Oranje

Takodje bolje mrvi i slaze plasticu, jedini uslov za ovako nesto je dovoljna velicina parcele, konkretno mislim na sirinu sa ovakvim traktorom kao na snimku od min. 400-500 m.

Oranje strnista posle graska i razi :) Iako je ugazeno fino se uradilo.
080520141921.jpg

080520141922.jpg

A na kraju stigla i kontrola-provera :D
080520141923.jpg

Može li neko da mi kaže kakva je i kog je kvalitata zemlja smolnica?
Nisam siguran da je kod mene smolnica , jer na Net-u sam pronašao informacije da je to crna i lepljiva zemlja..a kod mene, na mom imanju postoje parcele gde se javlja ilovača.
Ja bih rekao da je to ilovača..nije crna, vec je jako opora i tvrda zemlja, vuće na braon, blato, narandžasto..ali ne sasvim..tj. daleko od crne boje..baš naprotiv..vuče na onu braon/narandžasto/crvenu boju..to je onda ilovača koja se javlja ispod 30cm plodne zemlje..tj. mrtvica.

Ako je ovo što sam opisao, ipak neka vrsta zemlje koja nije ilovača, onda ne znam šta je..zbog toga pitam, da li neko zna o čemu se radi?

Ta 'smolnica' se javlja, recimo na parceli od 20ari, u jednom delu te parcele..recimo pola ara je ta čudna..tvrda zemlja, opora i teška za obradjivanje..a onda ide ova druga..finija , rastresita zemlja, koja je plodnija.
Posadio sam kupus u taj deo gde je 'smolnica' kada se osuši..pa to izgleda kao da si malterisao ili betonirao..mora da se okopava na svakih 5dana.

Da da:osmeh: i deran je danas išao samnom u tandemu na drugu parcelu (6kj) i pred kraj mi rikne hidrulik i ja otkačim plug i oteram kod majstora a on ostane da obiđe još koji krug i kad se vraćo kući u selu ga zaustavi policija pa je bilo drekanja ali dobro je prošao, sunce mu dečije hoće sam il pući, dobro je što su ga ćapili da malo oseti zort, e sad valda neću ja drekati na kraju, navodno nisu ništa pisali a čuo sam se sa jednim kolegom što radi u policiji, će vidimo, lep dan, došo benga po svoje.

Tako i ja mog klinca pustio u žetvu da vozi fergu i malu tehnostrojku, i pitaju me ljudi "jel ima mali dozvolu" a ja im odgovaram naravno ima MOJU dozvolu da vozi ali vozačku NEMA !!!! E sad šta bi bilo da ga zaustave..........????????:ppozdrav::off_topic:

Koliko puta su mene upecali bez dozvole sad kad se setim.. :haha: Samo nikad nije bila frka kad me uhvate sa traktorem (moj cale to sredi sa njima sa svima skoro bio kolega) ali da me ubije kad me uhvate sa motorem.. :haha: :haha:
valjda sam vise doprinosio traktorem pa ajde i ako me kazne nista.. :haha: :off_topic:

Sale da nije to malo duboko za ugar ili mi se čini.:sta: Predpostavljam da ćeš i setvospremirati bar jedan prohod pre dubokog.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh