Oranje

@Kris80
Drvene daske su nosaci za gorivo :osmeh: Posto u rezervoar staje oko 50l nije mi bilo dovljno goriva za tu parcelu, pa sam poneo jos malko da mogu da zavrsim celu njivu. Nisam ih skidao jer montaza i demontaza oduzima vreme, a dan kratak :ppozdrav:

@MomoSaric
Kabriolet edition 558:osmeh:

Kod nas u selu ima raznih proizvodjaca plugova i raznih velicina. Svi, ama bas svi veliki plugovi su imali problem sa nekim vidom pucanja, loma, krivljenja, svi osim Kvernelanda.

Razbacivac vec imam, mada ga ne koristim otkako imam secku na kombajnu, sto bi se ljutio na komentare, dobro je poret problema uneti i malo vedrine , a sto se tice problema sa pucanjima plugova mislim da nema pravila, ipak je to polovna mehanizacija i ko zna sta je prezivela napolju. Prosle godine mom komsiji je puko Kverneland i sezonu je zavrsio sa jedne strane kao cetvorobrazni a sa druge strane trobrazni plug tako da jos jednom kazem da moje misljenje je da nema pravila.

2441u1j.jpg

Zadnja parcela orana sa tri razlicita pluga,nije se moglo bolje izravnati jer je jedan plug 3x12 a drugi 3x14 IMT i fogel (mozda bi i moglo ali na ovom vetru nisam imao volju za stelovanjem) ovakva i jos bolja oranja ako ide kukuruz ja ne diram do proleca

Evo, jucer i danas porano 15 jutara... Pocela opet kisa pa cekamo s oranjem do danjeg. ostalo jos samo 15 jutara koje ce 549 morat dovrsiti sam jer su vecinom male i nepristupacne njive da bi bilo isplativo brenom ici na njih.

Uzeo sam u zakup neka strnista koja od zetve nisu ni dirana. Ore se kao ludo, ipak je danima padala kisa. Kukuruzovina iza beraca takodjer se ore super, doduse malo teze ali se zaorava da ne viri nista van. Brat je orao tanjurana strnista s brenom i ispalo je super dok jedna njiva sto su kukuruzi bili kaze "ako brena danas nije ispustila dusu, nece nikad"... Ja sam ganjao 549 i 2x12". Pokusali smo jos lane orati jedan za drugim i nema nikakve sanse da se leopard 14" i vogel 12" uklope posto su na vogelu dosta nize i manje daske pa je razlika u visini pooranog zemljista na ocigled razlicita...

Slika za sad nemam, nije mi se dalo slikati nista...

Бар сам себи ручак изорао, ови нам све ливаде упропастише, најмање 10 комада сам изорао на једном хектару.
23r1ro2.jpg

Oranje zavrsio zadnijh 6 hektara koji nisu prava kocka već špic neki pooro za 16 sati, poćeo sinoć u 7 i jutros završio Torpedo je odradio što je trebo sad sljedi pranje i zimski san, potrošnja je bila 18l/kj, što je po meni sasvim normalno :D

Zanimljivo je i kod nas se dešava ista stvar na istoj njivi sam vršio sa merkatorom i z-142, i ima ponikle pšenice isti dan merkator je kosio njivu od 1h, i tamo nema ništa uslužno je firma kosila Tucanom kolegi pšenicu samonikle dosta, sad u cemu je poanta ne znam, znam samo da tucano nije rasipo sto posto a sada dal to obije na hederu dal je i prije opala sta je ne znam !

Ja imam nekoliko njiva (2-3) koje su nikle pomalo... ALi njih sam jedino vrsio posle Grada koji nas zadesio... Njive koje sam ovrsio pre tog Grada nema samonikle psenice,a one koje ih zadesio grad bilo je.... Mozda je to razlog???

Nazad
Vrh