iz okoline Topole, za tu dubinu, oko 350e po hektaru. Za vecu dubinu je kolega skoro platio u okolini Rekovca 500e po hektaru, ali ne znam koliko je to bilo dublje od 50cm.

Njiva izorana pre 25god,tako stajala do sada,u njoj su izasle divlje sljive,orasi,trnje,itd..sada sam sve to pocupao,izoracu i posejati kukuruz..pa me zanima,da li je bolje da je izorem sto dublje ili je dovoljno i 25cm?neki kazu da ne valja orati prve godine vise od 25cm

Treba sto dublje orati na jesen, ali ako je prolece u pitanju, imaces problema.
Ja sam ove godine na prolece izorao jednobraznim plugom livadu koja nije isto 30ak godina orana, pa kada su se brazde osusile, nisam mogao ni da gazim traktorom, a kamoli da nesto uradim.
Morao sam da platim veliki traktor i tesku tanjiracu da to posece, pa sam ponovo skakao u traktoru dok sam ja tanjirao sa 24 diska.

Ne bih ti predlozio kukuruz. Najbolje razradjuje zemlju grahorica +grasak+ ovas. U isto vreme i gusi korove, djubri zemlju, a koren probija donje slojeve zemlje pa se posle i lakse ore. E sada, sve zavisi kakva ti je zemlja, ali u tezim zemljama, ovo ti je najbolja preporuka.

Sve sto je mahunarka dobro razradi zemlju. Pasulj, soja, grasak, boranija itd. Ove godine se ubedljivo najbolje ucinila zemlja na predusevu soji. Cak i gde je psenica bila nije se tako lepo uradilo.

Nazad
Vrh