Oranje

Danas, Boze zdravlja ce biti gotovo oranje, barem onaj glavni deo. Posle toga imam jos jedan dan izoravanja, i ispravljanja brazde, pa masine na pranje i zimovanje. Dosta lako je islo. MTZ 820 u agregatu sa V & N L 950, je isao 4om redukovanom, brzina po satu oko 6,5 km/h. Potrosnja je bila oko 11-12 l/kj. Po smeni od 12 h se skidalo oko 10 kj.

Geometri bili i razmerili.Danas odrađena ta 2kj koja su ostala.Plug zazimljen ,a sutra su na redu traktori.Potrošnju ne znam jer moram uzorati bila ona 20 ili 10l/kj.Grubo gledano jedna od lakših godina za oranje.

Danas orao kukuruzišta, odem na prvu njivu od 2 ha katastrofa je bilo traktor 90ks, plug 2x14" dubina 25cm, bilo je mjesta gdje je traktor stojao u mjestu i samo vrtio na sva 4, poorem to odem na njivu blizu te 100 m dalje, ore se savršeno pustim plug 35-40 traktor ide samo tako, al na ta 2ha sam se napatio kao nikad u životu ali hvala Bogu uspio sam, nemamo jos puno kod nas u selu 10 kj, a u susjednom 90 jutara tih 90 jutara nadam se kroz 9-10 dana rješit !

Gotov i ja, plug perem, pa parkiram i skidam raonike i bacam. Inace moze da se desi da zapocnem jos jednu sezonu s njima a ako ih lepo sad bacim, nema mi druge no da kupim druge na pocetku sezone :haha:

evo jedno zanimljivo pitanje ali svi da mi odgovorite koliko je kod vas debljina humusa?kod mene je jako mala od 30cm do 1m.svecki rekord je 12m.jel ste nekad orali pa izorete zutu zemlju zbog tankog sloja humusu .

- - - - - - - - - -

jos par dana kod mene i ja cu biti gotov a pocetak nemogu da nadjem dugacko je oranje radi se o x dana.

promenio sam od kad sam kupio ravnike 4 para vrhova koji kad se istupe samo se okrenu a sa ravnicima sam presrecen imaju 2prsta sirine legure ovo im je druga godina i oko 200kj.

драганче код мог маторог то не пролази баш најлакше...ја ћале поломио плуг, ај купи други..па поломио би он мене пре него што би купио други плуг....

oranjd5.jpg
[/IMG]
oranje2.jpg
[/IMG]
oranje3.jpg
[/IMG]
oranje4.jpg
[/IMG]Pri kraju je oranje,ovo je tanjirana kukurzovina,dubina 25 27,za soju.Ajd i ja da okacim koju sliku ....

Nazad
Vrh