Oranje

To je hidraulika na nekim modelima MTZ-a . Stegni malo toppling da ti ne kači plug ionako se ne bi trebao oslanjati na toppling u oranju. Dragane ni meni nije jasno dižež sa ručkom do sedišta. Plug ne kačim u šlicovanu rupu nego u fiksnu,probao sam sve kombinacije I nisam primetio neku razliku.

Imam kran na oba kraja njive :haha:

- - - - - - - - - -

ma ne.....netreba pare......:osmeh:,odustajem zato sto smo u vise navrata o tome pricali al ti radis kako tebi odgovara i sta tu onda vredi ubedjivati se,nije taj monoblok zeznut kad se pravilno koristi:osmeh:,ima na dosta snimaka gde clan Lala pokazuje polozaj rucki kad ore,ko razume shvatice a ko nece radice po svom
Jbg. ja te krstim a ti prdis, lepo sam napisao da ne redi dobro hidraulika kad radim kontra sa rucicama (udara trese), nisam ni trazio da mi objasnis kako se steluje plug ni kako se sta koristi oko hidraulike.
sve radi savrseno i jako sam zadovoljan radom hidraulike.

@talianu, probao sam i bez tocka orati, isto radi lepo dobro odrzava dubinu, tad je stelovanje kontra nego sa tockom (da ne objasnjavam kao @danger, verujem da je za ljude jedna od prostih operacija i da neterba mnogu mudologirati)
nego me zao hidraulike da trpi toliki teret, spustim na tocak i bez brige sam.

Poslednja izmena:
Barbu,zasto se one njive okolo,na brdu ne obradjuju?
niko nece da zbig toga lamo rizikuje zivot , sta je preterano strmno bolje da se batali
attachment.php

- - - - - - - - - -

Deliblatska peščara,nije neko brdo ali je pejzaž fantastičan a imamo u Banatu I Vršački breg najvišlju planinu vojvodine!
:off_topic:
uglavnom njve su na ravu povrsinu a ima i jedan deo atara gde su na bregove . Ovde se vidi Vrsacki breg
attachment.php

a na ovaj breg sto se vidi su te njve
attachment.php
attachment.php

Mi iz ravnice po samom reljefu gde odrastamo nije nam ni u krvi, a nismo ni obuceni da se uputamo u neke zeznute situacije sto se tice nagiba :haha:
attachment.php

ovaj kraj njive je uzi za 10vrsta od drugog kraja, pa sam hteo neiskoriscen prosto da poorem i ujednacim sirine oba kraja.
pod ovim uglom orana sam izbegao i ublazio nagib i relatvno brzo odradi posao.
al kad sam dosao ovo da potanjiram bogami preznojao sam se 100 puta, posto sam tanjirao pravoliniski, a ne kako sam orao, traktor je bio navrnut do granice prevrtanja u momentima kad jedan tocak upadne u brazdu a drugi koji je u gornjem delu na plastici oranja.
to sa tanjiracom nisam slikao jel sam bio brrrrrrr....
attachment.php

attachment.php

ovo siblje sam pocupao lancem sa prednjom poteznicom.

Poslednja izmena:
Razlika gde stoi tocak i gornjeg dela je oko 1m, kad se pooralo dosta se smanjila razlika, oranje dosta nepravilno a rus visok.
za mene je ovo bilo previse!

Poslednja izmena:
da su meni i ostalima ovde takve obale ljudi, to je cista ravnica u poredjenju sa nama...zao mi je sto nije imao ko snimati, ljetos idem covjeku da baliram travu(male bale kocka i fiat 65-94 dt) traktor nekako ide ravno al balirku ukosi momacki zanjim...izvinjavam se za :off_topic:

Svaka reka ima dve obale tokom svog toka i to levu i desnu.Na krivinama uvek postoji konkavna i konveksna obala ...... . More ima obalu ali kod njiva nisam video obale pa Vam ne mogu pomoći.

Poslednja izmena:
Obale ljudi nazivaju siblje izraslo pored njiva i atarskih puteva. Ne znam zasto, ali taj se izraz ustalio u nasem delu Vojvodine jos od kako se obradjuje zemljiste. Valjda ljudi vuku neku nostalgiju za Panaonskim morem :osmeh:

Dajte ljudi nemojte biti smesni,gledam ova brdasca kod clana Barbu pa to je za mene stroga ravnica i ovo preoravanje ove obale,nema tu sta da se prevrne,samo gas,jos imate velike stabilne traktore sa DV,nemojte me pogresno shvatiti ali po vama svi juzno od save i dunava rizikuju svoje zivote:osmeh:treba da su nam vece subvencije,idemo pred skupstinu:osmeh:Veliki pozdrav za bracu iz Bosne,u istom su riziku.

Evo da pokusam da vam objasnim sata kod nas u poljoprivredi znaci izraz obala.To je ona njiva na kojoj nemam sanse da izvucem zmaj 214 sa558 pod blokadom i gde silazis niz njivu isto sa blokadom kao na sanke.Da bih vam docarao fiurativni izraz obala je i ista ova njiva podjes izbrdo da ores trecom spotom na tri tocka i nastavis na dva,tu dolazi vestina .Ova obala nikada ne izdaje u rodu za nju nema suse,osim ako je ovaj odizgore ne omlati

Nazad
Vrh