Oranje

Ako se pravilno agregatira traktor i plug, nema problema s tezinom i da ce traktor proklizavati... Po vama ja ne bi mogao orati nikad posto oremo ISKLJUCIVO s tockom na plugu... na breni je fini hidraulik odspojen i kardan prednje vuce skinut cjelu jesen jer je pomotan i kako ja to onda orem? Orali jesenas s brenom svu zemlju na 30 cm i to bez ikakvih problema... 549 se ne sjecam kad sam morao stiskati blokadu diferencijala posto ima ispravnu prednju vucu a 539 je orao nekih njiva i on je radio vecinom bez blokade, vukao 2x12" plug i to uz naj strmiju njivu koju imam pa ti vidi sto je tocak losa stvar.

Neka se zezam s rucicom finog hidraulika kad mi plug nenadano "potone" u laksu zemlju i plug se zakrka na 35cm i traktor stane, onda bi morao podizati plug da traktor krene dalje a to, dcki moji, NIJE oranje. Ovako mu dubinu nastimam i nema greske ako je 25, cjela je njiva poorana na 25cm bez obzira bila naj laksa ili naj teza zemlja u pitanju a imam je stvarno svakakve...

Opet napominjem, za vase zemlje koje su u ravnicarskom kraju, i vojvodjanska zemlja je fina za obradu u 90% slucajeva i vama treba tocak ili ne treba a ja sto imam iskustva losa s trobraznjacima bez tocka sto na breni sto na 549 bez tocka vise ne bih isao u oranje.

jel ima razlike u štelovanju pluga sa i bez točka? mislim na dužinu toplinga,bili trebao biti malo kraći nego kad nema točka.Pitam jer nemam točka na plugu a moje kolege kažu da nema razlike u štelovanju

Na 4braznom plugu kad sam probao da radim bez tocka morao sam kratiti topling, jer u biksni i toplingu 3kategorije ima dosta lufta i kad orem sa tockom ta veza simulira slicovanu rupu.
A IMT-i nikad nisu kacili plug sa tockom.

jel ima razlike u štelovanju pluga sa i bez točka? mislim na dužinu toplinga,bili trebao biti malo kraći nego kad nema točka.Pitam jer nemam točka na plugu a moje kolege kažu da nema razlike u štelovanju

U pravu si. Ako imas tocak, plug se nazad oslanja na tocak a naprijed "pritisce" top link polugu. a kad nemas tocka plug "razvlaci" gornju polugu i na taj nacin regulira dubinu rada...

Ako si orao bez točka i postavio si točak ,morat ćeš i meljac malo zavrnuti ,jer će ga točak nageti pogotovo ako je višebraznjak i ima luftova.Da poravnaš plug.

ja sam namestio tocak prosle godine,ne zato sto mora na rakovici vec sto ima neke prednosti u odredjenim tipovima zemljista,kod mene je teska zemlja u vecini slucajeva,ja kada orem za sebe obicno ne koristim tocak jer dublje od 25 nemoze da se ore,takva je zemlja,trobrazni i veci plugovi nemogu nista da urade,moze samo nesto da se polomi.ja na rakovici mogu da nastelujem bez problema i sa tockom i bez njega,sa tockom je nesto lakse orati jer moze da se podesi jedna dubina i on drzi plugove da neidu na dole i automatcki olaksava posao traktoru,kada plugovi teze na dole sve dublje i dublje to je onda prilicno tesko za traktor.mozda je nekom lakse bez tocka mozda je i bolje ali u svakom slucaju ne smeta,ima dana kada zatreba,kada se namesti tocak mora se dobro nastelovati plug i podici desna poluga onoliko koliko je potrebno da to lici na nesto.

- - - - - - - - - -

Kao sto gosn Grbic kaze i nas su tako ucili da tezina pluga i otpor zemljista treba da se prenese na zadnje tockove jel IMT-u fali po malo kilograma, a tocak to ne dozvoljava.
I kod mene na retko kojim parcelama ima naj vise 2 tipa zemljista i netreba tocak ni za jedan IMT.
plugovi kada su u zemlji nemaju tezinu ni jedan kilogram,tek kada se pokrene traktor i napravi otpor tada se pravi odredjena tezina ali ne preterano,tocak moze da se nasteluje i na 30cm i bice to veoma veliki otpor i teret i sigurno ce lakse vuci sa tockom na toj dubini nego bez tocka.to moze lako i da se proveri ko ima vremena i volje.ja sam proverio i znam zasto pisem.ali mozda i nisam u pravu

Kako kod koga... ja bez problema mogu tockom drzati leopardan na 35cm dubine ali redovnim godinama nikad ne orem dublje od 25-28. To sto je kod vas izrazen taban pluga na 30cm pa plug ne zeli ici dublje je problem konstantne obrade na jednoj te istoj dubini.

Podrijte zemljiste na 50-60cm jedne godine pa cete vidjeti sto ne ide dublje od 30 ;)

Nisam mislio na to nego kad neko namjesti točak na 30cm visine od dna plaza , a ore obično na oko 25cm onda točak nema uloge . Praktično je ako se želi orati na 25 cm visina točka bude malo manje od 20cm , tako je bar kod mene . Malo točak potone dok se potpuno osloni , malo se nakrene ipak itd.

Vidjao sam i ja ljudi koji imaju tocak na plugu dignut skroz gore i oru preko finog hidraulika... Svatko ima svoje neke "fore i fazone"...

Kod mene tocak igra veliku ulogu i bez njega vise ne mogu zamisliti oranje.

ja sam naveo primer za 30cm ali nisam mislio da tocak bude 30cm od donjeg dela plaza vec na dubinu brazde nevezano za plugove,kod mene nemoze ni da se ore 30cm,moze na par parcela a obicno ide od 20do 25 to je sasvim dovoljno,tako radim ja i jos par njih a 80% odu na njivu i nameste onoliko koliko traktor moze najlakse da vuce prvom brzom i to bude oko 10-12cm ispreskacu cas celu njivu sa 20l po h.ali svako neka radi kako misli da je najbolje,ja sam tockic ugradio prosle godine cisto da probam a u mom kraju tocak ne koristi ni 1%ljudi.ja sam probao i meni licno se svidja varijanta sa tockicem ima prednosti ima i mana.

A sta mislite koliko hidraulik sacuvate ako orete sa tockom :sjasi:

Poslednja izmena:
Vidjao sam i ja ljudi koji imaju tocak na plugu dignut skroz gore i oru preko finog hidraulika... Svatko ima svoje neke "fore i fazone"...

Kod mene tocak igra veliku ulogu i bez njega vise ne mogu zamisliti oranje.

Oranje sa podignutim tockom jesenas....

[video=youtube_share;DaboBWJH6nc]http://youtu.be/DaboBWJH6nc[/video]

A sta mislite koliko hidraulik sacuvate ako orete sa tockom :sjasi:
Nas 577 za 33god. nikad pipnuta H.pumpa, a nije zasticena bila tockom na plugu, nego tu ima zasluge pomocni cilindar koji je uvek bio na svom mestu, kada je procurio odmah je isao na remon i vracen. Pa druga pumpa koja je uvek kipovala prikolice.
Poznanik iz susednog sela kupio polovan i kad je bio kod mene gleda u razvodnik sa izlazima i u pomocni cilindar i kaze ovo kod mene ne postoji :sta:

Nazad
Vrh