Oranje

E vi Vojvodjani nemate pojma sta ljudima koji nisu u ravnici zanaci tocak na plugu... Vi navikli da je sva zemlja jednaka i teraj... Na brdovitim terenima na jednoj parceli ima po 4-5 tipova zemlje i tu je muka orati bez tocka. Na finom hidrauliku nagdje upada do grede a negdje iskace i sve u istoj duzi... Ovako s tockom odredis dubinu i ne okreces se.

I dokazano vise puta kod mene na primjeru, 3x10" radjen od dva mala leskovacka sam davne 2007.g. kopcao na 549, na 539 i komsija na ursusa 335. Plug tad nije jos imao tocak, komsija ga taman slozio. Kad se zadnja brazda zabila u zemlju ne bi ju ni sveti Petar izvukao iz zemlje a prednja ore 10 cm plice nego zadnja. Sabija oprugu na traktoru a hidraulik podize prednji kraj pluga... Uzas jedan... I ja sam do tog trena bio veliki protivnik tocka ali sam ubrzo uvidio sve njegove prednosti i od tad nabavio za sve plugove osim jednobraznog tockove, preporodio sam se...

Imam ja jedno pitanje kad smo vec kod tocka.
Sta se desava sa tockom,ako na primer hocu da podubim plug na delu njive,a tocak podesen na jednu dubinu.Trpi li tocak veliko opterecenje,ako podubim dublje nego sto je isao pre toga?

Ako sam razumeo pitanje plug ne moze ici dublje od nastelovanog polozaja tocka, iako se dubina steluje na hidrauliku. Ako se podesi na hidrauliku da plug ide dublje, tocak mu nece dozvoliti a mislim da nece nista vece opterecenje trpeti u tom slucaju. E vec kod ruskih traktora koji imaju prinudno spustanje hidraulika bi tocak trpeo vece opterecenje.

Pa i jeste stvar u tome,sto kad mi treba dublje,i spustim dublje na hidrauliku plug ide dublje,bez obzira na tocak.Zato i pitam jel smeta nesto.Traktor Univerzal 445.

Kad imas tocak, finu ne diras... ostavis ju na polozaju izmedju ona dva kruga (na IMT traktorima) ili skroz dolje, tako je svejedno...

A zasto bi na jednom djelu njive htio ici dublje nego u drugom djelu? tek to nema smisla ;)

Vidjao sam da ljudi stavljaju hidraulicni cilindar na plug, radi lijepseg vadjenja jaraka u sredini i radi lakseg odoravanja od medje do komsije... Za sad nepotreban dodatak ali zanimljiva ideja.

Kad imas tocak, finu ne diras... ostavis ju na polozaju izmedju ona dva kruga (na IMT traktorima) ili skroz dolje, tako je svejedno...

A zasto bi na jednom djelu njive htio ici dublje nego u drugom djelu? tek to nema smisla ;)

Vidjao sam da ljudi stavljaju hidraulicni cilindar na plug, radi lijepseg vadjenja jaraka u sredini i radi lakseg odoravanja od medje do komsije... Za sad nepotreban dodatak ali zanimljiva ideja.

Ajde molim te pojasni malo bolje za taj cilindar ili stavi sliku? Nije mi jasno cemu bi sluzio :sta:

Kod mene na zetoru, kada orem neku problematicnu njivu, stalno mi je rucica hidraulika u ruci, da je podignem kada naidje na tezu zemlju. Ako je ne podignem malo, kada naidje plug na tvrdo, nagazim blokadu, i ako i to ne pomogne, onda traktor kopa u mestu, ukopa se malo, pa gura tako plug jos vise u zemlju.

E sa tockom, samo namestim dubinu, poravnam plug preko toplinga, i kada naidje na tesko, blokada ga uvek vadi tj nema ukopavanja, pa onda rucicu hidraulika niti stelujem, niti podizem. Milina za rad.

Pa umjesto navojne spingle za stelanje tocka ljudi stavljaju dvosmjerni hidraulicni cilindar i iz kabine stelaju dubinu rada. " recimo predzadnji prolaz kad vadis jarak moras ici malo plice da jarak ne ostaje dubok i sirok, pa drzis plug na hidrauliku. s dvobraznim to nije problem trobraznjak malo zna praviti probleme i ako odoravas od komsije da ne odores pola metra duboko, napravis pomocu tog cilindra neku normalnu dubinu da ne pravis komsiji probleme...

To sam hteo da cujem... i ja sam to hteo praviti samo sto bi na cilindru bio potreban ventil kao sto je na hidraulicnom toplingu ili na obrtacu. Ali je dobra stvar pogotovu za izoravanje. :ppozdrav:

Bobo ovo bi trebo da pogledashttp://www.youtube.com/watch?v=67rNedZySk..Aj ko ume nek prebaci ovo malo bolje nesto me zeza.

Da si mu skinuo treću brazdu uzorao bi do Kine.
Kao sto rece Nikola, tri brazde su tri brazde :osmeh: U sustini u parcelama koje se oru ili tanjiraju svake godine sam izasao zadovoljavajucih 25 cm, dublje mi i ne treba. Nekad mi jeste malo zao sto ga ovako dodatno opterecujem, ali mi je takodje zao da ga gledam sa samo 2 brazde. A i nemam mnogo da orem tako da mi nije problem da idem malko sporije, bar vidim ucinak iza sebe.
Trebao sam mozda da uzmem sa manjim zahvatom ali svidelo mi se kako se lepo ore sa Kvernelandom, tako da sta je tu je.

IMT577dv sta ce ti tocak na plugu kad toj hidraulici nije potreban?
Nije potreban, ali nije ni na odmet. Delimicno ti je odgovor dao Bobo. A i tocak je biona plugu kad sam kupio, nisam hteo da ga skidam a i ujedno na neki nacin rasterecujem hidrauliku.

evo i ja orao jednom prijatelju pre dva dana,malo je mekano i ima pirevina,ali uradismo nekako.:osmeh:[video=youtube_share;RRy7gXxhQ9s]http://youtu.be/RRy7gXxhQ9s[/video][video=youtube_share;6gEmzO7o5rc]http://youtu.be/6gEmzO7o5rc[/video]
img20140123110725671.jpg
[/IMG]

Nije potreban, ali nije ni na odmet. Delimicno ti je odgovor dao Bobo. A i tocak je biona plugu kad sam kupio, nisam hteo da ga skidam a i ujedno na neki nacin rasterecujem hidrauliku.
Kao sto gosn Grbic kaze i nas su tako ucili da tezina pluga i otpor zemljista treba da se prenese na zadnje tockove jel IMT-u fali po malo kilograma, a tocak to ne dozvoljava.
I kod mene na retko kojim parcelama ima naj vise 2 tipa zemljista i netreba tocak ni za jedan IMT.

Poslednja izmena:
Pa bre iskreno ne znam. Neki kazu ne smeta nista tocak samo namesti dubinu i teraj, sad ovde citam ne valja tocak za ovakve tipove hidraulike. Nemoj da mislis da kazem da nisi upravu nego jednostavno sam zbunjen :sta: U sustini sta bih dobio ako skinem tocak ??

IMT jel ti na plugu pise ,,hudrien..
Ne, na njemu pise Kverneland

Znam da je kvederland , neg na onoj uzduznoj crti podznak,moj je slican tvom samo ima duze daske pa me to zanima,

Nazad
Vrh